גרשון בסקין, פעיל שמאל ותיק שנחשב לאחד מאדריכלי עסקת שליט ב-2011, יוצא בקריאה נחרצת לממשל האמריקאי – ולדונלד טראמפ בפרט – להוביל מהלך לסיום הלחימה בעזה ולהשבת החטופים שנותרו. “עכשיו, לאחר שהביאו את עידן אלכסנדר הביתה, הנשיא טראמפ וצוותו צריכים לומר לנתניהו לסיים את המלחמה ולעשות את העסקה להחזרת 58 החטופים הנותרים לביתם. טראמפ הוא האדם היחיד בעולם שיש לו מנוף לחץ אמיתי על נתניהו".
לדבריו, טראמפ מסוגל לא רק להשפיע על ישראל, אלא גם לכפות שינוי מדיניות מהותי על חמאס: “טראמפ צריך לומר לחמאס יחד עם השכנים הערבים שהם כבר לא יכולים לשלוט בעזה והמאבק המזוין שלהם הסתיים. טראמפ יקדם את פתרון שתי המדינות במהלך ביקורו בערב הסעודית, איחוד האמירויות וקטר – הוא ישמע מהשותפים הערבים, כולל עבאס, א-שרע, ועאון, בפגישותיו במפרץ, שחייב להיות מסגרת פוליטית לקידום מדינה פלסטינית אם כולם רוצים לראות את סופו הפוליטי והצבאי של חמאס בעזה ובגדה המערבית".
בסקין מתאר את הפער בין נתניהו לטראמפ כעמוק ובלתי צפוי: “יש פער אמיתי בין טראמפ לנתניהו – וזה די מדהים. טראמפ ממשיך עם האג’נדה של ‘אמריקה ראשונה’ וההבטחה שלו לסיים מלחמות. זה יהיה מאוד משמעותי – אם טראמפ רואה עכשיו את ההזדמנות לשים קץ למלחמה בעזה. לנתניהו לא תהיה ברירה – גם אם זה אומר שהממשלה שלו תיפול".
לדבריו, ההתנגדות מבית לא תעמוד בפני לחץ אמריקאי כבד: "בן גביר הוא לא האיום הגדול ביותר על נתניהו, כי בן גביר, בשחצנותו, מאמין שיצא חזק יותר בבחירות הבאות. סמוטריץ’, לפי כל הסקרים, גמור – והוא יבעט, יצרח ויאיים, אבל אם טראמפ ירצה שהמלחמה תסתיים, לנתניהו לא תהיה ברירה. זה לא במקרה שבכל המסרים האחרונים שחמאס שחרר מהחטופים, כולם קראו לטראמפ לכפות את העסקה".
בסקין מתייחס גם להצלחתו של טראמפ בהשבת החטוף עידן אלכסנדר, אך מצביע על מחיר מדיני כבד: “טראמפ הביא היום חטוף הביתה, ובעוד שישראל יכולה לומר שהיא לא ‘שילמה’ כלום עבור זה – ישראל כן שילמה, ומחיר כבד: התערבות ישירה של ארצות הברית מול חמאס ללא מעורבות ישראל.”
לדבריו, בידי טראמפ יש עתה כלים נוספים ללחוץ על חמאס – אבל על וושינגטון לפעול מעבר לכך: “לטראמפ יש עכשיו יותר מנופי לחץ על חמאס, אבל הוא חייב להביא לסיום המלחמה ולתוכנית סיוע הומניטרי רציני שיביא הקלה לעם הפלסטיני בעזה, שם מתרחשת קטסטרופה הומניטרית. יש סיכוי שטראמפ יגיד לנתניהו שהוא לא יכול להרחיב את המלחמה ושצריך לסיים אותה.”
את דבריו חותם בסקין בנימה זהירה אך אופטימית: “ייתכן שכל זה מחשבות אופטימיות מדי מצידי, אבל נראה שיש כאן משהו חדש ביחסים המשתנים והמתפתחים בין ארה”ב לישראל.”