ב"רויטרס" דווח כי דובר משרד ההגנה הגרמני אמר היום (שני) ביחס לאפשרות של פלישה קרקעית באוקראינה: "במידה ותיקבע מסגרת מתאימה, לא נימנע מכך". ברקע, מתקיים משא ומתן בין רוסיה לאוקראינה בערב הסעודית. גורמים טענו שארה"ב מבקשת לרצות את פוטין במו"מ וכי יכולות ההגנה של אירופה "חלשות".

נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי אמר (שבת) בועידת הביטחון במינכן שאוקראינה לא תכיר באף הסכם רוסי-אמריקאי שיושג בלעדיה. לדבריו, "לא נקבל הסכמי שלום שיושגו מאחורי גבינו או ללא מעורבות של קייב". כמו כן, זלנסקי קרא למנהיגי אירופה להחליט על העתיד שלהם ולהקים כוח צבאי אירופי. 

בכינוס בפריז שיזם נשיא צרפת לגיבוש אסטרטגיה בנושא, התבטא ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ואמר כי "ברור שארה"ב לא תעזוב את נאט"ו, אבל האירופאים יצטרכו לעלות מדרגה". ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, אמר כי "השותפים האירופים הבינו שהגיע הזמן ליכולות הגנה משודרגות וכי "הוצאות על יכולות הגנה" לא יילקחו בחשבון.

מוקדם יותר השבוע, סטארמר הצהיר כי הוא "מוכן ונכון" להציב כוחות בריטיים על אדמת אוקראינה כדי לאכוף הסדר שלום במידת הצורך. במאמר שפרסם בעיתון "דיילי טלגרף", כתב סטארמר כי אינו מקל ראש באפשרות זו, אך הסביר כי סיוע בהבטחת ביטחונה של אוקראינה יחזק גם את ביטחונן של בריטניה ואירופה.

קיר סטארמר (צילום: רויטרס)
קיר סטארמר (צילום: רויטרס)

עוד קרא למדינות אירופה להגדיל את תקציבי הביטחון שלהן ו"לקחת תפקיד משמעותי יותר בנאט"ו", אך ציין כי תמיכת ארה"ב תישאר קריטית להבטחת השלום. ראש הממשלה הבריטי הוסיף כי ייפגש עם טראמפ ובעלות ברית נוספות מה-G7 בימים הקרובים כדי להבטיח הסכם חזק.

סטארמר כינה את הפגישה האירופית "רגע היסטורי" בתחום הביטחון הלאומי ואמר כי בריטניה תפעל "להבטיח שנשמור על אחדות ארה"ב ואירופה", על פי הודעת משרד ראש הממשלה. "איננו יכולים להרשות לפילוגים בברית להסיט את תשומת הלב מהאויבים החיצוניים שאנו מתמודדים איתם", אמר.

על פי הדיווח ב"רויטרס", גם שבדיה תשקול לתרום לכוחות שמירת שלום באוקראינה לאחר המלחמה, כך אמר ראש הממשלה אולף קריסטרסון, והוסיף כי המשא ומתן יצטרך להתקדם לפני שתתקבל החלטה כזו. דברי השר הגיעו לאחר שראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר אמר כי הוא מוכן לשלוח כוחות בריטיים לאוקראינה למשימות שמירת שלום, בניסיון להראות לארה"ב שלמדינות אירופה צריך להיות תפקיד בשיחות על סיום המלחמה.

כמו כן, נשיא צרפת עמנואל מקרון נרתם למשא ומתן, ויארח היום (שני) מנהיגים אירופאים, כולל את ראש ממשלת בריטניה, לפסגת חירום בנושא המלחמה באוקראינה, לאחר שגורמים אמריקאים רמזו כי לאירופה לא יהיה תפקיד בשיחות כלשהן על סיום הסכסוך. נשיאות צרפת אמרה ביום ראשון כי מקרון קרא ל'שיחות התייעצות' וכי הן יעסקו בשינוי הסוער בגישה האמריקאית כלפי אוקראינה ובסיכונים הנלווים לביטחון היבשת האירופאית. בכינוס בפריז, אמר קנצלר גרמניה אולף שולץ כי הוא "מתנגד לכפיית הסכם שלום על אוקראינה. היא יכולה לסמוך עלינו". 

אולף שולץ, דונלד טראמפ, עמנואל מקרון (צילום: רויטרס)
אולף שולץ, דונלד טראמפ, עמנואל מקרון (צילום: רויטרס)