המשנה ליועצת המשפטית לממשלה ד"ר גיל-עד נועם טען בתחילת דבריו שהטענות שהעלתה דרום אפריקה במהלך הדיונים אתמול אינן קשורות כלל למציאות בשטח. "המקרה הזה מציג עיוות של המציאות מתוך ניסיון של דרום אפריקה להביא את ישראל לבית הדין הזה על-ידי ניצולו", אמר.
הוא הדגיש כי "דרום אפריקה מציגה תמונה שהפוכה לגמרי מהעובדות ומהנסיבות. האמת צריכה להיאמר, המילים צריכות לעמוד במשמעותן. לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם. חזרה של שקר לא הופכת אותו לאמת".
נועם ציין כי "לחמאס מערכת מנהרות מפותחת ברפיח - כולל כ-50 מנהרות שחוצות לשטח מצרים. חטופים ישראלים מוחזקים שם".
ברקע הדיון שמתנהל בבית הדין בהאג, בישראל מדגישים כי גם במקרה של קבלת הטיעונים של דרום אפריקה והוצאת הצו המורה לישראל להפסיק מיד את המלחמה בעזה - החלטה זו של בית הדין באשר עצמה אינה מחייבת. אולם, שני חששות עולים בהקשר זה. הראשוןכי הוצאת צו ביניים הדורש מישראל לעצור את הפעולה הצבאית בעזה יכולה לשמש עילה לפנייה למועצת הביטחון של האו"ם, בבקשה להעביר החלטה מחייבת.
בתרחיש כזה, ישראל תהיה תלויה - לא בפעם הראשונה - בווטו האמריקאי שבמקרה של הפעולה ברפיח לא נראה כמו מובטח לנו אוטומטית. החשש הנוסף הוא כי הצו של בית המשפט הגבוה לצדק יהווה עילה נוספת עבור בית הדין הפלילי בהאג, ה-ICC, להוציא צווי מעצר לבכירים ישראלים.
כזכור, ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה את ההאשמות ברצח העם וכינה אותן מקוממות. ישראל אומרת שהיא עושה מה שהיא יכולה כדי להגן על אזרחים פלסטינים בעזה ומאשימה את חמאס בשימוש בפלסטינים כמגן אנושי, האשמה שחמאס מכחיש.
לאחר סבב ראשון של דיונים על צעדי חירום בינואר, בית המשפט מצא שזה סביר שישראל הפרה זכויות שהובטחו לפלסטינים בעזה במסגרת אמנת רצח העם. שופטים הורו לישראל להימנע ממעשים שעלולים ליפול תחת אמנת רצח העם ולהבטיח שחייליה לא יבצעו פעולות רצח עם נגד פלסטינים.
השופטים גם הורו לישראל לפעול לשיפור המצב ההומניטרי בעזה. בחודש מרץ פרסם בית המשפט צעדי חירום נוספים והורה לישראל לנקוט בכל הפעולות הנדרשות והיעילות כדי להבטיח אספקת מזון בסיסית לפלסטינים בעזה.
דרום אפריקה טענה: "ישראל מסלימה את ההתקפה כנגד הפלסטינים ומפרה את ההנחיות של האג. העובדה שהקהילה הבינלאומית לא פועלת מביא לחוסר כבוד של הדין הבינלאומי. ישראל מבצעת רצח עם שמזעזע את המצפון האנושי. רצח העם הזה קורה בתוך ההקשר של הנכבה המתמשכת. מדובר ב-56 שנות כיבוש לוחמתי ולא חוקי. לפני 7 חודשים לא יכולנו לדמיין שעזה תימחק לחלוטין. כל כיתה ושכונה הושמדה, קיווינו בפעם האחרונה כאן שרצח העם הזה ייפסק. במקום זאת, רצח העם נמשך והגיע לשלב מחריד חדש".
שר החוץ ישראל כ"ץ התייחס למשפט וכתב: "אני מברך את הצוות המשפטי שלנו שייצג אותנו בכבוד ובגאווה בבית הדין הבינלאומי בהאג נגד מחזה הצביעות של דרום אפריקה. כפי שהנציגים שלנו אמרו לצוות המשפטי מדרום אפריקה שמשמשים כזרוע המשפטית של מרצחי ואנסי החמאס - לחזור על שקר אלף פעם לא יהפוך אותו לאמת. אין כוח שימנע מישראל את זכות ההגנה העצמית. נמשיך להילחם בזירה המשפטית, המדינית והצבאית - עד שכל 132 החטופים שלנו ישובו ליקיריהם".