"איראן לא תחזיק בנשק גרעיני", כך הצהיר אמש יועץ הביטחון הלאומי של הבית הלבן, מייק וולץ, בראיון ל"פוקס ניוז". וולץ, שנשאל על דיווח ה"וושינגטון פוסט" בנוגע לתמיכה האמריקאית בישראל מול איראן, סירב להיכנס לפרטי המדיניות. 

"הנשיא טראמפ רציני מאוד בעמדתו", הדגיש וולץ, והוסיף כי "כל האפשרויות נמצאות על השולחן". לדבריו, טהרן מתנהלת כ"צד לא רציונלי", וארצות הברית לא תאפשר לה "לשלוט בכפתור השיגור הגרעיני". במקביל, קבוצה דו-מפלגתית של מחוקקים אמריקאים קוראת לטרויקה האירופית - בריטניה, צרפת וגרמניה - להפעיל את מנגנון הסנאפבק ולהטיל סנקציות חדשות על איראן. הקריאה באה על רקע מה שהם מכנים "הפרות חוזרות ונשנות" של הסכם הגרעין משנת 2015. 

מנגנון הסנאפבק יופעל? טהרן, איראן (צילום: רויטרס)
מנגנון הסנאפבק יופעל? טהרן, איראן (צילום: רויטרס)

ההצעה, שהוגשה על ידי הסנאטור הרפובליקני פיט ריקטס מנברסקה וזכתה לתמיכת 11 נציגים נוספים, קוראת לאמץ את גישת "הלחץ המקסימלי" שאפיינה את מדיניות ממשל טראמפ כלפי איראן.

מנגנון הסנאפבק, המעוגן בהחלטה 2231 של מועצת הביטחון, מאפשר החזרה אוטומטית של סנקציות במקרה של הפרת ההסכם. ניסיון קודם של ממשל טראמפ להפעיל את המנגנון באוגוסט 2020 נכשל, לאחר שבעלות הברית האירופיות טענו כי לארה"ב אין סמכות להפעילו מאז פרישתה מההסכם ב-2018.

על פי גורמים בוושינגטון, הפעלת המנגנון עשויה להוביל להחזרת מכלול הסנקציות הבינלאומיות על איראן, כולל סנקציות צבאיות וכלכליות, ולהסלמה נוספת במתיחות בין טהרן למערב. במקביל, ממשיכים המגעים בין וושינגטון לבעלות בריתה באירופה בניסיון לגבש מדיניות מתואמת מול האתגר האיראני.