בחרתי השבוע להתמקד במנות אשר מושכות את העין בצבעוניות, במרקמים ובטעם המיוחד שלהן.

נתחיל בהכנת ספרינג רול, מנה שהגיעה אלינו מהמטבח האסייתי ומהווה מעין גרסה דיאטטית לאגרול. את הספרינג רול מכינים מדפי אורז עגולים ושקופים. הדפים רק נראים קשיחים, אך למעשה הם נשברים בקלות. כדי להשתמש בהם טובלים אותם קלות במים, כך הם הופכים לגמישים ומוכנים למילוי.

הספרינג רול הוא מנה מצוינת לצמחונים, לשומרים על המשקל, לטבעונים ולנמנעים מגלוטן. זהו פתרון מצוין, קליל וטעים לימי הקיץ, והוא הופך ליצירה יפהפייה כאשר משלבים בו ירקות חתוכים, עשבי תיבול ונבטים. הטקסטורה והצבעוניות שלהם נשקפת דרך דפי האורז ויוצרת מראה נפלא.  

ישנן שתי שיטות לשימוש בירקות בהכנת הספרינג רול: אפשר להשאיר אותם טריים או לרכך אותם באמצעות הקפצה קלילה בווק, עם מעט שמן זית. הפעם בחרתי להשאיר את הירקות כפי שהם, והכנתי כל דף אורז עם שילובים שונים של ירקות.

הירקות המתאימים להכנת המנה הם חסה, גזר, מלפפון, גמבה, אבוקדו, כרוב, פטריות, נבטים ועשבי תיבול. אתם מוזמנים לשנות את הרכב הירקות בהתאם לטעמכם. אפשר להשתמש גם בטופו צלוי ובגרסה שאינה טבעונית, לשלב רצועות דגים או חזה עוף.

את הספרינג רול מלווים בדרך כלל מטבלים קלילים: רוטב סויה, רוטב צ'ילי מתוק, ג'ינג'ר, שום, ממרח בוטנים, לימון, עלי כוסברה או נענע טחונים, או אופציות אחרות לפי טעמכם. 

המנה השנייה גם היא עושה שימוש בירקות. בשל הערכים הבריאותיים ובשל העובדה שאני אוהבת ירקות - אני מקפידה לשלבם בכל ארוחה. עבור הסועדים הצעירים, שלא מחבבים ירקות במיוחד ולא מעניין אותם הערך התזונתי שלהם, אני מקפידה ליצור עניין בצלחת כדי לפתות אותם לאכול.

אם תחתכו את הירקות בצורה מקורית, ותשלבו מספר ירקות בצבעים שונים, תראו איך הילדים ממהרים להושיט יד לצבעוניות הססגונית המצויה בקערה או בצלחת. זו הסיבה שאני מקפידה על חיתוכים שונים: שמיניות, קוביות רחבות, רבעים, חצאים, ולא פעם משאירה את הירק שלם, במיוחד ירקות שורש. שימו לב לא לחתוך אותם יתר על המידה. שמרו על חיתוך רחב וגדול, על מנת לשמור על המרקם. 

כדי להקל על ההכנות ומלאכת הקילוף, אני מנקה את הירקות יום קודם לבישול. על מנת לשמור על הגוון והטריות, אני משרה אותם בקערות רחבות עם מים. כשאני מתבלת, אני מקפידה לא להציף את הירקות בתבלינים וברטבים. ודבר נוסף: מלאכת הבישול צריכה להיעשות בתנור, כדי לשמור על כל הערכים התזונתיים. חיתוך גדול, רטבים במידה ובעיקר הכנה קלה וקצרה - והתוצאה מפתיעה וצבעונית.

המתכון השלישי הוא לעוגת וניל בחושה, ובחרתי אותו ברוח שני המתכונים הנ"ל. אומנם העוגה מתוקה ואינה מכילה ירקות, אך הכנתה קלה וקצרה, מה שמאפשר בכלום זמן ובאפס מאמץ הגשת עוגה נימוחה, עסיסית ורכה שנראית נפלא.  

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

ספרינג רול (צילום: פסקל פרץ-רובין)
ספרינג רול (צילום: פסקל פרץ-רובין)

ספרינג רול / דפי אורז ממולאים

החומרים (ל־12־10 סועדים):
• 1 חבילה דפי אורז
למלית:
• 1 גזר חתוך למקלות דקיקים
• 1 מלפפון חתוך למקלות דקיקים
• 1 בייבי זוקיני חתוך למקלות דקיקים
• 1 פלפל אדום חתוך למקלות דקיקים
• ¼ כרוב חתוך לרצועות דקיקות
• נבטים, לפי טעמכם 
• עשבי תיבול, לפי טעמכם (כוסברה, נענע, פטרוזיליה, בצל ירוק)
• 4־3 פטריות שמפיניון פרוסות דק

לרוטב סויה פיקנטי:
• 3 כפות רוטב סויה 
• 1 כף הריסה חריפה 

לרוטב צ'ילי פיקנטי:
• 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
• ¼ כפית ג'ינג'ר 
• ¼ כפית שום
• 1 כף חומץ 
• 1 בצל ירוק קצוץ 

אופן ההכנה:
מניחים על מגש רחב את כל הירקות החתוכים, לפי הסוגים. 
נוטלים דף אורז יבש, טובלים אותו למשך שנייה בקערה מלאה מים קרים, מוציאים ומניחים על מגבת לחה. 
ממלאים את דף האורז בירקות החתוכים תוך שמירה על רווח של 2־3 ס"מ מהשוליים. מקפלים את הצדדים פנימה ומגלגלים מאיתנו הלאה, עד שנוצר גליל מהודק היטב. בדרך זו ממלאים את כל דפי האורז. 
מערבבים בשתי צלוחיות נפרדות את שני סוגי הרטבים, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. מגישים לצד הספרינג רול. טובלים את הספרינג רול ברוטב הרצוי ונוגסים בהנאה.  

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20־30 דקות
סוג המנה: צמחונית/טבעונית/ללא גלוטן

טיפסקל:

# בתום ההשריה חשוב להספיג את דף האורז במגבת לחה.
# הכי טוב להגיש את דפי האורז הממולאים מיד.  
# אם מילאתם את הספרינג רול במלית מבושלת או מטוגנת, תוכלו לשמור אותם במקרר בתום הגלגול ולחמם בתנור לפני ההגשה.

ירקות בסילאן (צילום: פסקל פרץ-רובין)
ירקות בסילאן (צילום: פסקל פרץ-רובין)

ירקות אפויים בסילאן

החומרים (ל־8־6 מנות):
• 2 בצלים פרוסים
• 2 קישואים פרוסים
• 2 גזרים (או 1 בטטה) חצויים או חתוכים לחתיכות גדולות 
• 2 ארטישוק ירושלמי קלופים וחתוכים 
• 4 בצלים ירוקים
• 8 שיני שום פרוסות
• 2 פלפלי צ'ילי חצויים
• 3 תפוחי אדמה או לפתות חתוכים לרבעים 
• 3 גבעולי פטרוזיליה או כוסברה 
• 2 כפות סילאן
• מלח גס
• פלפל שחור גרוס
• 1כפית כמון 
• ½ כפית פלפל שאטה יבש גרוס 
• שמן זית

אופן ההכנה: 
מניחים בקערה רחבה את כל הירקות החתוכים (אתם מוזמנים לחתוך את הירקות בכל צורה הנראית לכם).  
מזלפים מעל מעט שמן ומערבבים. מסדרים את הירקות בתבנית תנור, מזלפים עוד שמן זית, מוסיפים את הסילאן, בוזקים מלח, פלפל שחור, כמון, פלפל שאטה גרוס ומערבבים הכל יחד. מכסים בנייר אפייה ומעליו מניחים רדיד אלומיניום. סוגרים היטב. 
מכניסים לתנור אפייה שחומם מראש לחום של 180 מעלות. אופים במשך כ־30 דקות. מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה וצולים עוד 30־25 דקות, עד שהירקות מקבלים גוון חום זהבהב והם בדרגת הרכות הרצויה (יש לבדוק במהלך הצלייה).

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: צמחונית/טבעונית/פרווה

עוגת וניל בחושה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת וניל בחושה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת וניל בחושה

החומרים (לתבנית אינגליש קייק גדולה): 
• 200 גרם חמאה רכה (או ״מחמאה״)
• ½1 כוסות סוכר
• 2 שקיות סוכר וניל
• 3־2 טיפות תמצית וניל משובחת 
• 3 ביצים
• 3 כוסות קמח תופח מאליו מנופה
• 1 גביע יוגורט (או מיץ או קצפת צמחית)
• 2 כפות חלב או מים
לעיטור:
• ½ כוס אבקת סוכר
 
אופן ההכנה:
מערבלים את החמאה במערבל חשמלי במהירות גבוהה. מוסיפים בהדרגה את הסוכר וסוכר הווניל. מערבלים 2־3 דקות ומוסיפים בהדרגה את הביצים. מקציפים לתערובת קלילה וחלקה.
מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח, היוגורט ו־2 כפות חלב. יוצקים לתבנית משומנת ומקומחת את הבלילה.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני (170־180 מעלות) אופים במשך 45־50 דקות ומניחים להצטנן על רשת ברזל. בוזקים אבקת סוכר ומגישים.  

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: חלבית (או פרווה)

טיפסקל:

# עוגות בחושות לובשות ופושטות צורה בהתאם לתוספות. שלבו בבצק תמרים, אגוזים, צימוקים, פירות מיובשים, חמוציות, פירות טריים ועוד.
# שימוש בתבלינים בעוגה בחושה יוצר קשת של ניחוחות וטעמים. הוסיפו לעיסת הבצק זנגביל או ציפורן, קינמון, הל או אגוז מוסקט, לפי הטעם האהוב עליכם.