חדשות מתפרצות

אות מפעל חיים לפרופ' יוסף גרוס: "הדירקטור של היום ניצב בפני דילמות ללא הכשרה נאותה"

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
פרופ' יוסף גרוס
פרופ' יוסף גרוס | צילום: יחצ

הכנס השנתי של איגוד הדירקטורים בישראל נערך היום (ג') באולם הבורסה לניירות ערך בתל אביב, תחת הכותרת "כלכלה אחראית 2.0". האירוע, שהתמקד באתגרי הרגולציה והניהול לקראת שנת 2026, עמד בסימן הוקרה לאחד ממייסדי תחום הממשל התאגידי בישראל, ולצד זאת הציף את החששות הגוברים של צמרת הניהול בישראל מפני מהפכת הבינה המלאכותית והחמרת האחריות המשפטית.

רגע השיא של הכנס נרשם כאשר נשיא בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' אהרון ברק, יחד עם יו"ר רשות ניירות ערך, עו"ד ספי זינגר, העניקו אות הוקרה מיוחד לפרופ' יוסף גרוס, יו"ר האיגוד וממייסדיו. האות ניתן על תרומתו רבת השנים לחוק החברות, לקידום עבודת הדירקטוריונים ולענף ההייטק.

בנאומו, בחר פרופ' גרוס להזהיר מפני המגמות המדאיגות בענף: "הדירקטור של העשור האחרון שונה בתכלית מקודמיו," אמר. "מתפתחת גישה מחמירה מאוד לאחריות הדירקטור, ומתרבות התביעות הנגזרות והייצוגיות. הדירקטורים ניצבים בפני דילמות קשות, לעיתים ללא הכשרה נאותה לציפיות מהם, בעוד שקולם כמעט ואינו נשמע בדיונים מול הרגולטורים ובשיח הציבורי".

השרה גילה גמליאל הציגה בכנס את האתגרים הטכנולוגיים המאיימים על יציבות החברות. "הבינה המלאכותית משנה את המציאות בזמן אמת, היא בודקת קורות חיים ומחליטה מי יזכה בראיון. היא בבתי חולים ובבתי ספר", ציינה גמליאל.

השרה שמה דגש מיוחד על סכנת הדיפ-פייק. "האמון הוא הנכס הכי יקר לכל חברה. לוקח שנים לבנות אותו ושניות להרוס אותו ברגע של זיוף עמוק. דירקטוריונים חייבים לדרוש מהמנהלים תרבות ארגונית שבה האמת חשובה יותר מנוחות". עם זאת, הרגיעה השרה כי הטכנולוגיה לא תחליף את הגורם האנושי: "הבינה יכולה לחשב, אך לא יכולה לשפוט או להבין הקשר מוסרי. היא לא יכולה לשאת באחריות".

בשיחה אישית עם איילת נחמיאס ורבין, שיתפה יו"ר מליסרון, ליאורה עופר, בסיפורה האישי על הכניסה לנעלי אביה המנוח ועל ההתמודדות עם שוביניזם בתחילת הדרך. "גדלתי במשפחה שוביניסטית. אבא שלי ודוד שלי שאלו 'מי ימשיך אותך?' וכשהרואה חשבון אמר 'ברור שליאורה', הם אמרו בשום אופן לא אישה".

עופר התייחסה גם לניהול משברים, מהקורונה ועד ה-7 באוקטובר: "משברים זה זמן טוב להזדמנויות. ב-2011, כשאבי היה חולה מאוד, עשינו את המקפצה הגדולה של רכישת קניון רמת אביב". לגבי הרכב הדירקטוריון הוסיפה: "דירקטוריון טוב חייב להיות מזוהה איתך ועם טובת החברה. נשים מביאות איתן ירידה לפרטים שחשובה מאוד ליציבות העסקית".

עו"ד ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, התייחס ליישום המלצות ועדת חמדני וציין כי הרשות פועלת להפוך את דוח ההנהלה מ"סל גדול של פרטים בלי קו מאחד" לדוח עסקי ממוקד המעביר מסר אסטרטגי. הוא הדגיש כי "האחריות על הדיווחים נמצאת בליבת התפקיד של הדירקטור".

בסיום הכנס, חתם עו"ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין: "במציאות של ים סוער, הכלי החשוב ביותר הוא הפנמה של חובת האמונים. מנהל שפועל מתוך הבנה שהוא בשליחות למען החברה, יצלח את הגלים הגבוהים".

מבזקים - כתבות אחרונות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף