"לא לוויין איראני": מומחה מסביר - המטרות של נעים קאסם חורגות הרבה מעבר למלחמה באיראן

הכתב הצבאי של "הארץ" עמוס הראל בראיון לרדיו 103fm: "טראמפ נכנס למלחמה ארוכה שהוא לא תכנן". ד"ר מיכאל מילשטיין על עמדת מדינות ערב: "הם רוצים שהמלחמה תסתיים"

לוגו 103fm צילום: באדיבות 103FM
נעים קאסם
נעים קאסם | צילום: רויטרס
3
גלריה

"הכותרת המרכזית מהבוקר במדיה הערבית היא: מה יהיו פניו של הגיהינום. הם מנסים לפענח מה עשוי לקרות", אמר ד"ר מילשטיין. "אני חייב להגיד שהסנטימנט המרכזי הוא דאגה. הם מוטרדים כי לא ברור להם מהו בכלל היעד מבחינת האמריקנים, והם שמים לב שהמשטר האיראני לא עושה עדיין סימנים של הזדעזעות או ערעור".

התוצאה לשיטתו היא עליית מדרגה בפעילות הדיפלומטית באזור. "אנחנו שומעים יותר ויותר מאמצים של גורמים בעולם הערבי להוביל או להשתלב במאמצי התיווך. אנחנו רואים את הרביעייה בפקיסטן, וגם את הניסיון להידבר עם גורמים אירופיים", סיפר. "ראש ממשלת איטליה נמצאת באזור, והסיפור המרכזי הוא איך אפשר לעשות מהלך מדיני שיסייע ואולי גם יחשק את האמריקנים, ברור לגמרי שהם היו רוצים שהמלחמה תסתיים".

מה חלקה של ישראל כעת בלחימה? על פי הראל, "בפעילות המבצעית חיל האוויר משתתף, ואנחנו כאזרחים מרגישים את הירי אלינו, אבל בכל מה שקשור לקבלת ההחלטות, אם לנתניהו היה חלק מרכזי ביציאה של טראמפ למלחמה בסוף פברואר, הוא היום עוד אחד מרשימה של מנהיגים שמנסים לדחוף את העמדה שלהם לטראמפ, ומתחשבים במידת מה בישראל". הוא הדגיש כי "מה שיכריע הם שיקולים אמריקניים, ומחיר גלון דלק של האזרח האמריקני הוא שיקול מרכזי יותר".

אמירה אחת של הנשיא האמריקני תפסה את תשומת ליבו של כתב "הארץ". "הוא חשב שהמלחמה תימשך שלושה ימים, והוא היה משוכנע שההצלחה בחיסול של חמיניאי במכת הפתיחה הישראלית תפתור את הסיפור. הוא נכנס למלחמה ארוכה שהוא לא תכנן. התוצאה תהיה הסלמה ניכרת".

דונלד טראמפ
דונלד טראמפ | צילום: רויטרס

הגזרה בלבנון: "חיזבאללה הוא לא לוויין איראני"

מילשטיין מאמין כי השיח בישראל מסב בלבנון הרבה שמחה לאיד. באשר לכוונותיו של ארגון הטרור הלבנוני אמר כי "אפשר להגיד שהוא לא לוויין איראני שעושה מה שהם אומרים לו ונוקם על חמינאי, יש כאן עניינים כבדים יותר שישאירו אותנו עם מערכה פתוחה בלבנון גם אם המערכה באיראן תסתיים".

פעילות כוחות חטיבת גבעתי בדרום לבנון
פעילות כוחות חטיבת גבעתי בדרום לבנון | צילום: דובר צה''ל

"קאסם אומר שהוא רוצה לשנות את המשוואה - הם רוצים להגיע להסדרה כזו שבה חופש הפעולה של ישראל במצב עתידי יהיה הרבה יותר מוגבל. יכול להיות שהמערכה תימשך יותר מאשר המערכה נגד איראן", הוסיף.

תגיות:
בנימין נתניהו
/
חיזבאללה
/
צה"ל
/
לבנון
/
דונלד טראמפ
/
מדינות המפרץ
/
המלחמה עם איראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף