רוביו בדרך לקטאר: "לישראל יש רק ימים או שבועות לסגור הצעה להסדר, זה רגע קריטי"

מזכיר המדינה האמריקאי המריא היום מישראל לקטאר והבהיר: המטרה - שחרור כל החטופים, פירוק חמאס ושיקום עזה; קריאות לסיפוח הן תגובת נגד שעלולה להחליש את המשא ומתן

אנה ברסקי צילום: פרטי
מרקו רוביו
מרקו רוביו | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
4
גלריה

"אנחנו רוצים שקטאר תישאר מעורבת", אמר רוביו כשנשאל מה המסר שהוא מביא עמו לקטאר. "בסופו של דבר כולנו מעדיפים סיום במשא ומתן שיוביל לשחרור כל החטופים, לפירוק חמאס מנשקו ולכך שהוא לא יהווה עוד איום. לקטאר יש תפקיד מפתח בזה. יש לנו שותפות קרובה עם הקטארים; למעשה יש הסכם שיתוף פעולה ביטחוני שעליו עבדנו ואנחנו על סף סיום. אנחנו מעריכים מאוד את הזמן והמאמץ שהם השקיעו בעבר, ומקווים שיחזרו וייטלו חלק – למרות אכזבתם מהאירועים האחרונים".

על השאלה האם הוא מניח כי עוד ניתן להגיע לסיום המלחמה בדרך הדיפלומטית או שמא הוא מניח כי חמאס יוכרע רק ביתר לחץ צבאי, לפעולה נרחבת בעיר עזה, הדגיש רוביו כי החלון להסכם קצר מאוד: "אין לישראל עוד חודשים - מדובר בימים, אולי בשבועות. זה רגע קריטי".

לדבריו, ההעדפה האמריקאית ברורה: “סיום בהסדר שבו חמאס מתפרק, משחרר את כל החטופים ומפסיק להיות איום. לא אמור להיות חטוף אחד. אם רוצים להילחם, זה בין לוחמים, לא באמצעות חטיפת אזרחים. החטופים כבר כמעט שנתיים שם, זו פרקטיקה ברברית ובלתי-קבילה".

חיילי חמאס בעזה
חיילי חמאס בעזה | צילום: רויטרס
זירת ניסיון החיסול של בכירי חמאס בקטאר
זירת ניסיון החיסול של בכירי חמאס בקטאר | צילום: רויטרס

הוא הוסיף כי ארצות הברית מעריכה את חלקם ומעודדת אותם להמשיך לשתף פעולה.

לשאלות על טענות כי ארצות הברית מפגינה סטנדרט כפול כלפי ישראל השיב רוביו: "חמאס משתמש באזרחים כמגנים אנושיים. הם מסתתרים במנהרות כשהאזרחים מעליהם וחוטפים בני ערובה - זו הסיבה למראות הקשים. הנשיא רוצה לראות את הלחימה מסתיימת במהירות, ועדיף בהסדר, ואז להתחיל לשקם את עזה".

רוביו הזהיר כי אם לא יושג הסדר במשא ומתן ייתכן שיהיה צורך בפעולה צבאית נרחבת: "מלחמה היא תמיד סיכון. אין מלחמה טובה. הדבר הגרוע יותר הוא מלחמה מתמשכת. בשלב מסוים זה חייב להסתיים וחמאס חייב להיות מנוטרל. אנחנו מעדיפים שזה יקרה במשא ומתן, אבל הזמן הולך ואוזל".

בצלאל סמוטריץ' חושף את השטח עליו תוחל ריבונות ביהודה ושומרון
בצלאל סמוטריץ' חושף את השטח עליו תוחל ריבונות ביהודה ושומרון | צילום: מרק ישראל סלם

הוא הוסיף כי ארצות הברית רואה בכך צעד שיצר הבדל מהותי במאזן הכוחות המדיני באזור, וכי כיום המוקד הוא לסיים את מה שקורה בעזה, לשחרר את החטופים ולבנות מסגרת לעתיד טוב יותר לתושבי הרצועה.

לסיכום אמר מזכיר המדינה כי המטרה האמריקאית ברורה: "שחרור כל החטופים, פירוק חמאס ככוח מזוין והתחלת שיקום עזה בעזרת הקהילה הבינלאומית כדי שלתושבים יהיו חיים טובים יותר מאלה שחיו תחת חמאס. נעשה הכל כדי שזה יקרה, גם אם זה יהיה קשה".

תגיות:
חמאס
/
קטאר
/
רצועת עזה
/
מרקו רוביו
/
עסקת חטופים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף