משטר האייתולות יכול להתמודד עם הפצצות - התקוממות עממית תפיל אותו

ישראל עלולה להיגרר למערכה ממושכת שאיראן תוכל לנהל לאורך זמן; הפתרון טמון בפגיעה במנגנוני הדיכוי הפנימיים של המשטר - ולא רק בתשתיות הגרעין והצבא; ד"ר אריאל כבירי הסביר ל"מעריב" את ההשלכות

פלד ארבלי צילום: ללא
המחאה נגד המשטר באיראן
המחאה נגד המשטר באיראן | צילום: John MACDOUGALL / AFP
3
גלריה
פורדו. האתר בצבעי אפור- כחול נשרף מבפנים
פורדו. האתר בצבעי אפור- כחול נשרף מבפנים | צילום: MAXER תמונות לווין

"אל לישראל להיקלע למלחמת התשה מול איראן. למרות שזו מוסכמה רווחת, לא נראה שישראל פועלת ליצירת התנאים שבהם המפקד הצבאי של האויב ישתכנע שעדיפה לו הפסקת אש - אפילו בתנאים לא נוחים - מאשר המשך העימות", הסביר.

לדבריו, משטר האייתולות נבנה על פחד פנימי ודיכוי חיצוני. "ברגע שבו האיום נראה ממשי ומיידי, הוא ייטה להסכמות - גם כשהן משפילות - מתוך יצר הישרדותי מובהק. כפי שמוכיח "שעון ההשמדה של ישראל" שמוצב במרכז טהרן, לאיראנים יש אורך נשימה ויכולת ריצה למרחקים ארוכים, אך גם מוכנות לחתוך הפסדים משמעותיים, שהוכחה בלגימת כוס התרעלה בסוף המלחמה עם עיראק".

המשטר, הדגיש כבירי, איננו תלוי בתוכנית הגרעין ואיננו נסמך על כוח צבאי כלפי חוץ. "השלטון התאוקרטי באיראן מתקיים בזכות 'כידונים פנימיים' - יחידות דיכוי המתמחות בהפחדת האזרחים ודיכוי מחאות המוניות. ראינו את יחידות הכידונים מוציאות להורג מפגינים ומפגינות, מבצעות מעצרים המוניים, עינויים, מעשי אונס ותליות בכיכרות".

זירת ההרס בתל אביב לאחר הפגיעה הישירה של הטיל האיראני
זירת ההרס בתל אביב לאחר הפגיעה הישירה של הטיל האיראני | צילום: אבשלום ששוני

לאחר התקיפה הדרמטית של חיל האוויר האמריקאי על שלושה מאתרי הגרעין המרכזיים באיראן, ציין כבירי: "הכדור כעת אצל איראן. היא יכולה להסכים לאפס העשרה, אבל תרחיש זה לא סביר. היא יכולה להסלים ולתקוף את כוחות ארצות הברית, תוך סיכון ממשי של המשטר - או לבחור באפשרות הזולה והיעילה ביותר מבחינתה: להתעלם מארצות הברית ולהמשיך בהתשת ישראל, עד שזו תיאלץ לבקש מארצות הברית להתפשר עם איראן".

תגיות:
ארצות הברית
/
ישראל
/
תקיפה באיראן
/
תקיפה איראנית
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף