לבן סלמאן נמאס - והוא הוציא לפועל את המהלך המפתיע מול איראן

פרויקט הדגל העצום של בן סלמאן, שכלל חזון לעיר עתידנית ליניארית במדבר, צומצם לאחרונה באופן דרסטי בעקבות חריגות ענק בתקציב. עם זאת, נראה שהנמל הפחות נוצץ של הפרויקט מספק כעת מכה כלכלית לאיראן

אלי לאון צילום: פרטי
עקבו אחרינו
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein
2
גלריה

ערב הסעודית מקדמת את נמל "ניאום" כמרכז סחר חדש המחבר בין המפרץ הפרסי לאירופה ואפריקה. על פי תחקיר שפורסם בעיתון ה"פייננשל טיימס", בריאד מפנים כעת את תשומת הלב לחוף הים האדום, שזכה להתעלמות במשך שנים, במטרה לעקוף את השליטה האיראנית במיצרי הורמוז בעקבות המלחמה האחרונה.

כעת, צילומי לוויין של חברת המחקר "Planet Labs" מראים תנועה ערה של משאיות משא בנמל ניאום, שלטענת הרשויות כבר פועל באופן מלא. במקביל, הממלכה הצליחה להעביר חלק ניכר מיצוא הנפט הגולמי שלה לים האדום באמצעות צינור מזרח-מערב שנבנה בשנות ה-80.

נתוני קבוצת המחקר "קפלר", המצוטטים ב"פייננשל טיימס", חושפים כי הייצוא מנמל ינבוע המערבי זינק פי ארבעה מאז פברואר, והגיע ליותר מ-29 מיליון חביות בשבוע. נמל ינבוע נחשב בטוח יותר מפני כטב"מים וטילים מטהרן בהשוואה למסוף הנפט המרכזי במזרח המדינה, ראס תנורה.

מכלית נפט במצרי הורמוז
מכלית נפט במצרי הורמוז | צילום: רויטרס

למרות היתרונות, המעבר מערבה מלווה באתגרים משמעותיים. התשתיות במערב סעודיה מוגבלות, טרם הוקמה מסילת רכבת לים האדום, ופרויקט עצום בעלות של 27 מיליארד דולר לחיבור ריאד וג'דה נדחה לשנת 2034. בנוסף, ההתבססות על הים האדום פותחת חזית לאיומים מצד המורדים החות'ים בתימן, שכבר תקפו בעבר את ינבוע ואת צינור הנפט המרכזי.

עם זאת, לנוכח החסימה במיצרי הורמוז, סעודיה ממצבת את עצמה כמרכז מעבר אזורי קריטי, ואף קלטה טיסות של חברות תעופה מכווית ומבחריין. דיפלומט מערבי שצוטט בכתבה סיכם: "הגישה לים האדום מעניקה להם אפשרויות, אך בטווח הארוך סעודיה לא תוכל לחיות עם שליטה איראנית במיצרים, החשובים לה מדי מבחינה אסטרטגית".

תגיות:
איראן
/
סעודיה
/
הים האדום
/
הורמונים
/
מצור ימי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף