מלחמה באירופה מתקרבת? ראש ממשלת פולין: "האיחוד לא מוכן לכך"

בריאיונות שונים לתקשורת באירופה, אמר דונלד טוסק כי אם אוקראינה תפסיד - אף אחד ביבשת לא יוכל להרגיש בטוח. לטענתו, הצעד הראשון הוא שהמדינות יעמדו ביעד של נאט"ו וישקיעו 2% מהתמ"ג על הגנה צבאית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
המלחמה באוקראינה
המלחמה באוקראינה | צילום: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS
5
גלריה
תקיפה אוקראינית בתוך שטח רוסיה | צילום: שימוש לפי סעיף 27א'

הוא אמר כי הצעד הראשון להתמודדות עם הנושא הוא שמדינות אירופה יעמדו ביעד של נאט"ו, וישקיעו 2% מהתמ"ג שלהן על הגנה צבאית. "אנחנו חייבים להיות מוכנים, לאירופה יש עוד דרך ארוכה לעבור. אנחנו צריכים לקנות כמה שיותר ציוד ותחמושת לאוקראינה, כי אנחנו חיים בתקופה הקריטית ביותר מאז סוף מלחמת העולם השנייה. השנתיים הקרובות יכריעו הכל".

ועידת נאט''ו בווילנה
ועידת נאט''ו בווילנה | צילום: רויטרס

לטענתו, כל תרחיש אפשרי וזה מה ש"הכי מדאיג כרגע": "אני יודע שזה נשמע הרסני, במיוחד לאנשים מהדורות הצעירים. אבל אנחנו צריכים להתכונן נפשית לעידן חדש - העידן של לפני המלחמה. אני לא מגזים, זה נהיה ברור יותר מיום ליום". עוד אמר כי הוא "לא רוצה להפחיד - אבל מלחמה היא לא מושג מהעבר. זה אמיתי, והתחיל לפני יותר משנתיים".

ג'ו ביידן ודונלד טראמפ
ג'ו ביידן ודונלד טראמפ | צילום: רויטרס

בעיני טוסק, תפקידה של אירופה באשר למלחמה באוקראינה נשאר - לא משנה מי בבית הלבן. "אירופה היא זו שצריכה לעשות יותר בכל מה שקשור להגנה - לא משנה מי ייבחר, ג'ו ביידן או דונלד טראמפ", וזאת על רקע החששות של מנהיגי אירופה כי טראמפ יפרוש מנאט"ו ויחסום את הסיוע לאוקראינה.

את הדברים אמר לאחר שבתחילת השבוע טיל שיוט רוסי ששוגר לעבר עיירות במערב אוקראינה נכנס לתוך המרחב האווירי של פולין. ורשה שלחה מטוס F16 לאזור, והנשיא קרא לאירוע "תקרית מטרידה".

עם זאת, הוא כן הבהיר שהוא שמח לראות שלא רק הוא מדבר על הנושא. הוא ציין כי כשהיה ראש ממשלה בפעם הראשונה, בקדנציה הקודמת שלו ב-2011-2007, "אף אחד מלבד המדינות הבלטיות לא הקשיב לאזהרות שלי שרוסיה עלולה להיות איום. עכשיו, ללא סיפוק מיוחד, אני רואה את השינויים שמתרחשים בכל אירופה".

עמנואל מקרון
עמנואל מקרון | צילום: MOHAMMED BADRA/Pool via REUTERS
דגל האיחוד האירופי במהלך הפגנה בפראג, צ'כיה
דגל האיחוד האירופי במהלך הפגנה בפראג, צ'כיה | צילום: REUTERS/Bundas Engler

באשר לתגובות להצהרתו, חברות נאט"ו כולל ארה"ב, בריטניה וגרמניה דחו את הטענות. אסטוניה וליטא לא דחו אותן. גם בצרפת נשמעה ביקורת, ומפלגות האופוזיציה מחו ביקורת חריפה על הנושא. גורמים רשמיים בצרפת המעיטו בטענות של מקרון, כך דווח ב"פוליטיקו", ונימקו זאת בפעילויות צבאיות כמו הוצאות מוקשים וייצור נשק שעלולים להיות כרוכים בנוכחות  מערבית באוקראינה.

באשר לתגובות ברוסיה, יו"ר הבית התחתון הזהיר את מקרון מפני שליחת חיילים לאוקראינה, ואמר שהם יעמדו באותו גורל כמו צבא נפוליאון.

תגיות:
צרפת
/
אוקראינה
/
פולין
/
דונלד טראמפ
/
דונלד טוסק
/
עמנואל מקרון
/
מלחמת רוסיה אוקראינה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף