מאסטר בלנדר: בלנד קולומברד

בורדו, בורגון, קיאנטי, אמרונה, ריוחה ועוד. יאיר גת קופץ ראש לעומק עולמם המופלא של הבלנדים, ונותן בהם סימנים כדי שלא יערבבו אתכם. והפעם: בלנד קולומברד…

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מעריב אונליין - זכויות יוצרים
מעריב אונליין - זכויות יוצרים | צילום: מעריב אונליין

בורדו, בורגון, קיאנטי, אמרונה, ריוחה ועוד. יאיר גת קופץ ראש לעומק עולמם המופלא של הבלנדים, ונותן בהם סימנים כדי שלא יערבבו אתכם. והפעם: בלנד קולומברד…

בלנד בהיר וצלול של שרדונה וקלומברד, עם ריחות רעננים של פירות טרופיים, תפוח ירוק ועשב קצור. המגע שלו עם החך מוצק - תוצאה של השילוב בין הנפח של השרדונה לחמיצות של הקולומברד, הטעמים מאוזנים והסיומת מרעננת. יין בסיסי וישיר בלי יותר מדי מאפיינים מיוחדים. מצד שני, התמורה שלו למחיר, מאפשרת לערבב אותו עם סודה ולעשות שפריץ כמו שצריך בלי ייסורי מצפון.

לא יודע לגבי המספר שלוש, אולם היין, שנעשה מתשעים אחוז קולומברד מכרם בן שלושים בגליל העליון, בתוספת חמישה אחוז שרדונה, יכול היה להיקרא קולומברד ואף אחד לא היה מרים גבה. כך או אחרת, מדובר ביין חביב, עם ריחות פרחוניים, טעמים הרמוניים ומאוזנים וחמיצות טובה. הוא מוגדר כ'יין מסעדות' ולכן לא תמצאו אותו בחנויות. אם ייצא לכם להיתקל בו במסעדה, אל תחשבו פעמיים.

אחד היינות המפתיעים של 2016 נוצר, כמו לא מעט דברים מפתיעים, במקרה. ענבי אמרלד ריזלינג מכרם באזור זיכרון-יעקב הגיעו ליקב מוכי שמש והאינסטינקט הראשוני של היינן סם סורוקה היה להיפטר מהם. בסוף הוא החליט לנסות לעשות מהם יין כתום בשילוב עם קולומברד. היין הכתום של יקב 'ירושלים' מציע ריחות וטעמים בשלים, אפויים כמעט, שיושבים על מבנה מוצק וחמיצות טובה, והכי מפתיע הוא ששני הקצוות הללו מתחברים לחוויה הרמונית ומהנה.

ליין הזה, בלנד של שישים אחוז סוביניון בלאן וארבעים קולומברד מכרמים בשפלת יהודה, יש ריחות של תפוחים אפויים, טופי וקרמל, ומעט ריחות של הדרים. המגע שלו עם החך עשיר, טעמי הפרי מפגינים רעננות גבוהה הרבה יותר מאשר הריחות ונתמכים בחמיצות טובה ומרירות קלה, והסיומת ארוכה. יין צנוע שנעשה היטב ותומחר בהיגיון.

יקב 'מוני', שמגדל לא מעט קולומברד, הוא בין היצרנים היחידים בישראל שעושים ממנו גם יין זני. הקולומברד, מהסדרה הבסיסית של 'מוני' הוא יין צהבהב בהיר, עם ריחות של פירות טרופיים בשלים עשב קצור ותפוחים ירוקים. ליין מרקם חלקלק, מבנה קליל, חמיצות טובה וסיומת חדה וחמצמצה בטעמי פירות לבנים טריים. יין שלא צריך לדבר עליו יותר מדי, רק לקרר כמו שצריך ולשתות. רצוי בלגימות גדולות.

השם 'שסק' מורכב מראשי התיבות של שמות שלושת הזנים הלבנים מהם הורכב היין: שרדונה, סמיון וקולומברד, בחלקים שווים כמעט. במפגש שלו עם האף עולים ריחות עשירים של פירות לבנים, פרחים, לימון אשכולית ופירות בוסר. המבנה שלו מוצק וחד, החמיצות טובה, טעמי הפרי הלבן נקיים וישירים והסיומת ארוכה ומרירה מעט. יין שיכול להתמודד בקלות עם לא מעט מנות, בתנאי שהן לא יהיו כבדות מדי.

מבחינת הרכב הזנים הוא דומה ל'שסק' של יקב 'מוני': חמישים אחוז קולומברד, שלושים וחמישה שרדונה וחמישה עשר סמיון. מי שיחבר לזה את העובדה שכמו שאר היינות של יקב 'מונטיפיורי' הוא מיוצר במתקנים של יקב 'מוני', יוכל לחשוד שמדובר באותו יין, אבל לא כך הוא הדבר. הבלנד הלבן של 'מונטיפיורי' הוא יין מאופק יחסית, עם ריחות מאופקים של פירות לבנים, פרחים, פירות בוסר ומינרלים, טעמים בשלים ומאוזנים וסיומת ארוכה.

יין חצי יבש שנעשה מארבעים אחוז ענבי מוסקט אלכסנדרוני ושלושים וחמישה אחוז גוורצטרמינר - זנים ארומטיים, שיוצרים, בדרך-כלל, יינות בשלים, עסיסיים ומתקתקים. השילוב עם עשרים אחוז קולומברד וחמישה אחוז ריזלינג ייצר יין שמאזן בין ריחות עשירים של פרי מתוק ופרחים עם נגיעה של הדרים ועשב קצור, לבין חמיצות נושכת, שמאזנת את המתיקות והופכת את היין לנעים מאוד לשתייה.

היין המבעבע שהצטרף לאחרונה לסדרה האזורית של 'כרמל' נעשה משישים אחוז קולומברד וארבעים אחוז שרדונה מהרי יהודה. עשרה אחוזים ממנו עברו תסיסה ראשונה בחביות עץ לפני שכל היין עבר לתסיסה שנייה במכלי לחץ. ליין הצהבהב והמבעבע באלגנטיות יש ריחות של פרי לבן בשל, שמרים, לדר, הדרים ופירות לבנים, טעמי פרי בשל מאוזנים בחמיצות טובה וסיומת מתקתקה וארוכה.

קולומברד זני שנעשה ביקב החיפאי מענבי עמק שפיה, והתיישן חמישה חודשים בחביות. יש לו צבע צהבהב בהיר וריחות של פירות לבנים וכתומים, פירות טרופיים בשלים, עשבי תיבול, מינרלים ומעט עץ. טעמי הפרי הבשלים שלו נתמכים בחמיצות דקה, נוכחות החבית מוסיפה נפח ומורכבות בלי לבלוט יותר מדי, והסיומת ארוכה, יבשה ועשבונית. הקולומברד הזני הכי רציני בסביבה.

תגיות:
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף