נשיא סומלילנד אבדירחמן מוחמד עבדילאהי ושר החוץ גדעון סער פתחו היום (שני) את שגרירות סומלילנד בירושלים. שגרירות סומלילנד בירושלים מצטרפת ל-7 השגרירויות שכבר פועלות מירושלים - ארצות הברית, גואטמלה, הונדורס, קוסובו, פפואה גינאה החדשה, פרגוואי ופיג׳י.
בפגישה שקיים היום עם הנשיא האורח במשרד החוץ בירושלים, במסגרת ביקורו הרשמי הראשון בישראל, גילה סער כי הקשר בין הצדדים נרקם במשך חודשים ארוכים מאחורי הקלעים, תוך דיאלוג רציף שנמשך לאורך שנת 2025.
גם נשיא סומלילנד בחר להחמיא באופן אישי לשר החוץ הישראלי, והדגיש את חלקו המרכזי במהלכים שהובילו להתקרבות בין הצדדים. "אני רוצה גם לשבח את השר על תפקידך החשוב בקידום יחסי סומלילנד-ישראל", אמר עבדילאהי. "החזון שלך, המחויבות והמנהיגות שלך היוו גורם מרכזי בבניית וחיזוק היחסים האסטרטגיים המתפתחים".
במהלך אותו ביקור, שהפך לביקור הראשון של שר חוץ ישראלי בסומלילנד, נפגש סער עם הנשיא ובכירי הממשל המקומי, והצדדים הכריזו על הקמת יחסים דיפלומטיים מלאים, מינוי שגרירים ופתיחת נציגויות. ישראל הייתה למדינה החברה הראשונה באו"ם שהכירה רשמית בסומלילנד - טריטוריה שהכריזה על עצמאותה מסומליה כבר ב-1991, אך במשך יותר משלושה עשורים לא זכתה להכרה בינלאומית רחבה.
החשיפה של סער מלמדת כי המגעים בין הצדדים לא החלו עם ההכרה הישראלית, אלא הבשילו הרבה קודם לכן. הפגישה החשאית, שנערכה בירושלים באוקטובר 2025, התקיימה בשלב שבו עצם קיומו של ערוץ ישיר בין ירושלים להרגייסה לא היה ידוע לציבור, והיא מעידה על רמת האמון שנבנתה בין המנהיגים ועל המאמצים שנעשו הרחק מאור הזרקורים כדי להבשיל את המהלך המדיני יוצא הדופן.
גם ביקורו הנוכחי של הנשיא בישראל תוכנן תחילה להתקיים כבר בחודש מרץ, אולם נדחה בשל ההתפתחויות הביטחוניות והמערכה מול איראן. הדחייה לא עצרה את המשך העמקת הקשרים, ובחודשים האחרונים נמשכו המגעים המדיניים בין הצדדים, לצד השלמת המהלכים הדיפלומטיים בין המדינות. עוד קודם לביקור הנוכחי כבר נרשם צעד סמלי משמעותי נוסף ביחסים, כאשר שגרירה הראשון של סומלילנד בישראל הגיש את כתב האמנה שלו לנשיא המדינה יצחק הרצוג - צעד שסימן את המעבר משלב ההכרזה על היחסים לשלב יישומם בפועל.
סער התייחס היום גם להחלטתה של סומלילנד להקים את שגרירותה בישראל דווקא בירושלים. "אני מודה על החלטתך ההיסטורית לפתוח את שגרירות סומלילנד כאן בירושלים, בירת הנצח של העם היהודי", אמר. "אנו מעריכים עמוקות את הפיכתה של סומלילנד למדינה השמינית שעושה את הצעד החשוב הזה. אני מאמין שמדינות נוספות יעשו זאת בעתיד הקרוב".
לדברי סער, למרות הניסיונות להכשיל את היחסים, שני הצדדים נחושים להמשיך ולהעמיק אותם. "יש אתגרים בבניית מערכת היחסים בין ישראל לסומלילנד. למרבה הצער יש רבים שמנסים להכשיל אותה - הם לא יצליחו", אמר. "אף אחד לא יקבע לישראל וגם לא לסומלילנד עם מי לקיים יחסים מדיניים. העוצמה של היחסים האלה היא שהם לא רק בין ממשלות, אלא בין עמים. היא קיימת בלבבות של האנשים".
הדברים כוונו גם אל הזירה האזורית. ההכרה הישראלית בסומלילנד עוררה התנגדות חריפה מצד ממשלת סומליה, וכן ביקורת מצד גורמים אזוריים ובהם טורקיה, מצרים והאיחוד האפריקאי, הרואים במהלך הישראלי חריגה מהקו הבינלאומי המקובל ביחס למעמדה של סומלילנד. בירושלים, מנגד, מדגישים כי מדובר בהחלטה ריבונית של שתי המדינות וכי איש אינו רשאי להכתיב להן עם מי לקיים יחסים.