סוף לוויכוח העתיק בעולם: המדע קובע מה בא קודם - התרנגולת או הביצה

פילוסופים התווכחו על זה אלפי שנים, אבל לאבולוציה יש תשובה אחת, חותכת וחד-משמעית. מה הקשר לדינוזאורים מלפני 540 מיליון שנה, ואיזה יצור מוזר הטיל את הביצה שממנה בקעה התרנגולת הראשונה?

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
התרנגולת או הביצה
התרנגולת או הביצה | צילום: AI
2
גלריה

השאלה העתיקה "מה בא קודם – התרנגולת או הביצה?" העסיקה במשך מאות שנים פילוסופים, מדענים וחובבי ויכוחים. כעת, לפחות מנקודת מבט אבולוציונית, התשובה די ברורה: הביצה קדמה לתרנגולת.

לפי אתר AZ Animals, בעלי חיים המטילים ביצים התקיימו כבר לפני מאות מיליוני שנים, זמן רב לפני הופעת העופות בכלל והתרנגולת בפרט. על פי הממצאים הפליאונטולוגיים, בעלי חיים שהתרבו באמצעות ביצים הופיעו כבר לפני כ־540 מיליון שנה.

הרבה לפני שהייתה תרנגולת

הוויכוח עצמו עתיק מאוד. כבר פילוסופים יוונים, ובהם אריסטו, התייחסו לשאלה כאל פרדוקס: התרנגולת בוקעת מביצה, אך הביצה מגיעה מתרנגולת – ולכן לכאורה אין נקודת התחלה ברורה.

אלא שהאבולוציה מציעה דרך אחרת להסתכל על העניין. הביצה, כאמצעי רבייה המאפשר לעובר להתפתח בתוך מעטפת מגינה, הופיעה בטבע הרבה לפני שהתרנגולת הביתית הייתה קיימת. זוחלים, דינוזאורים ודגים הטילו ביצים מיליוני שנים לפני הופעת התרנגולת המודרנית. גם המנגנונים הביולוגיים שאפשרו התפתחות של עוברים בתוך ביצים התפתחו בשלב מוקדם מאוד בהיסטוריה של החיים.

אז איך נוצרה התרנגולת הראשונה?

התרנגולת הביתית, Gallus gallus domesticus, היא תוצאה של תהליך אבולוציוני ארוך ושל ביות שנמשך אלפי שנים. מקורה בעופות בר מדרום-מזרח אסיה, ובהם התרנגול האדום.

לפי ההסבר האבולוציוני, לא היה רגע שבו הופיעה לפתע "תרנגולת" מתוך שום מקום. במשך דורות התרחשו שינויים גנטיים קטנים, עד שבשלב מסוים שני עופות שלא היו עדיין תרנגולות במובן המוכר לנו הטילו ביצה שבתוכה נוצר שילוב גנטי חדש – וממנה בקעה התרנגולת הראשונה.

תוצאה של תהליך אבולוציוני. תרנגולת
תוצאה של תהליך אבולוציוני. תרנגולת | צילום: ingimage ASAP

הביצה עתיקה בהרבה

כאשר מרחיבים את המבט מעבר לתרנגולת, התשובה הופכת אפילו פשוטה יותר. ביצים היו קיימות בטבע זמן רב לפני הופעת העופות. המבנה הביולוגי של הביצה כאמצעי הגנה והזנה לעובר הוא חלק ממורשת אבולוציונית עתיקה בהרבה.

לפי האתר, מחקרים מצביעים על כך שהמערכות המולקולריות הדרושות להתפתחות עוברים היו קיימות כבר אצל יצורים קדומים מאוד, עוד לפני הופעתם של בעלי החיים המורכבים שאנו מכירים כיום.

אז מה התשובה?

מנקודת מבט אבולוציונית, התשובה היא חד־משמעית: הביצה הייתה קודם. התרנגולת לא "המציאה" את הביצה. היא הופיעה בשלב מאוחר בהרבה בתוך תהליך אבולוציוני ממושך, שבו ביצים כבר היו חלק מהטבע במשך מאות מיליוני שנים.  במילים אחרות, הביצה לא נולדה עם התרנגולת; היא התפתחה אצל אבות קדומים של דגים, דו־חיים, זוחלים ובעלי חיים אחרים הרבה לפני הופעת העופות המודרניים.

ואם מדברים דווקא על ביצת התרנגולת הראשונה - אותה הטיל עוף שהיה כמעט זהה לתרנגולת המודרנית, ככל הנראה אוכלוסייה קרובה מאוד לתרנגול הבר האדום (Red junglefowl, ‏Gallus gallus), שממנו התפתחה התרנגולת הביתית. התרנגולת הראשונה לא הופיעה בבת אחת, אלא כתוצאה מהצטברות הדרגתית של שינויים גנטיים לאורך דורות. כלומר, היא בקעה מביצה שהטילו עופות שהיו כמעט זהים לה - אבל עדיין לא בדיוק התרנגולת הביתית שאנחנו מכירים כיום.

תגיות:
מדע
/
תורת האבולוציה
/
תרנגולות
/
ביצה
/
תרנגול
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף