לידיעת הקורא בנימין נתניהו: למה ביצה קשה בצהריים פחות מומלצת

מחקרים מצביעים על כך שביצה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה בזכות איזון רמות הסוכר בדם. צריכת 6 גרם חלבון בלבד יכולה להפחית נדודי שינה ולתמוך בתפקודי מערכת העצבים

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
בנימין נתניהו (
בנימין נתניהו ( | צילום: AI

תזונאים וחוקרי שינה טוענים כי צריכת ביצה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה, בזכות תכולת החלבון הגבוהה שבה. מחקרים חדשים מצביעים על כך שכמות קטנה של חלבון – כ-6 גרם, בדיוק כמו שיש בביצה אחת – יכולה לייצב את רמות הסוכר בדם במהלך הלילה ולהוביל לשינה רגועה ועמוקה יותר.

ד"ר ביץ, שדיבר בכנס Well+ בניו יורק, הסביר: "מצאנו שאם אוכלים כמות קטנה של חלבון לפני השינה, כ-6 גרם השווים לביצה אחת, הדבר מאזן את רמת הסוכר בדם לרוב הלילה." לדבריו, השפעת החלבון היא ישירה ומשמעותית על איכות השינה.

הבעיה חמורה במיוחד בקרב נשים, שנוטות יותר להפרעות ברמות הגלוקוז בדם. תגובת הגוף לחוסר יציבות כזו היא הפרשת קורטיזול – הורמון לחץ שפוגע באיכות השינה ועלול להוביל לנדודי שינה. צריכת כמות קטנה של חלבון לפני השינה, אפילו מינימלית, עשויה למנוע מצב זה ולעודד שינה טבעית.

למי שלא נוהג לאכול ביצים בערב, יש חלופות אפשריות: קומץ אגוזי קשיו, כף גדושה של יוגורט יווני או חצי כוס חומוס קלוי – כולן מכילות כמות חלבון דומה לביצה אחת.

מעבר להשפעתה על השינה, ביצה נחשבת למקור חלבון מלא. היא אינה מכילה לקטוז, כולסטרול (בחלבון עצמו) או שומנים מיותרים, אך עשירה בוויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ניאצין, ריבופלבין, מגנזיום ואשלגן. צריכה מבוקרת של חלבון ביצה עשויה להפחית עד 60–70% את הסיכון למחלות מטבוליות המשפיעות על תפקוד בלוטות בגוף.

התזונאית ליגיה אלכסנדרסקו מוסיפה כי חלבון הביצה מכיל חומצה גלוטמית – חומצה חיונית למערכת העצבים, המשמשת מקור קבוע לפעילות קליפת המוח. לדבריה, החומצה מפחיתה את הסיכון למחלות עצבים ולהתפתחות מצבים כמו פסיכוזה, ותורמת לחיוניות תפקודי מערכת העצבים.

לעומת זאת, החלמון עשיר בכולסטרול – ולכן מומלץ לא לצרוך יותר משניים ביום. הוא דווקא מתאים לאנשים הסובלים מבעיות עיכול כמו גסטריטיס, כיב קיבה, אנטרוקוליטיס ועוד, אך אינו מומלץ לחולי סוכרת, אבני מרה, טרשת עורקים או היפרכולסטרולמיה.

כמו כן, קלות העיכול של הביצה תלויה במשך הבישול שלה: ביצה רכה מתעכלת תוך שעה עד שעתיים, בעוד ביצה קשה או חביתה עשויות להישאר בקיבה גם שלוש שעות. ביצה קשה מומלצת במיוחד לדיאטה להרזיה – משום שהיא מתעכלת באטיות ודוחה את תחושת הרעב. לעומת זאת, ביצה מטוגנת אינה מומלצת כלל: היא יוצרת תרכובות קשות לעיכול, ואף עלולה להכיל חומרים רעילים. לבסוף, חשוב לציין כי חלבון הביצה נחשב לאלרגן חזק, ולכן אינו מומלץ לתינוקות ולילדים עד גיל שנתיים.

תגיות:
בנימין נתניהו
/
ביצים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף