אדום בחלום לבן: יין של קיץ

יין של קיץ לא חייב להיות לבן או רוזה. הוא יכול להיות גם יין אדום מרענן וקל, כזה המתאפיין ברמת טאנינים מעטה ובפירותיות מתפרצת. מור דניאל לא עוצר באדום בקיץ...

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מעריב אונליין - זכויות יוצרים
מעריב אונליין - זכויות יוצרים | צילום: מעריב אונליין

יין של קיץ לא חייב להיות לבן או רוזה. הוא בהחלט יכול להיות גם יין אדום מרענן וקל, כזה המתאפיין ברמת טאנינים מעטה ובפירותיות מתפרצת. מור דניאל לא עוצר באדום בקיץ...

לא לוותר, לקרר

לפני שאחשוף אותם אמליץ, או אולי אדרוש בחוצפה, לקרר אותם קצת במקרר הביתי שלכם (לא יותר מחצי שעה) לפני ההגשה. שואלים את עצמכם מדוע? התשובה היא שתהליך הקירור מעניק ליין חיות והופך אותו ליותר עליז. טעמו של יין אדום בטמפרטורה גבוהה מ-18 מעלות מיטשטש, המבנה שלו מתרכך והאלכוהול מתפרץ החוצה, והוא מזכיר לפעמים טעם של מרק לא מוצלח. אך כשמקררים אותו המבנה שלו מתהדק, הטעמים שלו הופכים ממוקדים, הוא מרגיש מרענן יותר והאלכוהול שבו הרבה פחות בולט.

מיהו אדום של קיץ?

יין מהבוז'ולה של האיטלקים - אזור בורדולינו (DOC החל משנת 1968) שבצפון-מזרח איטליה, שוכן לחופו המזרחי של נהר הגארדה, כ-25 ק"מ צפונית-מערבית לורונה שבמחוז ונטו. אז פרט לוואלפוליצ'לה וסואבה - אזורי יין מפורסמים המרכיבים את המחוז הזה - קיים גם אזור שלישי שמברך אותנו בהמון פשטות מהסוג שאני הכי אוהב: יינות צנועים וקלילים שלא צריך שום סיבה מיוחדת לפתוח אותם. 'מונטה זובו' היא גבעה למרגלותיה שוכן יקב שנושא את שמה ונמצא בבעלות משפחת קונטי מאז שנת 1965. זהו בלנד מסורתי של ענבי קורבינה ורונדינלה - שגם באזור הזה, כמו בוואלפוליצ'לה, צובעים את הנוף. זן הרונדינלה, אגב, עומד מאחורי הגוף הרענן והטרי ביין הזה, טעמי דובדבני אמרנה, רעננות ורכות. תמורה נפלאה למחיר.

נשארים באותו המחוז - ונטו. היין הזה הוכיח לי כי גם אדום פשוט מאזור ואלפוליצ'לה שמקררים קצת יכול להיות יין של קיץ מושלם. יינות ואלפוליצ'לה הבסיסיים מתאפיינים בארומות של תבלין טרי ובטעמי דובדבן אדום ושוקולד, ולעיתים הם יכולים להיות מעט עשבוניים. אם בא לכם אדום לאחר צהריים או ערב קיציים, אז הרי לכם התשובה. זהו בלנד של קורבינה (60%), רונדינלה (30%) ומולינרה (10%) שהתיישן 4 חודשים במכלי נירוסטה, וחודשיים בחביות עץ מסורתי ויוצר במרתף של אחד היקבים החשובים באזור הזה - טומאסי. יין רך בעל גוף בינוני, טעמי דובדבן וסיומת מרעננת.

בשנים האחרונות עלתה קרנו של הפינו נואר מתעשיות היין של גרמניה ואלזאס שמבחינה היסטורית לא נחשב מספיק איכותי ובשרני משום שהקור העז מנע זאת ממנו. היין הזה מגיע מווילה וולף, אחוזתו של ארנסט לוסן המהולל באזור הפפאלץ הגרמני. אז חוץ מיינות עטורי שבחים ופרסים מהמוזל מוכיח לוסן שגם יינות פשוטים לכל כיס הוא מסוגל לייצר. יינות האזור הזה של גרמניה מתאפיינים, בדרך-כלל, בהרבה יותר עושר, באקספרסיביות ובעוצמות. היין הזה, בעל טעמי הפטל והציפורן, הוא יין קל ונגיש.

ה'פרייבט קולקשן' היא אחת מהסדרות הוותיקות והחשובות של יקב כרמל המלווה את היקב עוד משנות השמונים, שבעבר היתה מוכרת כסדרת רוטשילד ודיוקנו של הברון עיטר את תוויותיה. אל דאגה, הוא עדיין שם אך הוקטן. בשפה המקצועית נהוג לכנות את הסדרה הזאת Entry level וביחס לקטגוריה זו של יינות היא עושה עבודה בלתי רגילה. היין הזה מיוצר מענבי שיראז שנבצרו מכרמים בגליל העליון וברמת ערד, הוא התיישן 8 חודשים במכלי נירוסטה, ובחביות עץ אלון צרפתי ואמריקאי. ליין חומציות גבוהה, יחסית, גוף בינוני ועוצמתי, ופרי בשל ועשיר.

הזן הדרום-אפריקאי המפורסם שהגיח אל אוויר העולם בשנת 1925 כתוצאה מהכלאה שביצע אגרונום מקומי בין זני הפינו נואר והסינסו (בדרום-אפריקה הוא נקרא הרמיטאז' ולכן פינו-טאז') שהולידה את זן הדגל של התעשייה הזאת. לפני כמה עשורים הגיע הזן הזה אל מחוזותינו וגפנים שלו נשתמרו בכרם תל צפית (א-סאפי) שבשפלת יהודה. החל משנת 1995 מייצרים ביקב ברקן את היין הזה כחלק מתהליך הניסוי, הטעייה והלמידה הארוכה של הזן הזה. היין הזה התיישן שנה וחצי בחביות עץ, כ-30% מהן חדשות. יין עז צבע, פרי אדום, עשיר, וגוף בינוני. יין מתמסר ומושלם לחך הישראלי.

יקב ירושלים, שממוקם באזור התעשייה עטרות בואכה ירושלים, הוא בן למעלה מ-40 שנה, מייצר כ-1.2 מיליון בקבוקים בשנה (!). לאחרונה פרץ היקב לשוק המקומי עם סדרת יינות בקופסת קרטון שלא רק שהיא מוזילה עלויות ליקב עצמו, אלא גם עוזרת לכם לשלם הרבה פחות עבור היין שלכם. הקופסה הזאת, המכילה שלושה ליטרים של יין מרלו וצורתה משושה, היא אריזה חסכונית הנשמרת במקרר לתקופה ארוכה. פרי אדמדם, גוף קליל ונגיש לשתייה.

סדרת 'ויז'ן' של יקב טפרברג כוללת מגוון של יינות צעירים, לבנים ואדומים, שמיוצרים מענבי כרמים הנטועים בשפלת יהודה. החזון של היקב המייסד הזה הוא לייצר לנו יינות תמורה למחיר והם בהחלט בכיוון הזה. על עבודת המלבק הנפלאה של יקב טפרברג וכבר כתבתי על כך כאן בעבר. לעבוד עם זן הענבים הזה יודעים הייננים של טפרברג, בין אם מדובר בסדרה הגבוהה יותר – סדרת 'אסנס' - או בזו הפשוטה והשווה לכל נפש הזו. המלבק הזה התיישן במשך 4 חודשים בחביות עץ אלון אמריקאי וצרפתי, הוא עשיר בארומה ובטעמי פרי שחור, מעט שוקולדי ובעל מרקם רך.

כולי תקווה שלאחר המסע הקצרצר הזה אל מחוזות האדומים של הקיץ תצטיידו בהתאם, ושלצד הלבן והרוזה, שכבודם במקומו מונח, תפנו גם מקום ל'יין של קיץ' אדום: קל הגוף, המרענן ונמרץ הפרי. זה שראוי להגיש צונן.

תגיות:
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף