ההחלטה קשורה לסיום האפשרי של משימת האיחוד האפריקאי בסומליה - מהלך שעלול לעלות לקמפלה בעשרות מיליוני דולרים של הכנסות אבודות. עם זאת, מקורות טענו כי המחלוקת סביב לומבויה היא תירוץ למחלוקת רחבה יותר הנוגעת לנוכחות הצבאית של אוגנדה בסומליה ולתפקידה הגובר של טורקיה במגזר הביטחוני במדינה.
"לומבויה מתגורר בטורקיה מאז 2013, ולמשבר הזה אין שום קשר לנוכחותו; מדובר רק במסך עשן", אמר אחד המקורות המעורים בפרטים. "הפרשה כולה קשורה לנוכחות הצבא האוגנדי בסומליה - מדינה המקיימת קשרים ביטחוניים הדוקים עם אנקרה".
אוגנדה מחזיקה בכ-4,500 חיילים בסומליה במסגרת "משימת התמיכה והייצוב של האיחוד האפריקאי בסומליה" (Aussom) - הכוח הבין לאומי העיקרי התומך בצבא סומליה - ועוד 2,000 חיילים במסגרת הסכם דו-צדדי, כך מסר מקור צבאי לסוכנות הידיעות AFP.
עם זאת, עתיד המשימה לוט בערפל לאחר שארצות הברית הודיעה לאיחוד האפריקאי בחודש יולי כי תפסיק את התשלומים ל"משרד התמיכה של האו"ם בסומליה" - גוף המספק תמיכה לוגיסטית חיונית ל-Aussom - עד סוף השנה. התפתחות זו עוררה שאלות לגבי אופן מימון המשימה ואם מדינות כמו אוגנדה ימשיכו להציב בה כוחות.
"אוגנדה עלולה להפסיד מיליונים"
מקורות המעורים בנושא מסרו ל-MEE כי אוגנדה מקבלת לפחות 1,000 דולר בחודש עבור כל חייל המוצב בסומליה. "סיום המשימה עלול לגרום לאוגנדה להפסיד מיליוני דולרים בשנה", אמר ל-MEE מקור שני המעורה בפרטים. "אוגנדה מנסה להפעיל לחץ על טורקיה למצוא פתרון למשבר, שכן היא רואה באנקרה את הגורם המרכזי המעורב בסוגיות הביטחון של סומליה".
הגורם העריך כי אוגנדה עלולה להפסיד בין 5 ל-6 מיליון דולר בחודש - או 60 עד 72 מיליון דולר בשנה - אם המשימה תסתיים וקמפלה תסיג את כל כוחותיה.
הגורמים ציינו כי אנקרה מחפשת פתרון לסכסוך, מחשש שחברות טורקיות המפעילות פרויקטים של תשתיות ותחבורה באוגנדה עלולות להיפגע. סוכנות הידיעות AFP דיווחה כי אוגנדה עשויה לבטל חוזה רכבת בשווי 3 מיליארד דולר שהוענק לחברת הבנייה הטורקית "יאפי מרקזי" (Yapi Merkezi), ולגרש אזרחים טורקים מהמדינה.