הבירולוג גדי דבירי קופץ ראש לתוך החבית הכי תוססת בגזרת האלכוהול ועושה לכם קצת סדר בראש וגם בסגנונות הבירה השונים. והפעם: פילזנר צ'כי…
בחמישה באוקטובר 1842 התכנסו אנשי פילזן לראשונה כדי טעום את הבירה החדשה, וכאשר מזגו את הבירה מהחבית התגלתה לעיניהם בירה שטרם ראו עד אז. למרבה ההפתעה לא היתה זו בירה כהה כפי שהיה נפוץ באירופה, אלא בירה זהובה, בהירה וצלולה. וכאשר טעמו אנשי פילזן ממנה הם הופתעו לגלות בירה קלה ומרעננת, שלא היתה כמו הבירות הכהות שהיו מבושלות עד אז.
בהיותה בירת הלאגר הבהירה הראשונה שבושלה, זכתה הבירה החדשה - פילזנר צ'כי - לתשומת הלב של העולם כולו. הקלילות והרעננות שהיו חידוש בתחום הבירה כבשו את חכם של שותי הבירה ברחבי העולם והביאו לדרישה של הלקוחות לבישול בירות דומות. אנשי פילזן לא דאגו לרשום פטנט על המתכון, או על תהליך הייצור, וכך נפתח הפתח למבשלות רבות בעולם לייצר בירה דומה ובירת הפילזנר כבשה את העולם.
הופעתה של הבירה הצלולה והיפה גרמה למהפכה גם בכל הקשור לכוסות הבירה. יופייה של הבירה התווסף למכלול המאפיינים של הבירה, יחד עם הטעם והארומה, ומבשלי הבירה שרצו להתגאות במראה הבירה שיצרו החלו למזוג אותה לכוסות זכוכית שקופות ולא לכוסות חרס אטומות וכפי שהיה עד אז, כוסות שהסתירו את המשקעים ואת עכירות הבירה.
למעט שינויים ושיפורים שהוכנסו בעקבות התקדמות הטכנולוגיה, מעט מאוד השתנה במתכון בישול בירת הפילזנר המקורית שבושלה לראשונה בשנת 1842. אמנם קיימות וריאציות רבות למתכונים, אך כולם כוללים שימוש בכמות כמעט מוחלטת של לתת שעורה בהיר וכשות אצילי, לרוב מסוג SAAZ הצ'כי. המבשלות המייצרות בירה בסגנון פילזנר צ'כי אף דואגות לרכך את המים בהם הן משתמשות על-מנת לחקות את הרכב המים של פילזן ובכך להדגיש את טעם הלתת ואת ארומות הכשות בבירה.
סגנון הפילזנר יצר את הבסיס וההשראה לבירות הלאגר הבהירות התעשייתיות, ובהערכה גסה ניתן לומר כי כ- 95% מהבירות הנצרכות כיום בעולם הן בירות כאלו. רבות מהן מכנות את עצמן "פילזנר" למרות שהן רחוקות מאוד במאפייניהן ממאפייני בירת הפילזנר הצ'כית המקורית. אגב, אותה בירת פילזנר שבושלה לראשונה בעיר פילזן, משווקת גם כיום תחת שם המותג Pilsner Urquel שמשמעותו היא "הפילזנר המקורית".