המזרח התיכון כמרקחה. פרופ' עוזי רבי, חוקר בכיר במרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, שוחח הבוקר (חמישי) עם ניסים משעל וגאולה אבן-סער ב-103fm על הפרסומים כי מתנהלות שיחות בין ישראל לבין השלטון החדש בסוריה, על המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ועל כוונות התפשטות המחודשות של טורקיה. למרות הכול הוא סבור כי מצבה של ישראל בקלחת האזורית לא רע בכלל.
בפתח השיחה התייחס פרופ' רבי לדיווחים שעל פיהם ישראל וסוריה מנהלים משא ומתן עקיף: "זה בהחלט דבר שאפשר ליצור סביבו דרמה, הבעיה היא שבאזור שלנו, הקרוסלה המזרח תיכונית מחזקת את הסיבוביות שלה. הייתי אומר על סוריה דבר חשוב: צריך לראות מי המתווכת, ומי דיברה קודם לכן עם סוריה. מי שהייתה מאחורי הקלעים היא מדינת איחוד האמירויות שאותה אנחנו מכירים, היא מושקעת בנושא של הסכמי אברהם, והיא מדינה אנטי קטארית ואנטי טורקית שלא הייתה רוצה לראות את סוריה של אל ג'ולאני נופלת והופכת לשטח טורקי. גם הסעודים רואים איתם עין בעין".
לדבריו, "זו לא תהיה נורמליזציה נוסח הסכם אברהם, אבל אנחנו מדברים על ניצול החולשה של אל ג'ולאני, והצורך האובססיבי שלו לקבל הכרה מערבית ולשקם את סוריה".
באשר לשכנתה של סוריה מדרום, אמר: "טורקיה היא מדינה עם תיאבון הולך וגדל מהסיבה הפשוטה שאיראן איבדה את כל זה. שמעתי במו אוזניי את ארדואן מסביר איך כל האזור היה עותומאני לא מזמן, ואין סיבה שזה לא יחזור", הוסיף.
אם כך מה רוצה נשיא ארה"ב, ולאן הוא חותר? המומחה ניסה לפענח את כוונותיו: "טראמפ מנסה לחתוך את הדברים בכל מיני פשרות. זה לא הסכם אידאולוגי. עם סוריה נשים כוכבית – ג'ולאני הוא איש אל קעידה, אבל אפשר יהיה למסד את הגולן כחלק ישראלי, ליצור אזור חיץ בסמכות, לפתור את הבעיה של הדרוזים ולעשות במזרח התיכון דברים שלא נעשו פה אף פעם. נשברו הכללים ויש נשיא כמו טראמפ שנחוש להשיג איזשהו הישג".
ומה הנשיא שואף להשיג במשא ומתן עם מאיראן? "שמעתי את טראמפ מסביר בצורה שלא משתמעת לשתי פנים שאיראן לא תוכל להעשיר אורניום על אדמתה, ולא תוכל לעשות דברים מעבר לגרעין אזרחי. זה מה שהוא אמר. שמעתי את ג'יי דיי ואנס ואחרים מדברים אחרת, אני לא יודע איך הם ירבעו את המעגל". הוא נושא עיניו לביקור טראמפ במפרץ שייערך בשבוע הבא: "בסעודיה הוא יצטרך להציג מצג שחלק מהבעיות במזרח התיכון הן לכאורה מאחורינו".
עוד אמר רבי: "אני לא חושב שבנושא האיראני נאמרה המילה האחרונה. הסכם הוא חזרה להסכם הקודם, אולי עם קצת שיפורים. אנחנו מתגלגלים איתו – הוא לא רוצה מלחמות, הוא רוצה נורמליזציה, הוא רוצה צינורות תעבורה שמשנות את כללי המשחק מהודו, דרך המזרח התיכון אל אירופה. זה לא עובד לו בינתיים, הדברים הולכים הפוך. אבל פה ישראל צריכה להיות חכמה, אנחנו רואים התפתחויות שצריכות להתפרש כיתרון לישראל. לישראל יש גם הישגים חסרי תקדים".