הבירולוג גדי דבירי קופץ ראש לתוך החבית הכי תוססת בגזרת האלכוהול ועושה לכם קצת סדר בראש וגם בסגנונות הבירה השונים. והפעם: בירות פירות…
טעם הפרי שבבירה מתקבל על-ידי הוספת פירות או מיץ פרי בתהליך התסיסה, או על-ידי ערבוב הבירה המוכנה עם מיץ פרי או תמציות טעם. למעט סגנון בירה אחד – ה'למביק', שאר בירות הפירות אינן ממש סגנון ייחודי, אלא תוספת פרי או מיץ לבירה מסגנונות שונים. החוק בבישול בירה עם פרי הוא, למעשה, שאין חוק והכל מותר. למרות זאת, החלטתי לנסות ולחלק את העולם המשוגע הזה לשלוש קבוצות. אז בואו נעשה קצת סדר בבלגאן.
למביק
לאחר הלילה מועברת הבירה לחביות עץ לצורך תסיסה. כאשר הבירה כמעט סיימה לתסוס מוסיפים לה פרי או מיץ פרי, לרוב בשיעור של כ-20%. הוספת הפרי, המכיל סוכרים, גורמת לחידוש תהליך התסיסה. לאחר סיום התסיסה ותהליך הבשלה ארוך נארזת הבירה בבקבוקים או בחביות. עקב התסיסה הספונטנית, שאינה ממש מבוקרת, בירת הלמביק היא בירה בעלת טעם חמוץ, שכן, הוספת הפירות מעדנת את החמיצות ויוצרת איזון בין מתיקות הפרי לחמיצות הבירה - איזון המקבל בכל מותג בירה נטייה קלה לכיוון המתיקות או לכיוון החמיצות.
בירות פירות על-בסיס בירות אחרות
המשותף לכל הבירות האלה הוא שתוספת הפרי מוסיפה מתיקות למשקה. בחירת בירת בסיס עם אחוזי אלכוהול נמוכים תייצר משקה מרענן וקל מאוד לשתייה, כזה שיהיה טעים עבור אלו שאינם אוהבים את מרירות הבירה. לעיתים תהיה בירת הבסיס חזקה באלכוהול 8% - 8.5%. דוגמא מפורסמת לסוג זה של בירה היא בירת הקסטיל רוז' עם הדובדבנים.
שנדי
הסגנון שלישי הוא השנדי, או כפי שהוא נקרא בגרמניה - 'רדלר'. מקורו של סגנון הרדלר הוא בהרי האלפים. האגדה מספרת כי אחד מבעלי הפונדקים רצה לרקוח משקה שירענן וירווה את רוכבי האופניים המטיילים באזור. בעל הפונדק ערבב לאגר בהיר עם מיץ לימון ויצר סגנון בירה שלימים ייקרא 'רדלר' על שמם של רוכבי האופניים (בשפה הגרמנית). אגדה נוספת, אם כי רומנטית פחות, מספרת שפשוט לא נשארה לו בירה ולכן, כדי שהכמות תספיק לכל רוכבי האופניים שבאזור, נאלץ האיש לערבב את הבירה עם הלימונדה. בהרבה מקומות בעולם מוכר סגנון זה כ'שנדי'.
כאמור, בסגנון זה מעורבבים את הבירה עם מיץ פרי ביחסים כמעט זהים. בגרמניה מדובר, בדרך-כלל, במיץ לימון. ככל שאחוזי הדילול גבוהים יותר מתקבל משקה בעל אחוזי אלכוהול נמוכים יותר, בסביבות ה-2.5%. הדוגמא הבולטת ביותר לכך בישראל היא סדרת ה'שנדי' של טמפו בה מערבבים בירה 'מכבי' עם טעמי פירות מגוונים מאוד.