הבירולוג גדי דבירי ישב עם Tomas Hraba, מנהל היצוא של מבשלת ברנרד מצ'כיה, על כוס בירה, נו טוב, אולי קצת יותר, לדבר על בירה צ'כית ועל הרגלי השתייה של הישראלים...
כבר בתחילת השיחה עם Tomas Hraba, מנהל היצוא של מבשלת ברנרד מצ'כיה, הוא הנחית עליי את השאלה "המכשילה" איזה לאגר צ'כי, שנמכר בארץ, אני הכי אוהב? מצד אחד, לא היה לי קל לענות על השאלה הזו, משום שיש הרבה לאגרים צ'כיים מעולים ודי קשה לבחור אחד מהם. מצד שני, דווקא היה לי מאוד קל לענות לו, אך לא רציתי להישמע מתחנף, כי 'ברנרד' זו באמת אחת הצ'כיות שאני יותר אוהב.
מבשלת ברנרד הוקמה בשנת 1597 בעיירה Humpolec דרומית לפראג. בשנת 1991, במסגרת ההפרטות שלאחר העידן הקומוניסטי, נרכשה המבשלה על-ידי סטניסלב ברנרד ושניים מחבריו ומאז משווקת המבשלה, בעיקר, לאגר צ'כי מסורתי לא מפוסטר. כיום מדובר מבשלה משפחתית הנמצאת בחזקה משותפת של משפחת ברנרד ותאגיד דובל מורטגט הבלגי. תומאס מחשיב את המבשלה למבשלה קטנה ובאותה נשימה מציין כי הייצור השנתי שלה עומד 30,000,000 ליטר בירה לשנה - מספר אסטרונומי במונחים ישראליים.
הבעלים של המבשלה, סטניסלב ברנד, מוכר מאוד בענף הבירה, לא רק בזכות היותו פרזנטור של החברה במסעות הפרסום ההומוריסטיים שלה, אלא גם בזכות מעורבותו בהקמת איגוד מבשלות בירה קטנות שפעל בהצלחה, בין היתר, על-מנת להוריד את נטל המס על מבשלות אלה.
רק לשם השוואה, המס הצ'כי נע בסביבות 60 אגורות לליטר בירה (מבשלות קטנות בצ'כיה, אגב, משלמות עוד פחות), ואילו אצלנו בישראל המס עומד על 2.3 שקלים לליטר, בערך.
כששאלתי את תומאס איך הוא רואה את שוק הבירה בארץ, הוא ענה שלהתרשמותו לצרכני הבירה בארץ יש "ראש פתוח" לדברים חדשים. השוק הישראלי הוא שוק מעניין ואינטליגנטי ולכאלה צרכנים בדיוק הם מכוונים את הבירות שלהם. לא בירות מיינסטרים אלא בירות איכותיות שקהל אינטליגנטי יידע להעריך.