מחקר חדש שבדק למעלה מ-200 ביצים גילה כי ביצים נוטות פחות להיסדק כאשר הן נופלות על הצד שלהן, בניגוד לאמונה הרווחת שקצות הביצה הם החזקים ביותר.

עבור ארוחת הבוקר היומיומית, הממצא הזה לא משמעותי במיוחד – שבירה במרכז הביצה היא עדיין הדרך הטובה ביותר להוציא את החלמון הזהוב והחלבון הנוזל. אולם החוקרים מציינים כי הגילוי עשוי לסייע בהכנת ביצים קשות - הנחת הביצים אופקית בסיר עשויה להפחית את הסיכון לסדק בלתי רצוי שיגרום לחלבון להתפזר בצורה מבולגנת בתוך המים.

האמונה המקובלת היא שביצים חזקות ביותר בקצותיהן - כך אחרי הכל הן ארוזות בקרטון. התפיסה הרווחת גורסת שהחלק התחתון בצורת קשת של הביצה מפזר את כוח הפגיעה וממתן את עוצמת המכה. אולם כאשר מדענים לחצו על ביצים משני הכיוונים במבחן דחיסה, הן נסדקו תחת אותה כמות כוח. "הכיף התחיל כשחשבנו שנקבל תוצאה אחת ואז ראינו אחרת", אמר האדסון בורז'ה דה רושה מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, שסייע בהפעלת הניסויים.

החוקרים ביצעו גם סימולציות והפילו ביצים אופקית ואנכית משלושה גבהים נמוכים עד 10 מילימטרים. התוצאה? הביצים שהופלו אופקית נסדקו פחות. "ההיגיון הרווח הוא שהביצה בכיוון האנכי חזקה יותר מאשר אם אתה מניח את הביצה על הצד. אבל הם הוכיחו שזה לא המצב", אמר מארק מאיירס, מדען חומרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, שלא היה מעורב במחקר החדש.

המדענים גילו שקו המשווה של הביצה היה גמיש יותר וספג יותר מאנרגיית הנפילה לפני הסדיקה. הממצאים פורסמו ביום חמישי בכתב העת Communications Physics. העובדה שהצד המוארך של הביצה יכול להחזיק מעמד טוב יותר נגד נפילה היא מעט לא אינטואיטיבית, אמר הכותב השותף של המחקר, טל כהן מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס.

אינספור ביצים שבורות מראות את "האומץ ללכת ולאתגר את התפיסות הנפוצות והמקובלות הללו", אמר כהן.