סוף השבוע עבורי הוא זמן מאוד מיוחד. כל השבוע אנו טרודים בעבודה ובמחויבויות, ולקראת סוף השבוע יש מין דריכות שונה, אחרת. הלב מתחיל להתכוון לשקט שעוד רגע כאן, אשר יופר בצחוק של הבנים שחוזרים הביתה ובדיבורים של החברים שבאים לבקר, כי לא מספיקים להתראות במהלך השבוע.

אני נערכת קצת אחרת לשבת, משתדלת להכין מטעמים אהובים על בני משפחתי וטורחת בהכנת מאכלים מסוימים שאני יודעת שממש ישמחו אותם. השבוע בחרתי שלושה מתכונים כאלה: לחמניות, מנה עיקרית של עוף ותפוחי אדמה ועוגה לקינוח. 

אני נוהגת להכין לחם לכל ארוחת שבת. לפעמים זה יהיה לחם עם ירקות ועשבי תיבול, לפעמים חלה שצורת הקליעה שלה שונה ולפעמים לחמניות. גם בצורת הלחמניות אני מגוונת, הפעם בחרתי בלחמניות עגולות ומעוצבות. 

המטבח הפרטי שלי כל הזמן נמצא בפעולה. מעבר להכנת מאכלים למשפחה, הוא משמש לבדיקה ולפיתוח של מתכונים, לניסוי מוצרים חדשים ועוד. יש כמה מאכלים שחוזרים על עצמם במטבח שוב ושוב, אחד מהם הוא עוף ותפוחי אדמה שאותו הילדים שלי אוהבים במיוחד.

זו אומנם מנה בסיסית, שהחומרים בה זמינים ופשוטים, אך יש לה סוד, פטנט להצלחה. נוסף לאהבה מבני המשפחה, המנה הזאת זקוקה לבישול ממושך בתנור, שהופך את העוף לקריספי ואת תפוחי האדמה לרכים ונימוחים.

משום שהמנה דורשת בילוי ממושך בתנור לריכוך ושיזוף, אני נוהגת להכינה מיד אחרי אפיית הלחמניות והעוגה. אני מכניסה את התבנית עם העוף ותפוחי האדמה לתנור ומכוונת לחום נמוך, כמעט חום של פלטה, ונותנת לו לשהות שם לפחות שעתיים וחצי.

המתכון השלישי הוא ל"ספרה" - עוגת סולת רכה, ספוגה בסירופ מתוק וריחני עם מי ורדים, שמוכרת מהמטבח הטריפוליטאי. יש לה גרסאות שונות, וכמו שאתם כבר מכירים אותי, הבאתי כאן את הגרסה הקלה והמהירה.

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

לחמניות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
לחמניות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

לחמניות מתקתקות ומפנקות

החומרים (ל־28־32 יחידות קטנות):
• 1 ק"ג קמח מנופה
• 50 גרם שמרים לחים
• ½ כוס סוכר
• 1 כף סילאן
• ½ כוס שמן
• 2 כפות מרגרינה או ״מחמאה״
• 1 כפית מלח
• 1 ביצה
• ½2־3 כוסות מים פושרים

להברשה:
• 1 ביצה טרופה + 2 טיפות שמן
לבזיקה:
• ½ כוס שומשום (לא הכרחי)

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את הקמח, השמרים, הסוכר, השמן, הסילאן, המרגרינה, המלח והביצה. מוסיפים את המים בהדרגה תוך כדי לישה ולשים עד שהבצק אחיד וחלק. משהים לתפיחה במקום חמים עד שהבצק מכפיל את נפחו (שעה־שעה וחצי).
מחלקים את הבצק ל־28־24 חלקים שווים. יוצרים מכל חלק כדור עגול קטן. אם תבחרו להכין צורה אחרת, מספר הלחמניות ישתנה בהתאם. 
מניחים את כדורי הבצק בתבנית משומנת ומורחים בביצה טרופה. בוזקים מעל את השומשום. בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (200 מעלות) אופים במשך כ־25 דקות.
אם רוצים, אפשר להתפיח אותן קודם לאפייה, מספיקה התפחה של 15 דקות בלבד.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים וחצי, כולל התפחה
סוג המנה: פרווה

עוף ותפו''א (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוף ותפו''א (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוף עם תפוחי אדמה מושלמים

החומרים (ל־8־6 מנות):
• 6־7 מנות עוף
• ¾ כוס צ'ילי חריף־מתוק
• 2 כפות שמן זית
• 1 כף רוטב סויה
• 1 כף רוטב טריאקי
• 6 שיני שום שלמות או קצוצות דק
• 1 כף דבש או סילאן
• 2 כפות רסק עגבניות או 1 עגבנייה מגוררת
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½־¾ כוס מים
• 4־5 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות או רבעים

אופן ההכנה:
מנקים היטב את מנות העוף (אפשר להסיר את העור, אך איני ממליצה כי הוא שומר על עסיסיות הבשר).
מניחים את כל החומרים בקערה רחבה ומערבבים היטב. מוסיפים את מנות העוף ומערבבים. מעסים את הרוטב אל תוך העוף. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה ומערבבים היטב.
מסדרים את הנתחים ותפוחי האדמה בתבנית. מכסים בנייר אפייה וסוגרים ברדיד אלומיניום (יש להניח את הצד הבוהק של רדיד האלומיניום כלפי העוף).  
מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות). לאחר כ־30 דקות מנמיכים ל־150 מעלות וצולים לפחות שעתיים.
מסירים את רדיד האלומיניום ואת נייר האפייה. משקים את העוף ותפוחי האדמה ברוטב וממשיכים לצלות כחצי שעה עד שעה, להשחמה אחידה וחלקה. מדי פעם משקים את העוף ותפוחי האדמה ברוטב. 

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־3 וחצי שעות
סוג המנה: בשרית

עוגת סולת (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת סולת (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת סולת עשירה  

החומרים (לתבנית בגודל 27X35 ס״מ):
• ½1 כוסות סוכר
• 1 כוס שמן
• 4 ביצים
• ½4 כוסות סולת
• 150 גרם צימוקים
• כ־15 תמרים מגולענים וחתוכים לפיסות גדולות 
• 1 שקית אבקת אפייה
• קליפה מגוררת מ־1 תפוז או לימון

לסירופ:
• ½1 כוסות סוכר
• ½1 כוסות מים
• מיץ מ־½ לימון
• 2־1 טיפות מי ורדים או מזהר (לא הכרחי)
לפיזור:
• ¼ כוס שומשום או שקדים מולבנים

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את הסוכר, השמן והביצים. מוסיפים את הסולת, הצימוקים, התמרים החתוכים, אבקת האפייה והקליפה המגוררת. מערבבים לעיסה אחידה. מעבירים לתבנית משומנת ואופים בחום בינוני (180 מעלות) במשך 30־25 דקות.
להכנת הסירופ: מבשלים את הסוכר, המים ומיץ הלימון בסיר במשך כ־30 דקות (אם רוצים מוסיפים מי ורדים או מזהר) יוצקים את הסירופ על העוגה בעודה חמה ומפזרים מעל את השומשום או השקדים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 40 דקות
סוג המנה: פרווה