המסר הכפול של סעודיה מטלטל את המזה"ת: "ישראל מוכנה לקבל זאת?"

בהתייחסו לישראל, בחר הנסיך הסעודי פייסל בן פרחאן לשלב הכרה בנוכחותה המזרח-תיכונית לצד דרישה לקידום פתרון הסוגיה הפלסטינית. "ישראל היא חלק מהאזור"

אלי לאון צילום: פרטי
עקבו אחרינו
האנליסט הסעודי: "סעודיה שמה ברקס להסכמי אברהם" | צילום: ללא

"היינו ממש בתחילת התהליך של שיקום היחסים שלנו עם איראן, כתוצאה מההבנות שהושגו בבייג'ינג, לאחר תקופה ארוכה של ניתוק יחסים. התחלנו לחקור בשוליים אזורים פוטנציאליים לשיתוף פעולה כלכלי. אלא שמאז נסוגונו לאחור. נצטרך לנהל שיח על האופן שבו אנו בונים מחדש את האמון הזה, לפני שנוכל לדון באופן רציונלי על תפיסה של שיתוף פעולה כלכלי או השקעות הדדיות".

בנימין נתניהו, בן פרחאן
בנימין נתניהו, בן פרחאן | צילום: רויטרס,מרק ישראל

בהתייחסו לישראל, בחר בן פרחאן לשלב הכרה בנוכחותה המזרח-תיכונית לצד דרישה לקידום פתרון הסוגיה הפלסטינית: "ישראל היא חלק מהאזור. משמעות הדבר היא שהם צריכים להיות חלק מהשיח האזורי, אך גם פלסטין היא חלק מהאזור וגם הם צריכים להיות חלק מאותו שיח. האם הישראלים מוכנים לקבל זאת? אם זה המצב, אני חושב שזה יהיה צעד בכיוון הנכון".

עם זאת, השר הסעודי לא חסך בביקורת אזהרה על אסטרטגיית הלחימה הישראלית: "אני חושב שהתעקשותה של ישראל אך ורק על הגישה הצבאית בטווח הארוך תהיה מזיקה מאוד לאינטרס הישראלי. הרעיון שגישה צבאית טהורה היא מעשית לטווח הארוך הוא שגוי לחלוטין ולא ישרת אינטרס של אף אחד. הייתי ממקד את המאמצים שלנו בדיפלומטיה, וכאן אני חושב שלארצות הברית יש תפקיד חשוב לשחק".

לסיום, התייחס בן פרחאן למשבר חופש השיט והאיומים על המצרים הימיים, על רקע התקיפות באזור: "ניהול המצר עבד מצוין לפני הסכסוך. לא היו בעיות, וספינות ניווטו בחופשיות. למה שנצטרך עכשיו, כתוצאה מסכסוך, לקבל איזה הסדר חדש שייכפה עליו? לדעתי זה לא הגיוני. עלינו לחזור למצב שהיה, שעבד היטב, ובזה זה צריך להסתיים".

תגיות:
סעודיה
/
הפסקת אש
/
הסכמי אברהם
/
המלחמה עם איראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף