נס על חלב, אספרסו חזק או הפוך חלש על סויה בכוס זכוכית - לאנשים יש דעות חזקות כשזה נוגע לקפה שלהם. אבל מה תגלה שהקפה המסוים שאתה שותה עלול להשפיע על הראייה שלך בעתיד?
מחקר מפתיע שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Food Science & Nutrition מצא שצריכת קפה נמס עשויה להגביר את הסיכון לפתח ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD) - הסיבה המובילה לעיוורון בעולם.
כדי לענות על השאלה הזו, הם חילקו את כל המשתתפים לשלוש קבוצות לפי מה שהם שותים: קפה נמס, קפה טחון, או קפה נטול קפאין. אחר כך הם השוו בין הקבוצות השונות כדי לראות מי יותר סביר לפתח בעיות ראייה.
החוקרים השתמשו בשיטות מתקדמות לבדיקת הקשר בין גנים לבין מחלות. הם לא רק בדקו אם יש קשר סטטיסטי בין שתיית קפה נמס לבין מחלות עיניים, אלא גם בדקו האם הקשר הזה מושפע מהגנים שלנו.
בעזרת מאגרי נתונים ענקיים, הם יכלו לזהות אם אנשים עם גנים מסוימים נוטים יותר לשתות קפה נמס וגם נוטים יותר לפתח בעיות ראייה. זה עוזר להבין אם קפה נמס באמת גורם לבעיות עיניים, או שפשוט יש גורם גנטי משותף שמשפיע על שני הדברים.
המחקר גילה שאנשים עם גנים מסוימים שצורכים קפה נמס נמצאים בסיכון גבוה משמעותית לפתח AMD יבש - זו הצורה הנפוצה יותר של המחלה, וכרגע אין לה תרופה.
כמה גבוה הסיכון? החוקרים מצאו שככל שאדם שותה יותר קפה נמס, הסיכון שלו לפתח את המחלה עולה בצורה חדה. באופן קונקרטי, מי ששותה הרבה קפה נמס נמצא בסיכון גבוה פי 6.92 לפתח AMD יבש בהשוואה למי ששותה מעט או בכלל לא.
מה שמפתיע הוא שהסיכון הזה קיים רק עבור קפה נמס. אנשים ששותים קפה טחון רגיל או קפה נטול קפאין לא נמצאו בסיכון מוגבר. כמו כן, אף אחד מסוגי הקפה לא קשור לסוג השני של המחלה - AMD רטוב.
"החפיפה הגנטית הזו מרמזת שייתכן שישנם מסלולים ביולוגיים משותפים או מנגנונים מטבוליים המחברים בין ההעדפה לקפה נמס לבין הסיכון לפתח AMD יבש", הסביר ד"ר ליו. "זה מספק תובנה חדשה על התפתחות AMD ומציע כיוון פוטנציאלי לאסטרטגיות מניעה מותאמות אישית, כמו שינוי אורח חיים על בסיס מידע גנטי".
ההבדל בין קפה נמס לקפה רגיל נמצא בתהליך הייצור. קפה נמס עובר תהליך מורכב של הקפאה, ייבוש וטחינה לאבקה, ובמהלך התהליך הזה נוצרים חומרים מסוכנים שלא קיימים בקפה טרי. חלק מהחומרים הללו עלולים להיות מזיקים לעיניים: אקרילמיד - חומר שנוצר בחימום גבוה, שומנים מחומצנים - שומנים שהתקלקלו בתהליך השימור ותוצרי לוואי כימיים - חומרים שנוצרים במהלך הייבוש. החוקרים מעריכים שהצטברות של חומרים אלה במשך שנים עלולה לגרום נזק לרשתית.
AMD יבש פוגע במקולה - אזור קטן בחלק האחורי של הרשתית האחראי לראייה המרכזית. ככל שהנזק מתקדם, אנשים עשויים לחוות כתמים מטושטשים, קושי בקריאה ובסופו של דבר, אובדן ראייה קבוע. מחלה זו פוגעת בכ-200 מיליון אנשים ברחבי העולם, והמספר צפוי להגיע ל-290 מיליון עד 2040.
בעוד גורמי סיכון כמו גיל וגנטיקה הם מעבר לשליטתנו, בחירות אורח חיים כמו תזונה, פעילות גופנית ועישון משחקות תפקיד. החוקרים מוסיפים כעת העדפת קפה לרשימת גורמי הסיכון הניתנים לשינוי.
"קפה הוא אחד מהמשקאות הנצרכים ביותר בעולם והוא עשיר בפוליפנולים ובנוגדי חמצון שעשויים להציע השפעות נוירופרוטקטיביות", הסביר ד"ר ליו. "במקביל, עדויות גוברות מראות שגנטיקה משפיעה על העדפות תזונתיות. חקר הנטייה הגנטית לצריכת קפה והקשר שלה לסיכון AMD עשוי לעזור לחשוף קשרים סיבתיים פוטנציאליים בין תזונה ומחלות עיניים".