פשטידות הן סוג של קסם: מערבבים ביצים, ירקות ותבלינים, אופים ומקבלים מאכל שכולם אוהבים. פשטידה מתאימה כמנה ראשונה, כתוספת או כמנה עיקרית - האפשרויות אינסופיות. 

מתלבטים מה להכין לארוחת הערב? המתכון שאתם צריכים להכיר
גילה את העוף המטוגן המושלם? המקום החדש של השף אהרוני

הרעיון הגאוני בהן הוא שאפשר להכינן מכל דבר כמעט: לחם, אטריות, אורז, גבינות, דגים, בשר וירקות, הכל הולך. אפשר לנצל שאריות מזון להכנתן, מה שהופך אותן למאכל זול, שקל להכין. ובכלל, טוב שיש פשטידה במקרר לימים שבהם מגיעים הביתה מיום ארוך ואין חשק לטרוח על הכנות ארוכות במטבח. פשוט שולפים את הפשטידה, חותכים ירקות לסלט, ואנחנו מסודרים. 

אני אוהבת להכין פשטידות, אבל מעדיפה להכין טארט, פאי או קיש. אומנם הם מצריכים קצת יותר התעסקות, היות שיש צורך להכין את הבצק, אבל המאפה הזה מניב תוצאה יפה במיוחד, מה שמעלה את ערכו ומיקומו בשולחן. לפאי מכינים בצק פריך ועדין (רצוי להכין מראש), המרפד את התבנית, ולתוכו מכניסים כל מלית שאהובה עליכם. 

בחרתי השבוע להציע לכם להכין פאי במלית בצלים. כל סוג ירק ממשפחת הבצליים יתקבל בברכה, בין שזו כרישה ובין שזה בצל לבן או סגול. כולם טעימים, ומה שהכי חשוב - הם משתדכים נפלא עם גבינות. הכינו את הפאי מראש, שמרו במקרר ותופתעו. 

למתכונים נוספים לחצו כאן לאתר של פסקל

טארט (צילום: פסקל פרץ-רובין)
טארט (צילום: פסקל פרץ-רובין)

המתכון השני הוא להכנת אספרגוס בתנור עם שקדים קלויים, תוספת מרשימה וקלה להכנה. אם תגישו אותה לצד הפאי, זו באמת חגיגה. המתכון השלישי, עונג השבת שלי, עוגת תפוחים עסיסית מקושטת בפיסטוקים. זו עוגה בחושה, המקבלת את מרקמה הלח מתפוחי העץ. בימים חמים במיוחד רצוי מאוד לאחסנה במקרר.

פאי בצל 
החומרים (לתבנית פאי בקוטר 28 ס"מ):
לבצק:
• 1־1¼ כוסות (180 גרם) קמח מנופה
• ½ כפית מלח
• 100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
• 1 ביצה

למלית:
• 3 כפות שמן זית
• 30 גרם חמאה
• 3–4 בצלים גדולים פרוסים
• 3 ביצים
• 3־2 כפות קמח מנופה
• 200 גרם גבינה צהובה מגוררת
• 200 גרם גבינה בולגרית או גבינת פטהם מפוררת 
• 1 מכל (240 מ"ל) שמנת לבישול 
• מלח ופלפל, לפי הטעם 
• ¼ כפית אגוז מוסקט
• עלים מ־3 ענפי תימין

אופן ההכנה:
בקערת מערבל חשמלי או מעבד מזון שמים את הקמח והמלח, מפזרים סביב את קוביות החמאה ומעבדים כדקה. מוסיפים את הביצה ומערבלים דקה עד שתי דקות. 

אוספים את הבצק בידיים לקבלת בצק אחיד. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה.
הכנת המלית: שמים במחבת רחבה את השמן והחמאה וממיסים היטב. מוסיפים את פרוסות הבצלים ומטגנים עד לשקיפות והזהבה ואידוי רוב הנוזלים. מעבירים לקערה ומצננים מעט. 

ריפוד התבנית בבצק: מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח היטב, ומעבירים בעדינות לתבנית הפאי. מצמידים את הבצק אל דופנות התבנית ומהדקים היטב.

הכנת פרחי/עלי בצק לקישוט: שומרים מעט מהבצק או משתמשים בשאריות הבצק. מרדדים אותן שוב לעלה דק וחורצים פרחים/עלים בעזרת חותכנים לעוגיות. מסדרים על צלחת, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקפיא לרבע שעה.
הכנת המלית: בקערה בינונית שמים את הביצים, הקמח, הגבינות והשמנת. מערבבים היטב. מוסיפים את רצועות הבצלים המטוגנות ומצוננות, מערבבים קלות ומתבלים במלח, פלפל, אגוז מוסקט ועלי תימין. 

מוציאים את הבצק מהמקפיא, ושופכים לתוך התבנית את המלית. משטחים היטב. מסדרים על פני המלית את קישוטי הבצק. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 50־45 דקות, עד להזהבה והשחמה אחידה של הפאי. 
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים וחצי, כולל זמני הצינון 
סוג המנה: חלבית

למתכונים נוספים לחצו כאן לאתר של פסקל

טיפסקל:
אפשר לגוון את הבצק בעשבי תיבול או להוסיף מעט שומשום ופלפל שחור.  
אפשר לשלב במלית בצל סגול וכרישה, שיוסיפו עוד עניין וטעם.

אספרגוס בתנור עם שקדים קלויים
החומרים (לכ־5 מנות): 
• 1 צרור אספרגוס טרי
• 3 כפות שמן זית
• מלח ופלפל שחור גס
• ½ כוס שקדים מולבנים פרוסים וקלויים 

אספרגוס  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
אספרגוס (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:
אם רכשתם אספרגוסים עבים (כ־1 ס"מ), תצטרכו לקלוף אותם בעדינות. מניחים אותם על משטח החיתוך ובעזרת קולפן מסירים את הקליפה מהגבעולים. אם הם דקים, אין צורך לקלף. פשוט מסירים את הרבע התחתון של הירק, כי הוא סיבי ופחות טעים. 
שוטפים את האספרגוסים ומסדרים אותם בנוחות בתבנית תנור. מזלפים עליהם את שמן הזית ומתבלים במלח פלפל ומערבבים. 
מחממים תנור לחום ל־200 מעלות ומכניסים את האספרגוסים לתנור. צולים בתנור החם 14־10 דקות או עד שהאספרגוסים מתרככים מעט, צבעם מעמיק והם טיפה נשרפים בקצוות. מוציאים מהתנור, מפזרים את השקדים הקלויים מעל ומגישים.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־20 דקות  
סוג המנה: פרווה

עוגת תפוחים עסיסית
החומרים (לתבנית בקוטר 26 ס"מ משומנת):
• 2 כוסות תפוחי עץ חמצמצים מסוג גרני סמית מנוקים מליבות וחתוכים לקוביות 
• ½ כוס צימוקים 
• ½ כוס יין אדום מתוק או ליקר קלבדוס
• 2 כפות קוניאק
• 3 ביצים
• 1 כוס סוכר
• 1 כוס שמן
• 1 שקית סוכר וניל
• 2 כוסות קמח מנופה
• 1 שקית אבקת אפייה
• ¾ כוס אגוזי פקאן מסוכרים או אגוזים קצוצים גס

עוגת תפוחים עסיסית  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת תפוחים עסיסית (צילום: פסקל פרץ-רובין)

לעיטור:
• ½ כוס סוכר חום
• ½ כפית קינמון טחון
• ½ כוס פיסטוקים גרוסים או שלמים 

אופן ההכנה:
בקערה רחבה מערבבים את קוביות תפוחי העץ עם הצימוקים, היין והקוניאק. משהים כרבע שעה.
טורפים במערבל את הביצים, הסוכר, השמן וסוכר הווניל לתערובת אוורירית. מוסיפים את הקמח ואת אבקת האפייה.
מקפלים את אגוזי הפקאן ותערובת התפוחים אל תוך בלילת הבצק. מעבירים את הבלילה לתבנית ומשטחים. בוזקים על פני העוגה את הסוכר והקינמון, מפזרים את הפיסטוקים.

בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים כ־40 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא כשעליו פירורים. מצננים.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

טיפסקל:
אפשר להחליף את תפוחי העץ בפרי או בירק אחרים: קישואים, דלעת או גזר. 
אפשר לגוון בין נותני הטעם ולהוסיף זנגוויל או ציפורן.
אפשר להוסיף לעוגה פירות מיובשים.