"הוצא להורג": נרצח המוסלמי שהתנגד לאיסלאם ושרף ספרי קוראן

מי שהפך לסמל המאבק על חופש הביטוי בשוודיה והצית זעם בעולם המוסלמי בעקבות שריפת הקוראן, נרצח באישון לילה בדירתו. חמישה חשודים נעצרו במה שהמשטרה מגדירה כ"הוצאה להורג" אכזרית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
סלוואן מומיקה, אחד המתנגדים הגדולים של האיסלאם - נרצח
סלוואן מומיקה, אחד המתנגדים הגדולים של האיסלאם - נרצח | צילום: News Agency/Johan Nilsson via REUTERS
3
גלריה
משטרת שוודיה חוקרת את הרצח
משטרת שוודיה חוקרת את הרצח | צילום: JONAS EKSTROMER.GettyImages

מומיקה, מי שהיה מנהיג מיליציה שמוצאו מאזור אל-חמדאניה שמזרחית למוסול, עורר זעם בינלאומי כאשר שרף את הקוראן פעמיים ביולי 2023, כשבאחת הפעמים עשה זאת מחוץ למסגד בשטוקהולם במהלך חג אל-אדחא (חג הקורבן), תוך השמעת הערות מזלזלות כלפי מוסלמים.

בעקבות האירוע הוא קיבל איומי מוות, ולאחר מכן המשיך את מעשי החילול מחוץ לשגרירות העיראקית. מעשיו הובילו לגל מחאות נרחב בעולם המוסלמי, כולל הפגנות המוניות בעיראק. מנהיגים דתיים ברחבי המזרח התיכון ואירופה גינו את המעשים. בטהרן, מאות מפגינים נשאו עותקים של הקוראן, נופפו בדגלי איראן, שרפו את הדגל השוודי הכחול-צהוב וקראו "מוות לארצות הברית, בריטניה, ישראל ושוודיה".

ילדים מחזיקים שלטים נגד ונגד סלוואן מומיקה
ילדים מחזיקים שלטים נגד ונגד סלוואן מומיקה | צילום: SAID KHATIB / AFP

בעקבות שריפות הקוראן, שירות המודיעין השוודי Sapo העלה את רמת האיום במדינה לדרגה 4 מתוך 5, בטענה כי המדינה הפכה ל"מטרה מועדפת" עבור קיצונים. מומיקה טען בעבר כי אינו מעוניין לסכן את שוודיה, אלא רק לממש את זכותו לבקר את האסלאם במסגרת חופש הביטוי. למרות הביקורת הבינלאומית והאזהרות מצד גורמי ממשל וביטחון, הרשויות השוודיות המשיכו להעניק למומיקה אישורי הפגנה, בהסתמך על חוקי חופש הביטוי וההתאספות במדינה, אם כי הממשלה גינתה את מעשי חילול הקוראן. כמו כן, הוא היה גם תומך גדול של ישראל.

באוקטובר 2023, רשויות ההגירה השוודיות ביטלו את אישור השהייה של מומיקה, שניתן לו ב-2021, לאחר שהתגלה כי מסר מידע כוזב בבקשת המקלט שלו, כך דיווח ערוץ TV4 השוודי. עם זאת, גירושו הוקפא בשל סכנה לחייו בעיראק. יצוין כי מומיקה נמלט לשוודיה לפני מספר שנים לאחר שהואשם במספר תלונות משפטיות, כולל הונאה. בספטמבר 2013, עיראק ביקשה את הסגרתו, אך שוודיה סירבה בטענה כי שריפת ספר הקודש האסלאמי "אינה פשע בשוודיה, ולכן לא ניתן להסגיר אותו", כפי שציינו הרשויות באותה עת.

תגיות:
רצח
/
איסלאם
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף