התוכנית הסודית של נתניהו נחשפת: כך תיראה רשימת הליכוד לכנסת ה-26

נתניהו בוחן הקפאת רשימה ושריונים למקומות ריאליים למניעת "מערבולת" של הדחות, מרמור ופיצולים. ברקע: טענות לאי-סדרים פנימיים שעלולות לשמש בסיס לשינוי כללי המשחק ועיכוב הוועידה

אנה ברסקי צילום: פרטי
עקבו אחרינו
יו"ר הליכוד בנימין נתניהו
יו"ר הליכוד בנימין נתניהו | צילום: אבשלום ששוני
3
גלריה

לפי תרחיש שנדון בשיחות פוליטיות בתוך הליכוד, נתניהו עשוי להעדיף להשאיר את הרשימה הקיימת כמעט כפי שהיא, ולדרוש במקביל מספר שריונים במקומות ריאליים. מבחינתו, כך יוכל לבצע תיקונים נקודתיים ברשימה, להכניס אליה דמויות חדשות או “שחקני חיזוק", מבלי לגרור את המפלגה כולה למערבולת פנימית של פריימריז מלאים.

גורמים בליכוד מזהירים כי בחירות מקדימות במתכונת רגילה עלולות להוביל להדחת חברי כנסת מכהנים, להציף כעסים ישנים, לייצר מחנות חדשים ולהעמיק את חוסר היציבות בתוך המפלגה. לדבריהם, רשימה קיימת עם התאמות ממוקדות עשויה להיות מבחינת נתניהו פתרון נוח יותר, בוודאי כאשר הליכוד נערך לבחירות שבהן כל מאבק פנימי עלול לגבות מחיר פוליטי.

ברקע נמצאות גם טענות לאי-סדרים בהליכי המפלגה, שלפי גורמים בליכוד עשויות לשמש בסיס לעיכוב או לשינוי מתווה הפריימריז. מנגד, גורמים אחרים בתנועה טוענים כי אי-סדרים מסוג זה אינם תופעה חדשה, וכי השאלה האמיתית היא האם הפעם ייעשה בהם שימוש פוליטי כדי להצדיק שינוי בכללי המשחק.

לפי אחת ההערכות, המהלך אינו מכוון בהכרח לביטול מלא של הבחירות הפנימיות, אלא ליצירת מנגנון שיאפשר לנתניהו לקבל מספר משמעותי של שריונים, בטענה שהרשימה הנוכחית אינה חזקה מספיק מבחינה אלקטורלית. גורמים המעורים במתרחש מדגישים כי בשלב זה מדובר בהערכה ולא במידע סגור, אך לדבריהם האפשרות שהפריימריז לא יתקיימו במתכונתם הרגילה כבר אינה נחשבת לתרחיש שולי.

הטענות לאי-סדרים והקרב על כינוס הוועידה

לדבריו, לצד הוראות החוקה קיים גם “נוהג עקבי" שלפיו מועד הפריימריז נקבע בגמישות, בהתאם לנסיבות, לצרכים אסטרטגיים ולמצב הביטחוני. הלוי מציין בין היתר את המלחמה ואת העיסוק של ראשי התנועה בענייני המדינה, כסיבות שמצדיקות דחייה או גמישות בקביעת המועד.

במוקד הסערה. בנימין נתניהו מצביע בפריימריז לליכוד
במוקד הסערה. בנימין נתניהו מצביע בפריימריז לליכוד | צילום: אבשלום ששוני

במכתב נוסף, חריף אף יותר, מבקש הלוי לעכב את כל ההליכים בעתירות לכינוס ועידת הליכוד. הנימוק המרכזי: חשד לאי-סדרים רחבים בבחירות לוועידה החמישית ולמועצות הסניפים, שנערכו בנובמבר 2025. לפי הנתונים שהציג, בגזברות התנועה אותרו יותר מ-2,500 מקרים חשודים של תשלום דמי השתתפות באמצעות צדדים שלישיים, לצד 748 מקרים נוספים שבהם התשלום נעשה בידי בני משפחה.

במכתב נוסף, חריף אף יותר, מבקש הלוי לעכב את כל ההליכים בעתירות לכינוס ועידת הליכוד. הנימוק המרכזי: חשד לאי-סדרים רחבים בבחירות לוועידה החמישית ולמועצות הסניפים, שנערכו בנובמבר 2025. לפי הנתונים שהציג, בגזברות התנועה אותרו יותר מ-2,500 מקרים חשודים של תשלום דמי השתתפות באמצעות צדדים שלישיים, לצד 748 מקרים נוספים שבהם התשלום נעשה בידי בני משפחה.

בנוסף נטען כי אותרו תשלומים באמצעים אנונימיים המחייבים בדיקה פרטנית. במקביל, מבקר המדינה בודק את קובץ המתפקדים של הליכוד, לאחר שלטענת הלוי אותר שימוש באמצעי תשלום זהה למימון דמי התפקדות של מספר משמעותי של חברים. אם החשדות יאומתו, מזהיר הלוי, עלול להתברר פגם מהותי בבחירות הפנימיות - כזה שישליך על זהות הנבחרים ועל כל מוסדות התנועה שייבחרו בעקבות הוועידה.

ביטן נגד המנגנון: "בעלי הכוח התאהבו בכוחם"

בליכוד יש מי שמתקשים לראות בכך עמדה משפטית בלבד. גורמים המעורים במתרחש טוענים כי מאחורי עמדת הלוי מסתמן רצון לדחות את כינוס ועידת הליכוד עד אחרי הבחירות הכלליות, וכך לשמר את מאזן הכוחות הקיים. בפועל, המשמעות היא שהמרכז הישן - שנבחר לפני יותר מעשור, ולדברי גורמים בתנועה כבר אינו משקף את הליכוד של היום - הוא זה שיאשר את תקנון הפריימריז, יבחר את ועדת הבחירות ואת ועדת הפיקוח, וישאיר את המנגנון בידיים המוכרות.

התגובה החריפה ביותר הגיעה מביטן, יו"ר ועדת הכספים של הליכוד והמועמד לראשות הוועידה שאמורה להתכנס - ולכן גם מי שנמצא בלב המאבק על עצם כינוסה. במכתב לבית הדין הוא טוען כי חוות הדעת של הלוי “חותרת תחת היסודות הדמוקרטיים" של הליכוד, עוקפת את רצון הבוחר ועלולה לגרום למשבר אמון עמוק בתנועה.

נגד המנגנון. דוד ביטן
נגד המנגנון. דוד ביטן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ביטן כתב כי “יצא המרצע מן השק", וטען כי גורמים בתנועה גוררים רגליים, מערימים קשיים ומוצאים סיבות “יש מאין" כדי למנוע מתן תוקף לתוצאות הבחירות הפנימיות שנערכו בנובמבר 2025 לצירי הוועידה ולמועצות הסניפים.

לדברי ביטן, אי אפשר להמשיך ולהיאחז בעקרון הרציפות שבחוקת הליכוד כאילו לא נערכו בחירות פנימיות. העיקרון הזה, הוא טוען, נועד למנוע ואקום מוסדי - לא לאפשר למרכז ישן להחזיק בכוחו ללא הגבלת זמן. במכתבו הוא מזכיר החלטות קודמות של בית הדין, שבהן הודגש הצורך ב"ריענון" שורות המרכז, ומזהיר כי “בעלי הכוח התאהבו בכוחם".

ביטן דוחה את טענות אי-הסדרים ורואה בהן “מסך עשן". לדבריו, ועדת הבחירות עצמה אישרה את ספרי הבוחרים ואת רשימות המועמדים, וחלק מהטענות הועלו כבר לפני הבחירות ונדחו. הוא מזהיר גם מהשלכות כספיות כבדות: החזר של כ-8 מיליון שקלים למועמדים ותביעות מצד פעילים שהשקיעו בקמפיינים. במקרה קיצוני של ביטול הפריימריז, הוא מזהיר מתביעות של מתפקדים - עד 140 אלף חברי ליכוד - להחזר דמי חבר בהיקף של יותר מ-32 מיליון שקלים.

הקרב הבא: השריונים ברשימת הליכוד

ביום רביעי הבא צפוי בית הדין של הליכוד לדון בעתירות לכינוס הוועידה ולקידום הפריימריז. ההכרעה שם עשויה לקבוע אם בית הדין יאפשר למנגנון הישן למשוך זמן בשל טענות אי-הסדרים, או יחייב את התנועה לכנס ועידה למרות החשדות והבדיקות. כך או כך, היא תקבע הרבה יותר ממועד על לוח השנה: היא תסמן מי מחזיק במפתחות של מפלגת השלטון ערב הבחירות.

תגיות:
בנימין נתניהו
/
הליכוד
/
דוד ביטן
/
דדי שמחי
/
פריימריז
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף