כשילדיי היו צעירים נהגתי לחפש פתרונות יצירתיים כדי לחבב עליהם מאכל כזה או אחר. זכור לי במיוחד הפתרון שמצאתי במחלקת הלחמים והלחמניות, שהפך ללהיט במשפחתי: בטרם כניסתן של הלחמניות לאפייה בתנור, שילבתי בתוכן תוספות וטעמים מגוונים. כך למשל, צבעתי את הלחמניות באבקת קקאו מתוקה, ובפעם אחרת הוספתי חופן או שניים של נטיפי שוקולד (שוקולד צ’יפס). כשהם מיהרו לחוגים, דחסתי ללחמניות מלית בשרית או צמחונית. איני יכולה לתאר לכם את קריאות השמחה שלהם כשהם נגסו בלחמנייה הפושרת והממולאת.

בימים הללו של לפני חג השבועות חשבתי שיהיה נחמד להכין לחמניות שבתוכן נטמון הפתעה בדמות מלית גבינות מפנקת ונמסה בפה. אליה נוסיף תבלינים ועשבי תיבול. אפשר גם לחשוב על שילובים אחרים ולהיות יצירתיים, כדי בכל זאת להכניס למאכל שכולם אוהבים גם טעמים שבנפרד מהמאפה הילדים בדרך כלל לא מנסים אפילו לטעום, וכך לחשוף אותם לדברים חדשים. הפעם בחרתי בלחמניות שמבוססות על בצק שמרים מאוד בסיסי וקל להכנה, שאינו דורש מיומנות מקצועית. די בקערה, קמח, שמרים, שמן ומים, לישה נמרצת והתפחה.

במקביל מכינים מלית מכל מה שאוהבים. אפשר להחליף את הגבינות המוצעות כאן בגבינות אחרות האהובות על בני המשפחה ולשלב גם ירקות קלויים. 

למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/

לחמניות חלביות 

החומרים (לכ־30־25 לחמניות):

לבצק:

  • 4 כוסות קמח מנופה
  • 25 גרם שמרים טריים
  • 1 כפית סוכר
  • ¼ כפית מלח
  • 1 כף חמאה או מחמאה
  • 4 כפות שמן קנולה
  • 1 ביצה
  • ¼1־½1 כוסות מים

למלית:

  • 250 גרם גבינה צפתית 5% שומן מפוררת
  • 3 כפות בצל מטוגן מסונן
  • 2 כפות בזיליקום קצוץ דק
  • 150 גרם גבינה צהובה מכל סוג מגוררת
  • 1 ביצה
  • מלח ופלפל שחור לפי הטעם

להברשה:

  • 1 ביצה טרופה
  • ½ כפית שמן

לבזיקה:

  • ½ כוס גרגירי שומשום

אופן ההכנה: 

1. שמים בקערה רחבה את הקמח, ומוסיפים את השמרים, הסוכר, החמאה, השמן והביצה, מפזרים סביב את המלח ולשים תוך הוספת המים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מכסים ומניחים לו לתפוח עד שיכפיל את נפחו. מערבבים בקערה את כל חומרי המלית, טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם. 

2. מחלקים את הבצק ל־24 חלקים שווים ויוצרים כדורים. משטחים בכף היד כדור בצק, מניחים במרכז הבצק כפית מלית וסוגרים את הבצק על המלית, או שיוצרים גומה במרכז כדור הבצק ולתוכה מכניסים כפית מהמלית או יותר, לפי הקוטר של כדור הבצק. סוגרים היטב ומעצבים ככדור. מניחים ברווחים בתבנית אפייה משומנת היטב או מרופדת בנייר אפייה.

3. מברישים את הלחמניות בביצה טרופה עם השמן ובוזקים גרגירי שומשום על הלחמניות.

4. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני 180 מעלות כ־40 דקות. מגישים חם.

טיפסקל 

  • אפשר להשתמש בשמרים טריים – קובייה או גרגירים. 
  • מספיק לערבב את גרגירי השמרים בקמח, אין צורך להמיס בנוזל או להתסיס אותם קודם לעבודה.
  • 50 גרם שמרים טריים = 2 כפות גרגירי שמרים יבשים.