התמודדות נפשית עם המצב הביטחוני: כך נסייע לעצמנו להרגיש טוב יותר

אנחנו נמצאים בתקופה מורכבת וקשה. רובנו נחשפים – בדרכים שונות  - לאירועים מלחיצים המאיימים על תחושת שלומנו ושלום הקרובים לנו. במיוחד בתקופה זו חשוב להתמגן גם מבחינה נפשית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
חרדה
חרדה | צילום: אינגאימג'
3
גלריה

בזמנים שאנחנו בסכנה, מערכת ה'פחד' במוח מפקדת עלינו, גורמת לשרירים להיות מוכנים לפעולה, ולנו לתפקד באופן אוטומטי – זה חשוב כי זה גורם לנו לרוץ מהר, לפעול מהר ולהילחם ('לחם או ברח'). כשאנחנו לא צריכים לתפקד באופן פיזי התגובות האלו נמשכות ומשפיעות עלינו, בנוסף המוח מנסה להבין את מה שקרה לנו בזמן הסכנה ולחשוב על כך שוב ושוב.  המצב הזה משפיע עלינו במישורים רבים –

מצב הרוח שלנו משתנה ואנחנו מרגישים תחושות כמו של מתח, דאגה, כעס ועצב. אנחנו חושבים שוב ושוב על הדברים הקשים שחווינו, כשאנחנו ערים וגם בחלומות רעים – לפעמים עד לרמה שאנחנו מרגישים ניתוק מהסביבה ו'נשאבים' לזיכרונות. ערנות ודריכות גבוהה (המשך הרגשה של סכנה), שגורמת לפגיעה בריכוז, לקושי לבצע דברים כמו בעבר ולפעמים לרגזנות ולמתח גבוה מאוד. הגוף שלנו מושפע, התיאבון והשינה משתנים, ואנחנו עלולים לסבול מתחושות גופניות לא טובות כמו כאבי בטן, רעד, דפיקות לב או כאבי ראש.

עלולים לסבול מתחושות גופניות, אילוסטרציה
עלולים לסבול מתחושות גופניות, אילוסטרציה | צילום: אינגאימג'

חשוב שנדע הנפש שלנו גמישה ויכולה להתמודד עם מצבים קשים. גם אם עכשיו אנחנו מרגישים קושי וכאב גדול, רב האנשים מתמודדים היטב עם אירוע קשה – וגם אם עכשיו אנחנו מרגישים ששום דבר לא יכול לסייע לנו, נרגיש עם הזמן טוב יותר ויותר.

הנפש שלנו מעכלת אירועים קשים קצת כמו הקיבה - כמו שלפעמים אנחנו אוכלים משהו גדול מדי או מקולקל שמכאיב לנו ואנחנו בטוחים שאף פעם לא נעכל אותו, ואז אם הזמן הוא מתעכל ואנחנו מרגישים טוב יותר, כך גם אירועים שאנחנו חושבים שכואבים עכשיו מאוד יהיו פחות כואבים בעתיד.

- נשמור על סדר וארגון בבית

חשוב שנדע הנפש שלנו גמישה ויכולה להתמודד עם מצבים קשים
חשוב שנדע הנפש שלנו גמישה ויכולה להתמודד עם מצבים קשים | צילום: אינגאימג'

יש לנו דרכים לערוך פעילויות שמרגיעות את הגוף והנפש שלנו:

תגיות:
חרדות
/
מלחמת חרבות ברזל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף