"מסוכן יותר מהמלחמה הקרה": הידרדרות ביחסי רוסיה - ארה"ב

חילוקי הדעות בין המעצמות בנוגע לסוריה ולהתקפת הסייבר לכאורה יצרה קונפליקט גדול ביניהן. פרשנים אמריקאים מצביעים על הבחירות לבית הלבן כתקופה קריטית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
ברק אובמה וולדימיר פוטין
ברק אובמה וולדימיר פוטין | צילום: רויטרס
3
גלריה
ג'ון קרי וסרגיי לברוב. צילום: רויטרס
ג'ון קרי וסרגיי לברוב. צילום: רויטרס | ג'ון קרי וסרגיי לברוב. צילום: רויטרס
ניסיון להשפיע על הבחירות? קלינטון וטראמפ. צילום: AFP
ניסיון להשפיע על הבחירות? קלינטון וטראמפ. צילום: AFP | ניסיון להשפיע על הבחירות? קלינטון וטראמפ. צילום: AFP

"אכן לא מדובר בחידוש המלחמה הקרה", אומר איגור זבלב, ראש קרן מק-ארתור לשעבר, "זה הרבה יותר מסוכן, ובלתי צפוי מאשר המלחמה הקרה". הוא הוסיף כי לא סביר שהמתיחות תירגע בקרוב, במיוחד לאור השעיית מנגנוני ההידברות בין המעצמות. דיפלומט מערבי בכיר הסביר כי עימותים קודמים בין המעצמות התרחשו לצד מנגנוני פיקוח ותקשורת בין הבירות על מנת למנוע מצב של הידרדרות".

הדיפלומט המערבי הוסיף כי לאור פעולות רוסיה בסוריה, ההחלטה של רוסיה להציב טילים בעלי מסוגלות לשאת ראשי נפץ גרעיניים בקרבת מדינות מברית נאט”ו, והתקפות הסייבר על מוקדי מודיעין אמריקנים, "מתקבל הרושם שההסלמה וההליכה לקצה מגיעה מהצד הרוסי דווקא”.

"כשאתה רואה את התוקפנות הרוסית אתה מבחין בכך שמדובר הפעם בהסלמה נטולת פיקוח או איזון אסטרטגי. זה יוצא דופן ומסוכן בצורה בלתי רגילה", הדגיש. המאורעות האחרונים בין המעצמות כוללים בין היתר מעצרים של דיפלומטים אמריקאים במוסקבה, ותלונות רוסיות על כך שדיפלומטים שלהם מעוכבים לחקירות על ידי ארצות הברית".

גם שגריר רוסיה בארצות הברית סרגיי קיסליאק, לא מנבא עתיד ורוד: "טיב היחסים בין המעצמות נמצא כרגע בתחתית מאז המלחמה הקרה, הסיכון של אי הבנה גובר, במיוחד לאור הסיטואציה הרגישה עם מדינות הברית נאט”ו באירופה". השגריר הוסיף כי ערוצי הידברות מסורתיים בין המעצמות נמצאים במצב של הקפאה: "אנחנו עדים לכך שארצות הברית מבצעת מעשים לא ידידותיים כלפי רוסיה, הכוללים סנקציות. האמריקאים קוראים לבידוד רוסיה ושר החוץ הרוסי לברוב אמר כי ההצבה מחדש של טילים נושאי ראשי נפץ גרעיניים נובעת בבסיסה כתגובה למהלכים אנטי רוסיים מצד אמריקה".

לברוב גינה את דבריו של מזכיר המדינה האמריקאי ג’ון קרי אשר קרא לפתיחת חקירה כנגד רוסיה על ביצוע פשעי מלחמה. קרי גם גינה את התערבויותיה של רוסיה במערכת הבחירות האמריקאית ואמר כי "הם לא יצאו מזה בקלות. אנחנו נגיב בזמן שיראה לנו ובאופן שיראה לנו". עם זאת, לא נראה שינוי בקרוב בגזרה המתחממת בין המעצמות. פוטין הרחיב לאחרונה את אחיזתו בפרלמנט במוסקבה ונראה שהוא בעמדה נוחה להיבחר שוב במהלך 18 החודשים הקרבים.

מדובר בזמן המסוכן ביותר במערכת היחסים בין המדינות, אומרים פרשנים אמריקאים כאשר הם מצביעים על התקופה שעד לחילופי השלטון בארצות הברית כתקופה קריטית ביחסים בין המדינות. לדבריהם, רוסיה תנצל את העובדה שעד שייכנס נשיא חדש לבית הלבן בינואר היא כנראה תוכל להמשיך לעשות ככל העולה על רוחה בזירות שונות ברחבי העולם.

תגיות:
המלחמה הקרה
/
יחסי ארה"ב-רוסיה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף