גל הקור "קורל", שהחל בסוף השבוע, מגיע מחר (שני) בלילה לשיאו, כאשר כבר הערב שלג ירד בפסגות הנמוכות של הגליל ובאזור ירושלים. כמו כן, שלג נצפה גם ברום הכרמל. על פי תחזית השירות המטאורולוגי בבית דגן, מחר יהיה קר במיוחד. עד לשעות אחה"צ צפוי גשם מקומי קל מצפון הארץ ועד לנגב. בהרים צפוי שלג קל ובשירות המטאורולוגי מתריעים, כי בלילה קיים חשש מקרה באזורים המועדים.
מידות החום בתל אביב יגיעו ל-11 מעלות, בירושלים – 6, בחיפה – 9, בטבריה – 11, בצפת – 4, בבית שאן – 12, בעין גדי – 12, בבאר שבע – 10, במצפה רמון – 8 ובאילת – 15.
בצפון ובדרום נערכו בימים האחרונים לקרה של סופת קורל. בחברת ג"ג (גליל גולן) אגודה חקלאית, בבעלות "החברה לפיתוח הגליל", כי במידה והטמפרטורה בעמק החולה תרד לכמה שעות למתחת לאפס, צפויים להיגרם נזקים משמעותיים לגידולי החיטה ותפוחי האדמה.
בתחילת החודש הושלמה זריעת 3,500 דונם תפוחי אדמה, כמו גם כ-45 אלף דונם של חיטה שנזרעו בנובמבר 2024.
אסף שוורץ מנהל המטעים בקיבוץ יראון בגליל העליון סייר במטעי האבוקדו של הקיבוץ, עם ניצן סנש מדריך גידול אבוקדו, כהיערכות לקראת הקרה הצפויה.
סנש אומר כי חקלאי הגליל העליון שבים זה עתה לפעילות חקלאית סדירה, לאחר שנת מלחמה ארוכה, ולמרות המצב הביטחוני, עיבדו את השדות, קטפו את הפירות. אבל כעת, הם נאלצים להתמודד גם עם איתני הטבע.
"הקרה הצפויה מגיעה בסוף עונת הקטיף הנוכחית באבוקדו, המגדלים הצליחו לקטוף כמעט את רוב הפרי. אבל הטמפרטורות הנמוכות צפויות לפגוע בעצים ובפרי שנותר על העצים, ונראה כי הנזק יורגש לטווח הארוך בשנתיים הקרובות, בכמעט 60 אלף דונם אבוקדו הפרושים בגליל העליון, בגליל המערבי ובעמק הירדן", הוא הביע חשש.
עופר ברנע מנכ"ל החברה לחקלאות גליל עליון, אומר כי הקרה בהחלט עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך, בעיקר בענף האבוקדו, הרגיש מאוד למזג אוויר קיצון, בעיקר באזור עמק החולה, שם הקרה "יושבת" בתוך העמק למשך יממות ולא מתפזרת.
ברנע מציין כי בעמק החולה מעל 2,000 דונם של אבוקדו, וכי מגדלי האבוקדו בעמק מפעילים מכשור להמטרת מים ולחלקם ישנם כיסויי רשת מעל המטעים, נגד קרה.
ברנע הסביר, כי מי שאין לו אמצעים מתקדמים אלו, ישתמש בשיטה הישנה של הדלקת אש בחביות סביב המטעים, לאורך שתי היממות הקרובות, בכדי לגרום לעלייה בטמפרטורה מעל המטע.
לדבריו, חשש גדול קיים גם בענפי הנשירים, בעמק החולה, בחלקם (הזנים המקדימים) כבר קיימת חנטה (שלב קריטי בהתפתחות הפרי) ובמידה ותתרחש קרה, החנטות עלולות לקפוא ולצנוח מהעץ ולא להגיע לשלב פרי ראוי.
ארז יונש, חקלאי ממושב פארן בערבה התיכונה, מגדל חמניות נוי על פני 60 דונם בשטח פתוח שחשוף לפגעי הקרה. יונש נערך מבעוד מועד לגל הקור הצפוי לפקוד את אזור הנגב.
"ההיערכות שלנו לקראת מזג האוויר הקיצוני והחשש לקרה כוללת שימוש במאווררים גדולים נגד קרה, שמערבלים את האוויר ומורידים אוויר חם מהשכבות הגבוהות באוויר, לנמוכות, מה שיכול להעלות את הטמפרטורה בשלוש-חמש מעלות", הוא התריע – "בשטחים ללא מאוורר, אנחנו מכסים את החמניות בכיסוי לֶבֶד, להגנה מפני קיפאון".
ינון עפאים ממושב עידן בערבה התיכונה, בעל דיר עיזים לחלב, אומר כי פועלים להגן מהקור העז על הגדיים החדשים, בעזרת חימום עם מנורות אדומות ומצעי רביצה מחממים, אך מציין כי העיזים הבוגרות יודעות להתמודד עם קור.
ד"ר ליאור רובינוביץ' חוקר בכיר במו"פ (מחקר ופיתוח) צפון-מיגל ומרצה בכיר במכללת תל-חי, חוקר בחוות המחקר 'מטעים' בעמק החולה, בבעלות החברה לחקלאות גליל עליון, המנוהלת על ידי מו"פ צפון-ומכון המחקר מיגל, בה מטע מחקרי של אבוקדו, המהווה חלקת מודל לבחינת אמצעים להגנה על עצי אבוקדו בתנאי אקלים קיצון- נערך לבוא אירוע הקרה המשמעותי שצפוי בלילה שבין שלישי לרביעי, ואמור להיות המשמעותי ביותר בשנים האחרונות מבחינת הסיכון לגידולים סובטרופיים.
"לקראת הקרה הצפויה נכנסנו לדריכות מלאה במסגרתה השלמנו בשלב הראשון פריסת חיישני טמפ', לחות, קיבוע פחמן ועוד. בליל הקרה עצמו אנו מתכננים להגיע לחלקת המודל לביצוע מדידות בזמן אמת, ואחריהן נבצע הערכות נזק בעלים ובפקעי הפריחה אשר רגישים מאוד לנזקי קור קיצוני" אומר ד"ר רובינוביץ' ומוסיף "הידע שנצבור בתנאי אמת, יסייע רבות להמשך המחקר, במסגרתו אנו בוחנים פתרונות אגרוטכניים כגון פריסת רשתות הצללה למניעת נזקי קרה וצינה, ומבצעים ניסיונות רבים לבירור כנות וזני אבוקדו בעלי עמידות גבוהה לאירועי אקלים קיצוני. בנוסף לנתונים שנאסוף מחלקת המחקר בחוות מטעים, נדגום בעזרת המגדלים ממצאים מחלקות מודל שסייענו בהקמתן בשנים האחרונות במשקים חקלאיים ברחבי הגליל העליון שמטרתן לבחון אמצעים שונים להגנה בפני קרה בממשק חקלאי מלא".
לצד המחקר, נערכו במו"פ צפון, בשיתוף שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) והאגף לאגרו-מטאורולוגיה במשרד החקלאות וביטחון המזון למתן ליווי וסיוע למגדלי הסובטרופיים בהתמודדות עם הקרה במטעיהם. "ביוזמת מדריכי שה"מ, הפצנו בקרב המגדלים עלון מידע המפרט את סוגי הקרה, את אופן מדידת הטמפ' בשטחים הפתוחים וכן את אמצעי ההגנה, כגון רשתות הצללה המגנות מפני קרינת השמש בבוקר שלאחר הקרה הקרינתית, מתזים מעל נוף המטע המתאימים למטעים המושקים במים שפירים בלבד, וכן מערכות ערבול וסחרור אוויר המערבבות את שכבות האוויר הנמוכות בהן מצטבר האוויר הקר עם השכבות העליונות בהן ישנו האוויר החם יותר. במקביל, אני מקבל פניות רבות מחקלאיים ומסייע להם ככל הניתן, בעיקר באמצעות מתן הכוונה וידע שנצבר בשנים האחרונות בהגנה בפני קרה" אומר ד"ר רובינוביץ'.