שבועות הוא אחד החגים האהובים עליי. חג נקי ולבן, משופע בירקות ובפירות תוצרת הארץ ובמוצרים על בסיס חלב. על עוגות גבינה שיפארו את שולחן החג המלצתי לכם כאן בשבוע שעבר. היום, רגע לפני ערב שבועות, חשבתי להציע לכם להכין מאפים מלוחים הכוללים פסטה, גבינות ותוספות.

לפשטידות פסטה אין יחסי ציבור טובים. הן בדרך כלל משתלבות בארוחות הערב במהלך השבוע, ומיועדות בעיקר לילדים. אבל פעמים רבות אפשר לתת באמצעותן ביטוי לצד היצירתי שלנו, על ידי שילובים מקוריים, חיבור בין טעמים ועבודה עם מרקמים.

העבודה מתחילה עם בחירת סוג הפסטה שיהווה את הבסיס לפשטידה, אחר כך בוחרים את הגבינות, תוך תשומת לב למוצרים שבדרך כלל לא נמצאים במקרר הביתי שלכם. בהמשך מקדישים זמן לתוספות, בין שזה ירק או עשבי תיבול. לקבלת מראה מיוחד אפשר להבריש את הפשטידה בביצה טרופה או לפזר מעל המאפה פירורי לחם, פאנקו או גבינה קשה מגוררת ואז לשלוח לאפייה. הצצה דרך דלת התנור חושפת בפנינו את המאפה שמשחים לאִטו ומקבל גוון מהודר, כאילו מרמז על הטעם המושלם שאותו אנו עומדים לגלות.

וזה לא רק הקסם שהופך בלילה לא ממש מושכת למאכל מושלם. לא פחות חשוב בהכנת מאפה פסטה הוא הקלות ומהירות ההכנה, מה שמאפשר לכם להכין את המאפים ממש ברגע זה, אם במקרה שכחתם שהיום בערב חוגגים את חג השבועות.

כדי להעשיר את שולחן החג שלכם בחרתי להציע לכם שלושה מתכונים. הראשון הוא מאפה פנה גבינות, ברוקולי ואפונה. ברגע שפורסים את המאפה נחשף מראה של צינורות פסטה חלולים עטופים בכל טוב. המתכון השני הוא למאפה שקורץ לילדים. עשיתי שימוש ברוטב עגבניות מתובל בבזיליקום ובאורגנו והוספתי לו גבינות ופסטה. בחרתי לאפות את התערובת בקוקוטים אישיים - בדרך זו הצעירים מקבלים פסטה־פיצה בקערה אישית וחיננית.

את המתכון השלישי כיוונתי לכל אלו שמקפידים על כמויות הפסטה והגבינות שהם אוכלים, גם בחג. הכנתי מאפה פסטה שטוח מרצועות דקיקות של פסטה בתוספת לבבות ארטישוק, גבינה ויוגורט. זהו מאפה מוקרם ומרוכך בתנור, ובעת ההגשה נוטלים כמות קטנה ממנו. כך לא מפריזים בקלוריות וחוגגים את החג בטעמים נפלאים.

אם נשאר לכם זמן, אתם יכולים להתחיל היום בהכנה של עוגת גבינה עם תותים ומרנג של הבלוגרית חן שוקרון ולסיים את הכנתה מחר. כך תוכלו להמשיך ליהנות ממטעמי החג גם בימים הבאים. חג שמח!

למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/

מאפה פנה גבינות, ברוקולי ואפונה

החומרים (לכלי הגשה אובלי או 2 תבניות כיכר):

• 1 חבילת פסטה פנה (צינורות), מבושלת במי מלח לדרגת אל דנטה, שטופה במים קרים ומסוננת
• 1 גביע שמנת לבישול 15%
• 3 כפות סולת או קמח תירס
• ½ כפית קליפת לימון, מגוררת
• ¼ כפית שום, כתוש
• 200 גרם ברוקולי
• 100 גרם אפונה עדינה מוקפאת
• 2 עלי מרווה קצוצים או תימין
• 1 קוטג' 5%
• 150 גרם גבינת מוצרלה, מגוררת
• 100 גרם גבינה בולגרית, מפוררת
• 150 גרם גבינת פרמזן, מגוררת  
• 2 ביצים, טרופות
• מלח, פלפל ואגוז מוסקט, לפי הטעם

אופן ההכנה:

בסיר רחב מחממים את השמנת עם הסולת, קליפת הלימון המגוררת והשום. מערבבים ומביאים לסף רתיחה. מוסיפים את התרד, האפונה, התימין או המרווה, ומבשלים מספר דקות עד לריכוך חלקי של התרד והאפונה. מעבירים לקערה גדולה ומצננים קלות.

מוסיפים את הפסטה המבושלת, הקוטג', המוצרלה, הגבינה הבולגרית והפרמזן. משאירים בצד חופן של פרמזן לפיזור מעל הפשטידה. מוסיפים את הביצים הטרופות ומבליעים הכל יחד לקבלת תערובת אחידה. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.

משמנים תבנית תנור בשמן זית או חמאה. מעבירים לתוכה את תערובת הפסטה והגבינות. משטחים היטב. מפזרים מעל את גבינת הפרמזן ששמרנו בצד. בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (180־190 מעלות) אופים במשך 40־45 דקות, או עד להתייצבות הפשטידה ולהשחמה אחידה.

דרגת קושי: בינונית
משך ההכנה: שעה וחצי
סוג המנה: חלבית

ארוחת שבועות (צילום: פסקל פרץ-רובין)ארוחת שבועות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

פשטידת פסטה וגבינות בטעם פיצה

החומרים (ל־8־6 קוקוטים אישיים או תבנית חסינת אש בגודל בינוני):

• 300 גרם פסטה, מבושלת
• 200 גרם קוטג'
• 150 גרם גבינה לבנה
• 150 גרם גבינה צהובה, מגוררת
• 200 גרם גבינה בולגרית, מפוררת
• 100 גרם גבינת פרמזן
• 2 ביצים
• 1 כפית מלח
• ½ כפית פלפל שחור
• ¼ כפית אגוז מוסקט
• ½ כפית אורגנו מיובש

לרוטב הפיצה:
• 2 כפות שמן זית
• 1 בצל גדול, קצוץ
• 150 גרם רסק עגבניות
• 1 כפית שום, כתוש
• ½ כוס מים
• 1 כפית סוכר
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 5־8 עלי בזיליקום (או אורגנו), קצוצים דק

להגשה:
• מעט בזיליקום, קצוץ
• ½ כוס פרמזן (או גבינה צהובה), מגורר

אופן ההכנה:

הכנת הרוטב: מחממים שמן זית בקלחת בינונית, מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד לקבלת גון חום־זהבהב. מוסיפים את השום הכתוש, רסק העגבניות והמים. מערבבים ומוסיפים סוכר, מלח, פלפל, בזיליקום (או אורגנו). בוחשים ובמידת הצורך מוסיפים עוד ¼ כוס מים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה. מבשלים 2־3 דקות, מורידים מהאש ומצננים.

מניחים בקערה נפרדת את הפסטה והגבינות. מוסיפים את הביצים ומתבלים במלח, פלפל, אגוז מוסקט ואורגנו. מוסיפים את הרוטב ומערבבים יחד לתערובת הומוגנית.

משמנים את התבניות האישיות ומחלקים את התערובת בקוקוטים. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך כ־40 דקות עד להשחמה והתייצבות הפשטידות. מעטרים במעט בזיליקום קצוץ וגבינה מגוררת ומגישים חם.

דרגת קושי: בינונית
משך ההכנה: שעה
סוג המנה: חלבית

פשטידת פסטה וגבינות בטעם פיצה (צילום: פסקל פרץ-רובין)פשטידת פסטה וגבינות בטעם פיצה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת גבינה איטוׂן מֵס / עוגת גבינה עם תותים ומרנג

קבלו עוד מתכון מצוין לעוגת גבינה חגיגית ומיוחדת, באדיבות הבלוגרית חן שוקרון.

החומרים (לתבנית בקוטר 22 ס״מ):

לבסיס:
• 150 גרם ביסקוויטים, טחונים דק
• 100 גרם חמאה, מומסת

למלית:
• 3 גביעים (675 גרם) גבינת שמנת 25%
• 1 גביע גדול (500 גרם) גבינה לבנה 5% או 9%
• כוס ורבע (250 גרם) סוכר
• 5 ביצים בגודל L
• 1 כפית תמצית וניל
• קליפת לימון מגוררת דק מלימון בינוני אחד
• 1 כף (15 מ"ל) מיץ לימון סחוט טרי

למחית תותים: 
• 1 חבילה (300 גרם) תותים קפואים או טריים
• ⅓ כוס (65 גרם) + 2 כפות (20 גרם) סוכר
• 20 גרם חמאה
• 1 כפית קורנפלור
• 2 כפיות מים

לקצפת: 
• 1 מכל (250 מ״ל) שמנת מתוקה 38%
• 2 כפות אבקת סוכר

להגשה:
• תותים טריים, שלמים וחצויים
• נשיקות מרנג, טיפות בהירות או בגוונים

אופן ההכנה:

לבסיס: מרפדים תבנית בנייר אפייה. עוטפים את התבנית בחלקה החיצוני בשכבה כפולה של רדיד אלומיניום. מחממים תנור ל–160 מעלות, שמים במרכז התנור תבנית גדולה וחצי עמוקה. מערבבים היטב את הביסקוויטים הטחונים והחמאה המומסת לתערובת לחה. מהדקים בשכבה אחידה לבסיס התבנית ושומרים בקירור.

למלית הגבינה: בקערה טורפים את הגבינות עם הסוכר וקליפת הלימון. מוסיפים את הביצים, בכל פעם ביצה אחת, וטורפים היטב עד להטמעה. מוסיפים תמצית וניל ומיץ לימון, וטורפים היטב לבלילה אחידה וחלקה. יוצקים בזהירות את הבלילה על גבי הבסיס המצונן. מניחים את התבנית העגולה בתוך התבנית שבתנור, יוצקים לתבנית התנור הגדולה מים רותחים. סוגרים את דלת התנור בזריזות ואופים כ־80 דקות עד שפני העוגה משחימים קלות והיא תפוחה מעט. מכבים את התנור, פותחים את הדלת לחריץ דק (אפשר להניח כף עץ שתמנע סגירה של הדלת). מצננים כשעה בתנור. מוציאים ומצננים לטמפרטורת החדר ומעבירים למקרר ללילה שלם.

מחית התותים: בסיר בינוני מניחים את התותים ו־⅓ כוס סוכר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־5 דקות עד שהתותים רכים מאוד ומתפרקים בקלות. טוחנים בבלנדר מוט ומעבירים דרך מסננת דקה. מחזירים לסיר, מוסיפים 2 כפות סוכר וחמאה ומביאים לרתיחה. בקערית קטנה ממיסים את הקורנפלור בשתי כפיות מים. מעבירים בזרם דק לסיר, תוך כדי טריפה. מבשלים תוך כדי טריפה עד לבעבוע. מסירים מהלהבה, מסננים שוב ושומרים בכלי אטום.

הרכבת העוגה: מחלצים את העוגה מהתבנית ומעבירים לצלחת או כלי הגשה. מצפים את חלקה העליון במחית תותים ומאפשרים לה לטפטף על הדפנות. מוסיפים את נשיקות המרנג, התותים וחצאי התותים. מקציפים את השמנת המתוקה ואבקת הסוכר לקצפת יציבה ומזלפים נשיקות קטנות מעל העוגה. מאפשרים למרנג להתרכך מעט (חצי שעה־שעה בקירור) ומגישים.

דרגת קושי: מורכבת
זמן ההכנה: יום קודם להגשה
סוג המנה: חלבית 

עוגת איטון מס (צילום: חן שוקרון)עוגת איטון מס (צילום: חן שוקרון)

מאפה פסטה עם לבבות ארטישוק וגבינה

החומרים (לתבנית בגודל בינוני):

• 6 יחידות פסטה דקיקה ומסולסלת (קאפלי די אנג׳לו)
• 1 כוס לבבות ארטישוק, קלויים ומשומרים בשמן
• ¼ כוס אפונה קפואה
• 250 גרם יוגורט
• 200 גרם גבינת פטה, מגוררת
• ½ כוס חלב או רוויון
• 1 גבינה לבנה או קוטג'
• מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
• 2 כפות פטרוזיליה, קצוצה
• 50 גרם גבינת פרמזן, מגוררת

אופן ההכנה:

מסדרים את הפסטה ברווחים בתבנית תנור בינונית. ברווחים מניחים את לבבות הארטישוק והאפונה. בקערה נפרדת יוצקים את היוגורט, מוסיפים את גבינת הפטה המגוררת, החלב והקוטג', מתבלים במלח ופלפל, מערבבים ומוסיפים את הפטרוזיליה. יוצקים את הרוטב בתבנית, משטחים ומפזרים מעל את הפרמזן המגורר. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 30־40 דקות. מגישים חם.

דרגת קושי: קלה
משך ההכנה: שעה
סוג המנה: חלבית 

מאפה פסטה עם לבבות ארטישוק וגבינה (צילום: פסקל פרץ-רובין)מאפה פסטה עם לבבות ארטישוק וגבינה (צילום: פסקל פרץ-רובין)