שלושה ירקות שיעזרו נגד מחלות כבד: והם נמצאים אצלכם במטבח

מחקר פורץ דרך מגלה: הסיב הטבעי שמסתתר בירקות נפוצים יכול לאמן את חיידקי המעיים שלכם לעצור סוכר לפני שהוא הופך לשומן בכבד. החוקרים הופתעו לגלות שהשינוי מתחיל במעיים - והתוצאות מדהימות

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
ירקות בתנור
ירקות בתנור | צילום: אינגאימג
3
גלריה

כולנו שומעים המלצות לאכול יותר סיבים תזונתיים, אבל מחקר חדש ומרתק מאוניברסיטת קליפורניה באירווין חושף בדיוק איך הסיבים האלה עובדים כדי להגן עלינו מנזקי הסוכר. התשובה מפתיעה: הכל מתחיל במעיים שלנו.

המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי היוקרתי Nature Metabolism, חושף רמה חדשה לגמרי של הגנה שמציעים הסיבים התזונתיים - לא רק בעיכול, אלא באופן שבו הגוף מטפל בסוכר ברמה המולקולרית.

בצל - מלא באינולן
בצל - מלא באינולן | צילום: אינגאימג'

כשהחוקרים האכילו את חיידקי המעיים באינולין, הם גילו משהו מדהים: המיקרו אורגניזמים למעשה שורפים את הפרוקטוז מוקדם, ומונעים את כל שרשרת הנזק הזו. זה כמו לשים שומר בשער שעוצר את האורחים הלא רצויים עוד לפני שהם נכנסים לבית.

אבל זה לא הכל. המחקר גילה שאינולין מפעיל גם מנגנון הגנה נוסף בכבד עצמו - הוא מגביר את הייצור של נוגדי חמצון טבעיים כמו גלוטתיון וסרין, שמגנים על הכבד מפני נזקים חמצוניים שגורם הפרוקטוז.

החוקרים אפילו זיהו חיידק ספציפי, Bacteroides acidifaciens, שממלא תפקיד מפתח בתהליך ההגנה הזה. זוהי גילוי חשוב שיכול להוביל בעתיד לטיפולים ממוקדים הרבה יותר.

בנוסף, האינולין מוריד את רמת החומציות (pH) במעיים, מה שיוצר סביבה לא נוחה לחיידקים הרעים שנוטים להעדיף סביבה אלקלית. זה כמו לשנות את תנאי הסביבה כך שרק הדיירים הטובים ירצו להישאר.

מחקרים הראו גם שאינולין עשוי להגן על תאי המעי הגס מפני סרטן, בזכות האופן שבו הוא מתסיס לחומר בשם בוטיראט שמגן על התאים. יש גם ראיות להשפעות חיוביות על מערכת החיסון ואפילו על הבריאות הנפשית, דרך הקשר המורכב בין בריאות המעיים לבריאות המוח.

זה לא אומר שאתם צריכים להתחיל לאכול קילוגרמים של בצל ושום כל יום. כמויות מתונות כחלק מתזונה מגוונת יכולות לעשות את העבודה.

בננות - יעזרו לכם בתהליכי העיכול
בננות - יעזרו לכם בתהליכי העיכול | צילום: אינגאימג'

המחקר הזה פותח דלת לעולם חדש של אפשרויות טיפול למחלת כבד שומני, סוכרת, השמנה ואפילו סרטן. אבל בינתיים, המסר פשוט: הוסיפו יותר ירקות עשירים בסיבים לתפריט שלכם. הכבד שלכם יודה לכם על זה.

כפי שד"ר ג'אנג מסכם: "המחקר שלנו מוכיח שלא כל הקלוריות נוצרו שוות, והוא נותן לנו תובנה לגבי האופן שבו סיבים מגנים על בריאותנו מחומרי תזונה מזיקים כמו פרוקטוז".

תגיות:
ירקות
/
כבד
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף