מזכיר המדינה של ארצות הברית אנתוני בלינקן הודיע היום (שני) כי ממשל הנשיא ג'ו ביידן ישוב למועצת זכויות האדם של האו"ם כמדינה משקיפה. ארצות הברית פרשה מהמועצה ביוני 2018 ביוזמת הנשיא הקודם דונלד טראמפ בשל "ההתמקדות הבלתי מידתית בישראל".

בלינקן כתב בטוויטר כי "מועצת זכויות האדם פגומה וזקוקה רפורמה, אבל עזיבה של המועצה לא תתקן את זה", והוסיף כי "הדרך הטובה ביותר לשפר את המועצה, כדי שתוכל לממש את הפוטנציאל שלה, היא באמצעות מנהיגות אמריקאית איתנה ועקרונית. תחת ביידן, אנחנו מוכנים להוביל מחדש".

עוד כתב בלינקן, כי "מועצת זכויות האדם מאירה זרקור על המדינות עם הרקע הגרוע ביותר בתחום זכויות האדם, והיא יכולה לשמש מגדלור לאלו הנלחמים נגד אי-צדק. זו הסיבה שארה"ב חזרה למועצה. כאשר אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם בעלי בריתנו וחברינו, אנו מסוגלים לקרוא למדינות עם הרשומות הגרועות ביותר של זכויות האדם לתת דין וחשבון".

כזכור, ביוני 2018  הודיעה שגרירת ארה"ב באו"ם דאז, ניקי היילי,  כי ארצות הברית פורשת ממועצת זכויות האדם של האו"ם, בין היתר בגלל היחס שלה לישראל. "כמו שאמרנו ארה"ב פורשת ממועצת זכויות האדם. אנחנו לא פורשים מהמחויבות לזכויות האדם. להפך אנחנו פורשים בגלל זה". 

"לפני שנה הגעתי למועצת זכויות האדם בז'נבה והצהרתי כי נישאר במועצה רק אם יהיו רפורמות", אמרה היילי בהצהרה בבית הלבן, "הן נדרשו כדי שהמועצה באמת תגן על זכויות אדם. במשך תקופה ארוכה הם הגנו על מפירי זכויות אדם. לצערנו הרפורמות לא בוצעו. כמו שאמרנו ארה"ב פורשת ממועצת זכויות האדם. אנחנו לא פורשים מהמחויבות שלנו לזכויות האדם. להפך, אנחנו פורשים בגלל זה". 

"לא קיבלנו את ההחלטה הזאת בקלות", המשיכה, "כשהממשל הזה התחיל לפני 17 חודשים, היינו מודעים היטב לליקויים העצומים במועצת זכויות האדם. יכולנו לסגת מיד. במקום זה עשינו מאמץ לפתור את הבעיות. בספטמבר הנשיא טראמפ קרא לחברי המועצה לתמוך ברפורמות. כמעט כל מדינה שנפגשנו איתה הסכמנו איתנו מאחורי דלתיים סגורות אבל אף מדינה לא הצטרפה אלינו. בינתיים המצב החמיר". 

היילי תקפה את המועצה על "מסע בלתי פוסק כנגד ישראל. זה מוכיח כי המועצה מונעת מפוליטיקה ולא מזכויות אדם". עוד אמרה היילי כי "יש שתי סיבות למה הרפורמות לא הצליחו. אחת, כי יש המון מדינות שלא רוצות שהמועצה תהיה אפקטיבית. הסיבה השנייה היא שיש מדינות שחולקות את אותם רעיונות, אבל המדינות הללו לא היו מוכנות לאתגר את הסטטוס קוו. נתנו להם הזדמנות אבל הן חששו לעשות מהלך לא מאחורי דלתיים סגורות. נמשיך להילחם על זכויות אדם מחוץ למועצת זכויות האדם. אם יעשו הרפורמות נשמח לחזור למועצת זכויות האדם. אנחנו פורשים מהמועצה שאינה ראויה לשמה".