שרגא גבהרד תר את הארץ עם תרמיל על הגב ומקל טיולים ומספר על היקבים שמעבר לקווים. והפעם: יקב 'טורא'…
המון יקבים, קטנים כגדולים, פזורים במרחבי יהודה, שומרון ובנימין. הפעם יצאנו לשומרון. טוב, רק לקצה השומרון. קרוב לכביש 5. העיר אריאל בירת השומרון מקבלת את פנינו ב"ברוכים הבאים" ענקי. אנו אמנם ברוכים, אבל לא ממש באים, רק חוצים אותה ואת כיכרותיה, יוצאים משער העיר והופ! בבת אחת נזרקים לתוך נוף בראשית מדהים. כביש צר וקטן מתפתל בין ההרים מוריקים. נסיעה של פחות מעשר דקות, סך-הכל כ-6 ק"מ מהיציאה מאריאל עד היישוב 'רחלים', שלמעלה מ-20 שנה הוא לא היה לגמרי חוקי. רק לפני שלוש שנים אישרו אותו בתור היישוב ה-32 במועצה האזורית שומרון.
ברחלים יש יקב אחוזה משפחתי (Estate Winery). לא כל אחד יכול לקרוא ליקב שלו Estate Winery. ישנם כללים ברורים להגדרה זו. יקב 'טורא' עומד בכבוד בכל הכללים הנדרשים. בעלי היקב הם גם הבעלים של הכרמים הנמצאים באזור, ומכרמים אלה מגיעים הענבים ליקב. פירוש המילה 'טורא' בארמית הוא 'הר'. היקב נקרא כך על שם הגפנים הגדלות במרומי הר ברכה, בגובה של 850 מטר מעל פני הים. ואכן זה גם הר וגם ברכה. הר גבוה וברכה מרובה.

כיום יש ליקב טורא למעלה מ-500 דונם של מטעים. לא רק יין הם מייצרים, אלא גם שמן-זית. למיטב זיכרוני ייצרו שם בעבר גם 'סיידר' תפוחים נהדר, אבל לצערי נראה שהיום כבר לא. ההיסטוריה של היקב מתחילה בשנות ה-90, כשוורד וארז התחתנו והבינו שזו מצוה גדולה ליישב את הארץ, והם רצו לעשות זאת במו ידיהם. הם לקחו את מעט חסכונותיהם וצירפו אליהם את כספי מתנות החתונה שלהם, ואתם רכשו 20 דונם קרקע.

עד מהרה הסתבר שהפוליטיקה היא כמו חיידק שנאלצים לחיות אתו. זה מה שקרה לארז שהתבשר שליקב שקונה ממנו את הענבים יש בעיה לשווק את היינות לארצות שמעדיפות תוצרת שמקורה בתוך הקו הירוק. האמת שארז שמח עם הידיעה הזאת, משום שזמן רב קיננה בו המחשבה שאם היקב הזה מצליח לייצר מהענבים שלו יין איכותי וטוב, למה שהוא עצמו לא יצליח לעשות את זה. עד מהרה הקים ארז - איש של חלומות וחזון - ביחד עם ורד אשתו את "יקב ארז" (השם הראשון של יקב טורא).

כאשר ורד וארז הבינו שכדי לעשות יין לא מספיק שיהיו לך חומרי גלם טובים, הם לקחו כיועץ יין איתי להט שבין שאר עיסוקיו מייעץ למספר יקבים נוספים. כיום הוא מבקר שם רק לעיתים רחוקות, אבל בהתחלה הוא ליווה אותם והנחה אותם תחת פיקוחו הצמוד. במקביל הלכו השניים לקורסים מקיפים בעשיית יין - ארז למד במכללת תל חי, וורד, לעומתו, למדה במכללת אריאל בקורס לייצור יין. מה שדרבן את השניים להמשיך לייצר ואף לגדול, היו המדליות והפרסים בהם זכו היינות שלהם בטעימות עיוורות. 'עיוורות' תרתי-משמע, בלי לדעת איזה ביין מדובר, בלי לדעת מהיכן הוא מגיע, ובלי פוליטיקה.

בסדרה הגבוהה 'מאונטן הייטס' יש ארבעה יינות נוספים: קברנה, מרלו ושיראז, אליהם מצטרף ה'פורטורא' - יין בסגנון פורט שטעמו מעולה (20% אלכוהול). מחיר 120 ₪. ה'פיק' של היקב נמצא ב'מאונטן פיק' - יין הדגל של היקב. מדובר בלנד בסגנון בורדולזי שנעשה מארבעה זני ענבים: קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק ומלבק, שנבצרו מהחלקות המובחרות של היקב, ויושנו בחביות עץ צרפתיות חדשות במשך 22 חודשים. יין פירותי, כבד ומאוזן והתוצאה מוכיחה שהמאמץ היה שווה. מחיר: 150 ₪.