זה לבן על לבן: מדריך היין הישראלי הלבן

צחי ימין ישב עם יאיר גת לשיחה על 'מדריך היין הישראלי הלבן' שהושק לאחרונה, ושמע ממנו מה דעתו על ביקורות יין בעידן הדיגיטלי ועל ההבדלים בין לבן לאדום...

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מעריב אונליין - זכויות יוצרים
מעריב אונליין - זכויות יוצרים | צילום: מעריב אונליין
3
גלריה

צחי ימין ישב עם יאיר גת לשיחה על 'מדריך היין הישראלי הלבן' שהושק לאחרונה, ושמע ממנו מה דעתו על ביקורות יין בעידן הדיגיטלי ועל ההבדלים בין לבן לאדום...

מדריך יין לבן - איך שלא מסתכלים על זה, ציונים זאת שיטה לגמרי מחורבנת, אבל האמת היא שאין דרך אחרת... (צילום: יח
מדריך יין לבן - איך שלא מסתכלים על זה, ציונים זאת שיטה לגמרי מחורבנת, אבל האמת היא שאין דרך אחרת... (צילום: יח

אינספור גורמים הביאו את מבקרי היין למעמד בו הם נמצאים היום - שיטת הציונים המפוקפקת שהפכה בקבוק יין שהגיר זיעה והקיז דם בטרם נולד לאוויר העולם, אל מספר דו-ספרתי ריק מתוכן. החנופה למקורבים, הקרבה לצלחת, היהירות או היעדר האובייקטיביות אשר לפעמים אף משאירה את חותמה על סגנון היין. ואפילו סתם בגלל שתמיד נראה כאילו מבקרי יין חיים את "החיים הטובים" ולא באמת עובדים.

ביקורת נוקבת
המדריך הלבן
המדריך הלבן

"את המהדורה הראשונה הוצאנו לאור לפני ארבע שנים והיא כללה 67 יינות. זה היה סוג של פיילוט אז חילקנו אותה בחינם. בכל זאת פעם ראשונה, אז לא צריך להיות שחצנים". גת הוא באמת בחור צנוע, אבל מבין השורות הצלחתי להבין שהפידבקים היו טובים גם מצד קהל הצרכנים, וגם מצד בעלי היקבים שחילקו בגאווה את המהדורה הראשונית בהשקות שלהם. אז ביקשתי שיספר לי קצת מה קורה מאחורי הקלעים כשהוא וגל טועמים את היין.

על העיוורון

"בגדול זו טעימה עיוורת, לפי כל החוקים והתקנות. אנחנו רוצים לנתק את כל המסביב ולשפוט כל יין לגופו. המון פעמים קורה שאנחנו מורידים את הגרב שמכסה את הבקבוק ונותרים פעורי פה. לחיוב או לשלילה. ויותר מזה, כדי להפוך את המדריך להוגן ביקשנו מכל יקב שרוצה להשתתף לשלוח עד 3 בקבוקים. כך למשל יקב גדול כמו 'כרמל', עם פורטפוליו של בערך 30 יינות, מתמודד באופן שוויוני עם יקב בוטיק פצפון. ולמען הסר ספק אנחנו לא גובים שקל מהיקבים".

"יש כאן בצירים ואין כאן אחידות. יש יינות על המדף, ואפילו יציבים ומוכרים מאוד, שפעם בכמה שנים ממש מאכזבים - להתעלם מכך זה פשוט לבגוד בצרכנים. תראה את 2015 למשל, הוא היה בציר של להיות או לחדול. יקבים שבצרו לפני סופת החול שכיסתה פה את כל הארץ קיבלו יין משגע, במיוחד בלבנים. לעומתם, היו הרבה אחרים שהתרסקו. ותוסיף לכל זה את העובדה שכאשר מדובר ביקבים קטנים, שנה זה המון זמן באבולוציה של יקב בוטיק. הם לומדים פתאום לעבוד, להשתפר ולגבש זהות".

הזמן הלבן

אולי הרצל הצליח לחזות שתקום אי-שם מדינה יהודית, אבל הוא בחיים לא היה מאמין שאחרי 69 שנים אותה מדינה תוכל גם להצדיק מדריך יין שלם שמוקדש כולו ליינות לבנים. ועכשיו ברצינות, נראה כי יאיר גת וגל זוהר עושים עבודה יפה שכבר יש לה מורשת הולכת ומצטברת. וזה לא עניין של מה בכך בעידן הפייק-ניוז של ביקורות היין.

אחרי שעברתי על המדריך החדש, גם אם לא נשביתי בקסמן של כל הביקורות והתיאורים, הופתעתי (לטובה) כשראיתי בחלק מהקטגוריות שמות של יקבים גדולים בתחתית הרשימה, ואילו שמות חדשים ומרעננים בראשה. גם הציונים המתונים והמאופקים מראים שלא מדובר בניסיון למשוך תשומת לב או לגרוף פרסום. אז אם אתם סקרנים או צמאים, חג השבועות שמתקרב הוא רק עוד תירוץ לבדוק את המדריך הלבן בעצמכם.

את המדריך ניתן לרכוש באתר: http://www.i-w-g.co.il/

תגיות:
מעריב
/
מעריב אונליין
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף