"התגשמות ההימור הישראלי": הדרוזים בסוריה בחרו צד - ודוחקים להפרדה

לאחר שדגלי ישראל הונפו במחוז סווידא בסוריה, ורבים השתעשעו ברעיון שהדרוזים במחוז ייפרדו מסוריה ויצעדו לכיוון ברית חדשה עם ישראל, כעת מגיע דיווח בתקשורת הערבית, שמצביע על החשש הגדול של האויבות של ישראל

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
עימותים באזור א-סווידא | צילום: רשתות ערביות
הדרוזים בגבול סוריה
הדרוזים בגבול סוריה | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

על פי דיווח בעיתון הלבנוני המזוהה עם ארגון הטרור חיזבאללה, אל אחבאר, המצב בסווידא מייצג כיום "התגשמות ממשית וישירה של ההימור על ישראל", כאשר הממשל העצמאי הדרוזי במחוז דוחק להפרדה בתמיכת ישראל, בעוד רשויות המעבר הסוריות מנסות לשמור על קשר למחוז. המתח החריף התפתח לאחר ההתקפות על הדרוזים, והוביל ליצירת מעין שלטון עצמאי בסווידא, הכולל צבא (המשמר הלאומי) וממשל משפטי המייסד "הפרדה מוחלטת מהבירה".

בנימין נתניהו נפגש עם המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית השייח' מוואפק טריף
בנימין נתניהו נפגש עם המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית השייח' מוואפק טריף | צילום: מעיין טואף/לע״מ

לאחר המהומות, עלו קולות רבים מקרב תושבי סווידא הדרוזים, המבקשים לבטל את הברית עם המדינה הסורית ואם לא די בכך, רבים העלו את האפשרות שאת הברית הזו תחליף ברית חדשה, עם ישראל כמובן. על פי דיווח באל אחבאר, סוריה הפכה לזירה של מאבק בין שני חזונות סותרים לעתידה, כאשר מצד אחד יש את מה שכינו באל אחבאר כ"פרויקט "היציבות" הנתמך על ידי ארצות הברית, טורקיה, ערב הסעודית וצרפת", ולטענתם שואף לשמור על אחדות המדינה תחת שלטון מרכזי חדש.

מצד שני, נכתב באל אחבאר, ישראל מקדמת פרויקט פיצול המכוון לחלוקת סוריה, ואף נכתב כי ישראל פועלת ליצירת עובדות בשטח באמצעות פלישות, כיבוש שטחים, תמיכה בכוחות בדלניים וקריאות רשמיות לחלוקה, זאת בעוד ששאר הגורמים המעורבים נמנעים מלנקוט צעדים ממשיים לעצור את המדיניות הישראלית.

טום ברק בסוריה
טום ברק בסוריה | צילום: REUTERS/Khalil Ashawi

בנוסף, הציגו באל אחבאר את האפשרות כי הקונפליקט החריף ביותר צפוי לפרוץ בין טורקיה לישראל, כאשר אנקרה רואה בפרויקט הפיצול הישראלי איום ישיר על הביטחון הלאומי שלה, במיוחד בהקשר הכורדי. ישראל פועלת באופן שיטתי למניעת הימצאות כלים טורקיים אסטרטגיים בסוריה, כולל הפצצות של בסיסים ונקודות רגישות, בעוד טורקיה נערכת להתמודדות עם פריסת מערכות הגנה ופיתוח יכולות צבאיות מתקדמות.

הנשיא ארדואן הבהיר את עמדתו, לאחר שהצהיר כי "מה שאנו רוצים זה שסוריה תישאר מאוחדת בכל גווניה", תוך עקיצה לעבר ישראל ורמיזה לפיד היא פועלת באופן חתרני, בסיכול מאמצי השילוב של כוחות כורדיים בצבא הסורי. המצב מתדרדר לקראת "עימות לוהט שזירתו סוריה", אמרו והוסיפו, במיוחד כאשר וושינגטון לא נוקטת צעדים ממשיים למניעת ההסלמה.

תגיות:
סוריה
/
דרוזים
/
סיקור העולם הערבי
/
אל-ג'ולאני
/
סווידא
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף