ימים קשים עוברים עלינו מאז ה־7 באוקטובר. במציאות הזו, למטבח אני לא יכולה להיכנס, אבל אני משתדלת ליצור סוג של רוטינה, כי הראש מתפוצץ, והלב, הלב נשבר, כואב ודואג. 

לעוד מתכונים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ רובין

בחרתי להתמקד השבוע בדבר שהכי מזוהה עם אוכל של בית: ממולאים. מיד כשאומרים ממולאים, עולה הסיפור של הבית של כל אחד ואחת מאיתנו, סיפור של מסורת ומשפחה. לכל מטבח ועדה יש הסגנון שלהם, אך כולם יסכימו שהכנת ממולאים היא עבודה מורכבת וארוכה, ומתוך כך נוצרה סביבם הילה. אבל אותה מורכבות הופכת את המאכל למעדן טעים במיוחד. 

התאהבתי בממולאים דרך זיכרונות ילדותי. זיכרון של בוקר יום שישי. על השיש במטבח הקטן נערמו שלל ירקות ועשבי תיבול. אמי אסתר ז"ל הייתה ממיינת את הירקות - מי לתבשילים, לסלטים, למאפים ובעיקר מי מתאימים למילוי.

עם השנים נחשפתי לסוגים שונים של ממולאים על בסיס ירקות ממטבחים שונים, חלקם מולאו בבשר, אחרים בירק ויש שהוכנסו לתוכם קטניות. הפעם החלטתי להכין פלפלים ממולאים פתוחים, ללא מכסה וללא עטיפה של בלילת קמח וביצה, כשהמלית גלויה. טכניקת עבודה שונה קצת מהמוכר והידוע. ברוטב שילבתי רבעי שומר, מה שהקנה למנה ניחוח וטעם מיוחדים.  

לצד מנת הממולאים בחרתי להכין סירות חציל ממולאות מהמטבח התוניסאי, שעליו גדלתי. סירות החציל במלית בשר אוורירית נקראו "מחמאר". המנה נחשבה למעדן והוגשה כמנת פתיחה מיוחדת, בעיקר בחג סוכות. הפעם הכנתי אותה בגרסה המבוססת על בשר. לגרסה צמחונית אפשר להחליף את הבשר בבשר החציל עצמו ובקינואה, שילוב בהחלט טעים ומפתיע. 

המתכון השלישי הוא להכנת עוגה לשבת. בחרתי לחזור אל העוגה הכי בסיסית וביתית: עוגת שיש, עוגה בחושה בשני גוונים. לא משנה כמה סוגי עוגות הכנתי, מכל הסוגים והטעמים - משום מה ילדיי תמיד העדיפו את העוגה הבחושה. המתכון שהבאתי כאן נהדר לא רק בגלל הטעם הנפלא של העוגה, אלא גם משום שהכנתה קצרה וקלה, ללא פעולות מורכבות. די בכמה חומרים בסיסיים, ערבוב, העברה לתבנית ומשם לתנור, וניחוח נפלא מיד עוטף את הבית, מספר סיפור של משפחה אוהבת. חבקו את יקיריכם ושתהיה לנו שבת שקטה.

פלפלים צבעוניים ממולאים

החומרים (ל־6־8 מנות):

• 6־8 פלפלים בצבעים (צהוב, אדום, כתום, ירוק)
למלית:
• ¼2 כוסות אורז
• 300 גרם בשר טחון
• 2־3 כפות פירורי לחם או קמח מצה
או שיבולת שועל
• 1 בצל בינוני קצוץ דק
• 2 ביצים
• 8 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק
• 1 עגבנייה בינונית חתוכה לקוביות קטנות
• 1 פלפל אדום חריף קצוץ דק
• ¼ כפית ג'ינג'ר קצוץ
• 1 כף רכז רימונים
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם

לרוטב:
• 3 כפות שמן זית
• 3 עגבניות בינוניות
• 2 כפות רסק עגבניות
• 1 פלפל אדום חריף
• 1 בצל בינוני
• ½1–2 כוסות מים
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½ כפית פלפלת מתוקה
• ¼ כפית הריסה
• 2 קלחי שומר חתוכים לרבעים

ממולאים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
ממולאים (צילום: פסקל פרץ-רובין)


אופן ההכנה:

מנקים את הפלפלים, מסירים את הראשים (שומרים בצד) ומרחיקים את הגרעינים. שוטפים היטב.

למלית: מניחים את כל חומרי המלית בקערה ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. ממלאים את הפלפלים במלית ולא מכסים ב“כובעים" של הפלפלים.

לרוטב: חותכים את כל הירקות, פרט לשומר, לקוביות או לרצועות דקות. מחממים את השמן בסיר רחב בעל שוליים נמוכים ומשחימים בו את הירקות. מוסיפים את התבלינים והנוזלים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את רבעי השומר ומכסים. מבשלים עוד 10 דקות.

מסדרים בעדינות את הפלפלים הממולאים בסיר עם הרוטב. במידת הצורך מוסיפים מעט מים. מכסים ומביאים לרתיחה. מעבירים לתנור שחומם מראש לחום בינוני של 180 מעלות ואופים כ־40 דקות, או עד שכל הירקות והבשר משחימים ומוכנים.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים
סוג המנה: בשרית

חצילים ממולאים / מחמאר

החומרים (ל־6 מנות):

• 3 חצילים בינוניים
• 2 בצלים בינוניים
• ½ כוס עלי פטרוזיליה קצוצים דק
• 4 ביצים
• 2 תפוחי אדמה בינוניים קלופים
• 200 גרם בשר כתף
• ½ כפית מלח
• 1 כף מיץ לימון טרי
• ½־1 כפית מלח, פלפל שחור
• ½ כפית אריסה או פלפלת חריפה
• ¼ כפית כורכום
• שמן לטיגון

חצילים ממולאים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
חצילים ממולאים (צילום: פסקל פרץ-רובין)


אופן ההכנה:

שוטפים את החצילים וחוצים אותם לאורך. מוציאים את בשר החצילים כך שתישאר דופן עבה, כדי שאפשר  יהיה למלא אותם (יוצרים מעין “סירות" חציל). שמים את החצילים על מגש, כך שהקליפה כלפי מטה ובוזקים עליהם מלח. משהים רבע שעה.

חוצים את נתח הבשר ומכניסים לסיר, מוסיפים ביצה בקליפתה, יוצקים מים ומבשלים 40־30 דקות, עד לריכוך הבשר.

מבשלים בסיר עם מים את בשר החצילים ותפוחי האדמה עד לריכוך, או חותכים לקוביות ומטגנים קלות.

חותכים את הבצלים לקוביות קטנות ומניחים בקערה יחד עם הפטרוזיליה, תפוחי האדמה, בשר החצילים (המבושל או המטוגן) והביצה הקשה, חתוכה לקוביות קטנות. קוצצים דק את הבשר או טוחנים ומוסיפים לתערובת. מערבבים ומוסיפים את מיץ הלימון, הפלפל השחור, המלח, האריסה ושלוש ביצים. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

שוטפים את סירות החציל שהומלחו, מנגבים ומייבשים היטב במגבות נייר. מחממים שמן במחבת ומטגנים אותן קלות, כשהקליפה כלפי מטה, כדי להקנות לסירות גמישות קלה.

ממלאים את סירות החציל במלית המוכנה. מסדרים בתבנית אפייה משומנת ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (180 מעלות) כ־30־35 דקות, עד שהמלית מתייצבת ומשחימה. מגישים חם.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים
סוג המנה: בשרית

עוגת שיש אהובה

החומרים (ל־2 תבניות אינגליש קייק):

• 3 ביצים בגודל L, או 4 ביצים בגודל M
• ½1 כוסות סוכר או סוכר דמררה
• 2 שקיות סוכר וניל
• 1½ כוסות מיץ תפוזים או משקה סויה/שקדים
• 1 כוס שמן
• 1 כפית רום
• ½2 כוסות קמח כוסמין בהיר
• ½2 כפיות אבקת אפייה
לתערובת השוקולד:
• 3 כפות ממרח נוטלה מדולל במעט מים או שוקולד מריר מומס
לבזיקה:
• ¼ כוס אבקת סוכר

עוגה בחושה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגה בחושה (צילום: פסקל פרץ-רובין)


אופן ההכנה:

מקציפים במערבל חשמלי את הביצים עם הסוכר וסוכר הווניל במהירות גבוהה במשך כ־10 דקות, עד לקבלת תערובת קצפית.

מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים את השמן, מיץ התפוזים והרום בזרם דק, תוך כדי ערבול. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ומערבלים לתערובת חלקה. משמנים ומקמחים שתי תבניות אינגליש קייק ויוצקים לתוכן ¾ כמות בצק.

מוסיפים לתערובת הבצק שנותרה את השוקולד ומערבבים לקבלת עיסה אחידה. דוחסים אל הבצק שבתבניות מספר כפות מתערובת השוקולד. מכניסים סכין לעומק התבנית ומערבבים בתנועות סיבוביות ליצירת צורת 8 לקבלת דוגמת השיש.

אופים בתנור שחומם מראש לחום של 160 מעלות במשך 55־50 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא כמעט יבש. בתום האפייה רצוי לעטוף את התבניות תחילה ביריעת ניילון נצמד ומעל רדיד אלומיניום. לסגור היטב והדוק. לפני ההגשה אפשר לבזוק מעט אבקת סוכר.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: פרווה