בכיר לשעבר במערכת הביטחון על חתימת ההסכם עם מרוקו: "מסר לכל העולם הערבי"

אלוף (במיל') עמוס גלעד שוחח עם בן כספית ואריה אלדד והתייחס לעסקת הנשק בין ישראל ומרוקו בשווי מאות מיליוני דולרים: "היחסים שלנו עם מדינות ערב הם מכפילים את הכוח"

לוגו 103fm צילום: באדיבות 103FM
חתימת ההסכם הביטחוני בין ישראל ומרוקו, קרדיט: טל לב רם | צילום:

"יש קשרי ידידות סמויים בין ישראל למרוקו עשרות רבות של שנים. מייסדי המדינה השכילו לפתח איתם קשרים. זו מדינה ערבית, גדולה, חשובה, תחת שלטון יציב ביבשת מאוד לא יציבה. מרוקו בעלת ערך עצום לישראל ואפשר למנות הרבה מאוד תכונות. אני לא מסתכל על מרוקו כמדינה בפני עצמה".

לדבריו, "יש למרוקו חשיבות, היא חלק ממארג שלם של יחסים ביטחוניים מדיניים שהתפתחו עם השנים בדגש על הביטחוני. למשל ירדן, הירדנים נותנים לישראל אפשרויות מבצעיות מדהימות. אפילו ההגנה על בקעת הירדן ללא ירדן לא הייתה מתממשת. ברגע שמרוקו מצטרפת לשיתוף פעולה ביטחוני גלוי זה מסר לכל העולם הערבי. אנחנו חייבים לחתור לנורמליזציה".

לשאלה איך שומרים על האיזון בין הדחף של המפעלים הביטחוניים לייצר ולייצא טכנולוגיות חיוניות לצה"ל, אמר גלעד כי "במשרד הביטחון התפתח מנגנון איזון בין האינטרסים השונים, כך שלא תספק לידידים שלך היום והאויבים שלך אתמול יכולות שיפגעו בך.

בישראל רואים חשיבות רבה, גם במישור האסטרטגי, לחתימה על ההסכם. מדובר במסמך עקרונות משפטי שיאפשר את העמקת שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל למרוקו במישורים רבים, מעסקאות נשק של התעשיות הביטחוניות הישראליות ועד שיתופי פעולה בנושאי מודיעין, אימונים ועוד. במסגרת מזכר ההבנות תוקם ועדת היגוי שתאפשר את העמקת שיתוף הפעולה ויתקיימו יחסים רשמיים של שותפות במידע, בתכנון מבצעי, ברכש, במחקר ופיתוח ובאימונים.

בני גנץ במרוקו
בני גנץ במרוקו | צילום: Israel Defence Ministry/Handout via REUTERS

לאחר החתימה על ההסכם אמר גנץ: "חתמנו עכשיו על הסכם מסגרת לשיתוף פעולה ביטחוני בכל המבנים עם מדינת מרוקו. זה דבר מאוד משמעותי שיאפשר לנו גם להחליף דעות, כניסה לפרויקטים משותפים ויאפשר ייצוא ישראלי לכאן". במהלך הפגישה עם שר ההגנה המרוקאי הדגיש גנץ את חשיבות האצת שיתוף הפעולה ליציבות האזור ולשגשוגו, והביע תקווה שהוא יהווה פתיח להרחבה נוספת של הסכמי הנורמליזציה.

מרוקו עצמה נמצאת במצב מדיני-בטחוני מאוד מורכב בעקבות קריסת הפסקת האש עם חזית הפרולסריו, בעיקר בסהרה המערבית, ובתוך כך בהסלמה ביחסים העוינים גם כך בין מרוקו לאלגיריה.המרוקאים מאשימים את איראן וחיזבאללה בסיוע לגורמי הטרור מולה, כך שלמעשה החיבור לישראל נראה היום עוד יותר טבעי.

תגיות:
מערכת הביטחון
/
מרוקו
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף