מירה איתן לא עפה כשניסו לשכנע אותה לקפוץ לכמה ימים של אוכל וקצת אלכוהול ליד בהונגריה. היום, רק תגידו לה בודפשט, והיא כבר אורזת...
"בודפשט זו עיר בשבילך, בואי", אומר לי כבר שנתיים עופר. "מה יש לי לעשות בהונגריה?", שאלתי, "כבר הייתי בפראג, גם עיר יפה באזור ויש שם גם בירות מצוינות. נראה לי שמיציתי". אבל הוא המשיך להתעקש, עד שבסוף נכנעתי ונסעתי. ואני מודה עופר (אם אתה קורא את הכתבה...), הופתעתי בגדול. באמת שלתענוג כזה לא ציפיתי. בודפשט, בירת הונגריה, משתרעת לגדותיו של נהר הדנובה. יש שמכנים אותה "פריז של מזרח-אירופה". ואכן, בודפשט היא עיר יפהפייה עם שדרות, גנים ושילוב הרמוני של סגנונות אדריכליים, שנשארו עוד מתקופת האימפריה האוסטרו-הונגרית. טיול לאורך הדנובה, על גשריה הרומנטיים, סיור בעיר העתיקה הציורית, ביקור בפרלמנט המדהים, בשווקים היפים, ובאינסוף מקומות האוכל גרמו לנו לרצות להגיע אליה פעם נוספת, עוד לפני שסיימנו את הביקור הראשון.
נהר הדנובה מחלק את העיר בודפשט מצפון לדרום: בגדה המזרחית "פשט" המישורית ומלאת הפעילויות, ובגדה המערבית "בודה" ההררית והשלווה יותר. העיר קסומה ורומנטית, מלאה מבנים היסטוריים יפהפיים, מוזיאונים מעניינים, שווקים תוססים ושפע מסעדות, בתי-קפה, ברים ומקומות בילוי ללא הפסקה, שמגובים בתחבורה ציבורית מצוינת בכל שעות היממה. מכיוון שאנחנו באתר שעוסק באלכוהול וקולינאריה, לא ארחיב על המקומות שחובה לבקר בהם.
המטבח ההונגרי הושפע מעמים שונים שהגיעו לשטחי הונגריה בעקבות כיבושים או נדודים. רוב תושבי הונגריה הם צאצאים של הנוודים המדיארים מהרי אורל וסיביר המערבית. משם הגיעו תבשילים כמו גולאש ודומיו. המלך מתיאש, שהתחנך באיטליה, הביא במאה ה-15 את המטבח האיטלקי להונגריה, ובראשו את הבצל. הכובשים הטורקים במאה ה-17 הביאו עמם את הכרוב הממולא, האגוזים וביחוד את הפפריקה. מהאוסטרים קיבלו ההונגרים את הבלינצ'ס (פלצ'ינטה, בהונגריה) ועוד מאפים כמו השטרודל.

הפפריקה היא המרכיב החיוני והנוכח ביותר בתבשילים. כף גדושה ממנה נותנת לכל מנה צבע אדום עמוק וניחוחות יוצאי-דופן. הפפריקה היא בעצם פלפל אדום שמיובש ונטחן לאבקה. הגולאש הוא המאכל המסמל יותר מכל את האוכל ההונגרי. שם המנה הוא בכלל גוּיָאש (Gulyás בפי ההונגרים) ומקורו אצל אנשי השבטים המדיארים, הנוודים ורועי הבקר. כשהיו רעבים הם שחטו את התשושה שבפרות, זרקו את נתחי בשר לתוך סיר ברזל ענק והוסיפו ירקות ותבלינים. הגויאש החל דרכו כמאכל עממי פשוט, אך במאה ה-18 גילו אותו גם אנשי האצולה שבעיר ועשו ממנו סמל, מופת וגאווה לאוכל המסורתי ההונגרי. אין כמעט מסעדה הונגרית שאינה מגישה גויאש עם לחם פרוס גס לצדה.
אוניקום
האגדה מספרת כי במאה ה-18 חיפש הקיסר יוזף השני אחר משקה חדש שיקל על כאבי הבטן שלו אחרי הסעודות המפוארות שערך. הרופא המלכותי, ד"ר צוואק נתן לו לטעום משקה שייצר מעשבים ושורשים שונים. "!das ist unikumm" – "זה מיוחד במינו", הכריז הקיסר לאחר שטעם מן המשקה, ומכאן שם המשקה. אוניקום מגיע בבקבוק נמוך ופחוס, כשעל התווית צלב אדום. המשקה מיועד לשתייה בתור דז'סטיף ונחשב כמסייע לעיכול.
פאלינקה
יין


כשנכנסים לאולם הגדול מתגלה שוק צבעוני רחב ידיים בן שלוש קומות, מסודר ונקי מאוד, עם שפע של ירקות ופירות מקומיים, תבלינים, בשר, דגים, נקניקים, דבש, ריבות ומרקחות שונות, שלל חמוצים ודגים כבושים, עשבי תיבול, חליטות תה, מאפים ומאכלים הונגריים מסורתיים. בקומה העליונה עבודות יד אותנטיות, חפצי אמנות ומזכרות, ודוכני אוכל הונגרי. ביום ראשון - סגור. Szimpla Sunday Farmers' Market הוא שוק איכרים של יום ראשון במתחם הבילוי של השימפלה (פירוט בהמשך). זהו שוק ססגוני וסואן, הטומן בחובו אוכל מקומי אותנטי, גבינות, יין, פפריקה, ריבות, בשר, דבש ועוד. ואפשר גם לשבת למשקה בבר שבשוק.
יש מספר שווקי פשפשים בעיר, אך אצ'רי פיוץ (Ecseri Piac) הוא המעניין ביותר. ניתן למצוא בו מנורות, כלי בית ומטבח ישנים, כלי נגינה עתיקים, מזכרות, עתיקות, תכשיטים, ספרים, כלי כסף, פריטי יודאיקה, טלפונים ישנים, מצלמות ועוד. חגיגה לחובבי ענתיקות. השוק נמצא בפרברי בודפשט ויש בו תנועה רבה של אנשים.

Gerbeaud הוא בית-קפה ותיק ומפורסם ששימש בעבר כבית-הקפה של בני המלוכה. המקום הוקם בשנת 1858 ונקרא על שם בעליו השני, אמיל ז'רבו.
Gerbeaud הוא בית-הקפה בסגנון אלגנטי מסורתי הממוקם קרוב למדרחוב ואצ'י. במקום ויטרינת עוגות מרהיבה ביופייה עם עוגות שכבות מפתות, קרפים, שטרודלים ומאפים שונים וצבעוניים, אם כי בבית-הקפה הקודם (Szamos) העוגות לרוב טובות יותר.
New York Cafe הנחשב לבית-הקפה המפואר בעיר וככל הנראה גם מהיפים בעולם, עובד מסוף המאה ה-19. שווה להגיע למקום ולו רק כדי לראות אותו ולטעום איך הרגישו פה הקיסרים בעבר. בית-הקפה הענקי משופץ בסגנון אוסטרו-הונגרי עם ריהוט כבד, נברשות מרהיבות, וכולו פאר, הוד והדר.

מסעדת Kadar Etkezde ברובע 7, שהיה בעבר הרובע היהודי, היא מסעדה ביתית מומלצת מאוד של יהודים. המקום נראה כאילו נשאר בשנות ה-50, והאוכל פשוט וטעים. אוכל הונגרי אמיתי ללא גינונים מיותרים, התפריט מתחלף כל יום ובשבת יש גם חמין. המסעדה פתוחה שלוש שעות בצהרים עד שהאוכל נגמר, ואי-אפשר להזמין מקום. שווה לעמוד בתור ולאכול במסעדת הפועלים השמחה הזאת עם סיפונים של סודה על השולחנות. חוויה מומלצת. מסעדת Rosenstein אף היא מסעדה טובה ומומלצת של יהודים, מה שלא אומר שזה כשר. היא מרוחקת מהמרכז, אך בהחלט שווה את המאמץ. מרק גולאש מהטובים ביותר, תפריט עשיר בעל מאפיינים יהודיים מזרח-ארופאיים מלווים בשירות מצוין וסבלני.

מפעם לפעם ממלאים את החצר של השימפלה להקות צעירות ומדי פעם מוקרנים גם סרטים אלטרנטיביים על קיר הבניין. במתחם הברים בקומה הראשונה כל בר מעוצב אחרת, במין עיצוב פסיכדלי: חלקי מכוניות ישנות שהפכו למקומות ישיבה וגיבוב של כסאות ושולחנות מכל הסוגים והמינים, גרפיטי על הקירות המיושנים, חדרי נרגילה, והרבה אלכוהול במחירים זולים מאוד. מתאים לצעירים ולצעירים ברוחם ולחובבי שתייה.
Instant ברחוב אקצפה הוא עוד מקום בילוי שונה וייחודי, עם מרתפים כמו מימי הבריטים. מקום מרתק ומסתורי, הרבה חדרים נסתרים והפתעות, מוסיקה מעולה וחדשנית ואווירה מיוחדת. Gozsdu Court הוא אזור בילוי חדש וטרנדי הכולל שפע של פאבים, דאנס-ברים ומסעדות, המרוכזים כולם לאורכו של מדרחוב עתיק ומיוחד. האווירה נהדרת והמקומות הומים אדם. לעתים מתקיימות בו הופעות חיות בחצר המרכזית, תחת כיפת השמיים.
"בוטיק בר" הוא בר קוקטיילים עכשווי, המוצלח ביותר לדעת יודעי דבר. הוא ממוקם ממש בלב העיר ומציע חוויה צעירה ומגניבה, קוקטיילים מיוחדים במחירים טובים, וברמנים שעושים מופע שלם מהכנת הקוקטייל. גם במלון ארבע העונות יש בר פנסי יפהפה המציע קוקטיילים עם טוויסט הונגרי מקומי. אחד המקומות היפים ביותר. בר 360 בשדרת אנדראשי הוא בר על הממוקם על גג בו מגישים רק שתייה, בעיקר קוקטיילים, מול נוף העיר באווירה חופשית ומשוחררת. גם במלון Aria יש בר יוקרתי ומושקע על גג המשקיף ישירות לבזיליקה הצמודה אליו המגיש קוקטיילים חביבים ואוכל בקטנה.
עופר ורדי, עיתונאי ואיש של אוכל, מחבר הספר "גולאש לגולש" וגם המו"ל של ספר האלכוהול שלי וחבר (גילוי נאות והמלצה אישית מכל הלב), הוא תל-אביבי מבית הונגרי ודובר השפה, שמכיר את בודפשט בדיוק כמו שהוא מכיר את תל-אביב (והוא מכיר...). בימים אלה החל ורדי לערוך סיורי אוכל פרטיים מותאמים אישית בבודפשט היפה והנהנתנית. אפשר למצוא אותו בכתובת: [email protected], בטלפון: 054-4459914, ואפשר גם בעמוד הפייסבוק והאינסטגרם שלו, מה שתבחרו.