נוסף לכך, אכין ירקות מאודים בניחוח תימין ושמן זית וגם תפוחי אדמה מעוכים, שתמיד יהיו להיט על השולחן (אם יש ילדים בסביבה מומלץ להכין כמות גדולה, כי הם חוטפים אותם). במקום עוד מנה בשרית בחרתי להכין דגים קטנים בגלימת תבלינים. אם אתם לא מוצאים דגיגונים קטנים אפשר להשתמש בדגים שלמים, אך להסתפק בתיבול של עשבי תבלין ושמן זית ולהכניס לתנור. ולקינוח אני ממליצה על הכנת עוגה בחושה ללא עומס של ציפויים וקרמים. משהו מתוק ועדין, שתמיד טוב שיש בבית, בעיקר בסוף השבוע.
מגש האנטיפסטי (באיטלקית, "לפני הארוחה") הוא לרוב צבעוני ועשיר, ותפקידו לעורר את החך לקראת יתר המטעמים שיוגשו בארוחה. בדרך כלל בוחרים כמה ירקות בגוונים שונים, וקולים על אש גלויה. על האש מניחים משטח גריל המקנה לירק את סימני החריכה האופייניים לשיטת ההכנה. אפשר גם לקלות את הירקות באסכלה (גריל).
• 3 פלפלים בגוונים שונים (אדום, צהוב, ירוק)
• 3 פלפלים גדולים חריפים
• 1 חציל גדול
• 1 קישוא
• 3 שיני שום כתושות
• 3 עלי בזיליקום קצוצים
• שמן זית
• חומץ בלסמי
• מלח גס לפי הטעם
קולים את הפלפלים על אסכלה או על אש גלויה. מסלקים את הקליפה ואת ה"עוקץ" עם הגרעינים (אין לשטוף את הפלפלים כדי לא לאבד את טעם הצלייה).
חותכים את החציל והקישוא לפרוסות עגולות או אלכסוניות וקולים אותן על משטח קלייה או בתנור.
מסדרים את הירקות בשורות על מגש הגשה, תוך הקפדה על שילוב צבעים וסוגי הירק.
מתבלים בשום הקצוץ ובבזיליקום. מטפטפים מעט שמן זית וחומץ בלסמי, בוזקים מעט מלח ומגישים.
פשוט כל כך שבאמת קשה לי לקרוא לזה מתכון, אז נסתפק ב"מיני מתכון".
החומרים (ל־4 מנות):
• ½ ק"ג עגבניות בגוונים שונים, חצויות
• ½ ק"ג דלעת חתוכה לקוביות
• 3־4 ענפי תימין
• 3 שיני שום, כתושות (לא הכרחי)
• מלח ופלפל גס לפי הטעם
• שמן זית
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך 35 דקות. מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה ומשזפים את הירקות עוד כמה דקות (רצוי בשלב זה לבדוק בתכיפות גדולה את הירקות, לעשות "בייביסיטר") עד לדרגת השיזוף הרצויה. מוציאים ומגישים.
ילדי אוהבים מאוד תפוחי אדמה, וכשאני מגישה אותם כך, כשהם מעוכים ושזופים, אין יותר מאושרים מהם כאילו הכנתי מאכל מורכב מאוד. תפוחי אדמה אלו עושים רושם וכשמגישים אותם כמו שהם, כולל נייר האפייה, הם תמיד קוצרים מחמאות.
• 1 כף מלח
• ¼־½ כוס שמן זית
• מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם
• 5־6 עלי תימין
מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם בסיר עם מים ומלח במשך כ־40 דקות, עד לריכוך. מסננים ומועכים אותם קלות בעזרת כף היד.
מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים את תפוחי האדמה. מזלפים מעט שמן זית, מלח ופלפל, ומפזרים את עלי התימין.
אופים בתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות) במשך כ־25־30 דקות, עד שתפוחי האדמה משחימים מעט ומקבלים מעטפת פריכה. מוציאים ומגישים חם עם התבנית ונייר האפייה אל השולחן.
זו לא בדיוק מנה עיקרית מורכבת, אבל היא בהחלט מהווה נשנוש חלבוני קטן לצד שלל הירקות.
• ½ ק"ג דגים קטנים (ברבוניות או סרדינים) נקיים
• מיץ מחצי לימון
• 1 כוס קמח מנופה
• ½ כוס פנקו (לא הכרחי)
• ½ כפית מלח
• ½ כפית שום מיובש
• 1 כפית תערובת פיקנטית של עשבי תיבול ופלפלים או שילוב של פלפל שחור גרוס, פלפל שטה גרוס ו־½ כפית כמון
• 2 ביצים טרופות עם 3 כפות מים
• שמן לטיגון עמוק
• חצאי לימון
מניחים בקערה בינונית את הקמח ואת הפנקו, ומוסיפים את כל התבלינים. מערבבים היטב. בקערית נוספת טורפים את הביצים ומוסיפים להם 3־2 כפות מים.
מחממים שמן לטיגון. על השמן להיות לפחות בגובה 4 ס"מ. מלפפים את הדגים בקמח ובביצה הטרופה ומטגנים. מוציאים ומניחים על נייר סופג. מגישים חם עם חצאי הלימון.
עוגה בחושה
מאחר שבכל זאת שבת, ואין שבת בלי עוגה, חשבתי שברוח המהירה והיעילה של הימים האלו הכי כדאי להכין עוגה בחושה, בסיסית ופשוטה. היא קלה להכנה, כך שכל אחד יכול. אני מכינה אותה בעיניים עצומות. אפשר לאפות אותה בכל תבנית שיש בבית: עגולה, סיר פלא, מלבנית, מסולסלת, תבניות כיכר ועוד.
• ½1 כוסות סוכר או סוכר דמררה
• 2 שקיות סוכר וניל
• 1 כפית רום
• 3 ביצים
• 3 כוסות קמח תופח מאליו מנופה (או 1 כוס קמח מנופה + ½1 כוסות קמח מלא מנופה + ½2 כפיות אבקת אפייה)
• 1 גביע יוגורט (לגרסת פרווה: קצפת צמחית)
• ½ כוס חלב (לגרסת פרווה: מים או מיץ)
לעיטור:
• ½ כוס שבבי ברס אגוזים או שומשום וכף סילאן
מקציפים לתערובת קלילה וחלקה. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה את הקמח, אבקת האפייה, היוגורט והחלב. יוצקים לתבנית את בלילת הבצק ומשטחים.
מפזרים את ברס האגוזים או שומשום ומזלפים מעל את הסילאן. אופים בתנור שחומם מראש כ־45־50 דקות, ומניחים להצטנן על רשת ברזל.