הוועדה המשותפת של ועדת החוקה והוועדה לביטחון לאומי לדיון ב"חוק מח"ש" פתחה היום (שני) בהכנת הצעת החוק לקריאה ראשונה. ההצעה נוגעת לתיקון פקודת המשטרה כדי לשנות את כפיפות מח"ש לפרקליטות.
בהצעה נקבע כי המחלקה לחקירת שוטרים תהיה כפופה לפיקוחו של מנכ"ל משרד המשפטים, ותישא באחריות מנהלית כלפי שר המשפטים. בנוסף, מוצע להרחיב את סמכויות המחלקה כך שתחקור גם עבירות של תובעים מהפרקליטות ולא רק של שוטרים.
ח"כ משה סעדה, שיזם את החוק, אמר כי "יש פרקליטים שעושים עבודת קודש לילות כימים ועבדתי לצידם, אבל יש במקום הזה גם אנשים שמנצלים את הכוח והשררה להיות עבריינים בחסות החוק. פרקליט המדינה, שלצערי לא הגיע, כינס את הפרקליטים ואמר להם שאין להם מה לדאוג כי החוק לא יקרה, ואני פונה לאזרחים ואומר שעל אפו וחמתו זה יקרה, ויקום גוף שידאג שלא יהיו פה עבריינים בשירות החוק שיפגעו באזרחים, שישתמשו בחוק כדי לרמוס אותו".
עו"ד גבריאלה פיסמן, ראש אשכול סמכויות שלטוניות במשרד המשפטים, תקפה את החוק המוצע: "זוהי הצעה חסרת תקדים, המבקשת לקדם מודל שלא נמצא כדוגמתו בעולם. מדובר בהצעה שחותרת תחת עיקרון יסודי בחברה דמוקרטית, שהוא יצירת חיץ בין הדרג הפוליטי לבין גורמי אכיפת החוק על מנת להבטיח את עצמאותם המקצועית, ולמנוע חשש מפני הטיה פוליטית בהפעלת סמכותם".
לדבריה, "השינויים המבניים המוצעים בקשר למח"ש יובילו לפוליטיזציה של גוף אכיפה, אשר עצמאותו חיונית ביותר לתפקודו התקין ולהגשמת עקרונות בסיסיים של שלטון החוק. המבנה הארגוני המוצע יסלק ערובה מרכזית לשמירת עצמאות שיקול הדעת המוסדי של מח"ש, הן בהיבטי חקירות והן בהיבטי העמדה לדין".
עו"ד אורית קורין, יו"ר ארגון הפרקליטים, פנתה לסעדה: "היה מאוד קשה לשמוע את הדברים שלך, שאולי נאמרו כהכנה לתפקידך הבא. תפקידי לדבר בשם 1,100 פרקליטים שלא יכולים לבוא לפה לדבר בשם עצמם. נשבענו להגן על המדינה ולמלא אחר האינטרס הציבורי, וניחקר על ידי המשטרה כמו כל אזרח במדינה הזו, ומתוך נקמה אישית לא תפלה אותנו לרעה על פני אוכלוסיות אחרות. הצעת החוק באה להלך עלינו אימים ולמנוע מאיתנו לבצע את תפקידנו".