תם ירח הדבש? טראמפ בהתבטאות נדירה נגד ולדימיר פוטין 

טראמפ הודה שרוסיה "גוררת רגליים" במשא ומתן בתיווך אמריקאי במטרה להשיג ויתורים נוספים מהמערב. את הדברים אמר טרם הכריז על הסכם הפסקת אש בים השחור, שבו מיד לאחר מכן רוסיה דרשה צעדים נוספים מהמערב

ג'וד טרגין צילום: פרטי
ולדימיר פוטין, דונלד טראמפ
ולדימיר פוטין, דונלד טראמפ | צילום: רויטרס

אסטרטגיית המשא ומתן של הקרמלין והאינטרסים הרוסיים

כשנשאל על ההשתהות ומכשולים הבאים מהאנשים במוסקבה, טראמפ השווה את התמרון הרוסי לטקטיקות שלו עצמו במשא ומתן בעסקי נדל"ן: "עשיתי זאת במשך השנים. אתה יודע, אני לא רוצה לחתום על חוזה. אני רוצה להישאר במשחק, אבל אולי אני לא ממש רוצה לעשות את זה - אני לא בטוח", הסביר בריאיון לנויזמקס.

דרישות רוסיה והמכשולים להשגת הפסקת אש

לאחר שיחות ארוכות בערב הסעודית ביום שני האחרון, בהן נראה היה כי ישנה התקדמות בהסכם לגבי "ביטול השימוש בכוח" בים השחור, מוסקבה הציבה תנאי חדש: השבת הגישה של כמה מהבנקים הגדולים של רוסיה למערכת סוויפט (SWIFT), רשת התשלומים הגלובלית לבנקים. הדרה זו היא חלק מהסנקציות המערביות שהוכחו כמכאיבות במיוחד עבור מוסקבה.

עמדות הצדדים והמכשולים להתקדמות

"יש להם חמישה או שישה תנאים, אנחנו בוחנים את כולם", אמר טראמפ ביום שלישי ביחס לתנאים החדשים שרוסיה מבקשת. אולם, דוברות הנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, אמרה אתמול כי רוסיה חייבת להשיב אחורה את כוחותיה משטח אוקראינה, לפני שניתן יהיה לתקן או להסיר סנקציות. "המיקוד העיקרי של האיחוד האירופי נותר להפעיל לחץ מקסימלי על רוסיה, תוך שימוש בכל הכלים הזמינים, כולל סנקציות, כדי לצמצם את יכולתה של רוסיה לנהל את מלחמתה נגד אוקראינה," אמרה הדוברת.

למרות ההתקדמות המקרטעת עד כה, מאמצי הנשיא טראמפ להשגת הפסקת אש הם ניסיון השלום המשמעותי ביותר בסכסוך זה מזה כמעט שלוש שנים. בתחילת 2022, המשא ומתן בין רוסיה לאוקראינה באיסטנבול התמוטט לאחר שקייב השיגה הישגים בשדה הקרב וגילתה שכוחות רוסיים טבחו באזרחים בפרבר קייב בוצ'ה.

פוטין הבהיר כי הוא רוצה ויתורים משמעותיים לסיום המלחמה - תנאים שאינם מקובלים על אוקראינה ובעלות בריתה האירופיות. בין היתר, רוסיה דורשת למנוע מאוקראינה להצטרף לברית נאט"ו, למסור שטחים נרחבים מאוקראינה לרוסיה, ולהבטיח שמה שיישאר מאוקראינה לאחר מכן לא יוכל להתחמש מחדש בעזרה מערבית.

תגיות:
ולדימיר פוטין
/
מלחמת רוסיה אוקראינה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף