האי קישם, השוכן במצרי הורמוז, הוא אחד האזורים האסטרטגיים ביותר באזור המפרץ, והמתקן שנפגע מספק מים מתוקים לעשרות יישובים באזור. גורמים איראניים טענו כי התקיפה פגעה באספקת המים לכפרים הסמוכים, אם כי בהמשך נמסר כי פעילות המתקן חודשה וכי אספקת המים חזרה לפעילות.
הטענה האיראנית מגיעה על רקע דיווחים שפורסמו ביממה האחרונה בישראל, על בסיס טענת גורם ישראלי,שלפיהם מתקן ההתפלה באי קישם הותקף במסגרת פעולה צבאית באזור. על פי אותם פרסומים, גורמים ישראלים אישרו כי אכן בוצעה תקיפה, ואף ציינו כי היא בוצעה על ידי איחוד האמירויות.
לפי ההערכות שפורסמו, מדובר היה בתקיפה מוגבלת שנועדה לשמש איתות לאיראן על רקע מתקפותיה נגד מדינות המפרץ בשבועות האחרונים. חלק מהפרסומים אף הציגו את התקיפה כתגובה למתקפות הטילים והכטב"מים ששיגרה איראן לעבר יעדים באזור.
אולם באיחוד האמירויות מיהרו להכחיש בתוקף את הדברים. גורמים בכירים במדינה הדגישו כי הדיווחים על תקיפה באיראן אינם נכונים. יו"ר ועדת הביטחון, החוץ והפנים של המועצה הלאומית הפדרלית של האמירויות אמר כי מדובר ב"חדשות כזב", והוסיף כי אם האמירויות יבצעו פעולה צבאית - הן יודיעו עליה באופן רשמי ולא באמצעות הדלפות לתקשורת.
הפער בין הדיווחים בישראל לבין ההכחשה הרשמית מאבו דאבי יצר מבוכה מדינית מסוימת, במיוחד על רקע מאמצי מדינות המפרץ להימנע מהידרדרות לעימות ישיר עם איראן.
האירוע מתרחש על רקע הסלמה רחבה יותר באזור, שבה הופכות גם תשתיות אזרחיות לחלק מזירת העימות. רק בימים האחרונים דווח כי כטב"ם איראני פגע במתקן התפלת מים בבחריין וגרם לנזק לתשתית, אם כי הרשויות המקומיות הדגישו כי אספקת המים במדינה לא נפגעה.
הפגיעה במתקני התפלה נתפסת כהתפתחות מדאיגה במיוחד עבור מדינות המפרץ. באזור שבו משאבי המים הטבעיים מוגבלים מאוד, מתקני ההתפלה הם מקור מרכזי לאספקת מי שתייה. למעשה, חלק גדול ממי השתייה במדינות המפרץ מגיעים ממתקני התפלה, והאזור אחראי לכחלק משמעותי מהיקף ההתפלה העולמי.
על רקע זה מזהירים מומחים כי תקיפות על תשתיות מים עלולות להפוך לאחד ממוקדי הסיכון המרכזיים של המלחמה האזורית המתפתחת. בשלב זה לא ברור מי עומד מאחורי הפגיעה במתקן באי קישם, אך עצם הטענה האיראנית כי התקיפה בוצעה משטח מדינה שכנה עשויה להצביע על חשש בטהרן מהרחבת מעגל המדינות המעורבות במלחמה.