אף על פי שאני אוהבת את המטבח ומחפשת הזדמנויות שונות במהלך השבוע להכין משהו חדש ומקורי, אני יודעת שלא כולם משתגעים על בישול ואפייה. יש מי שממעטים להיכנס למטבח ועושים זאת רק בסופי שבוע, אם בכלל. הם מעדיפים לאכול בחוץ או להזמין, ואת ארוחת החג הם יעדיפו לעשות אצל בני המשפחה כדי לא להתחייב להכנת ארוחה מושקעת.

אני רק יכולה לחשוב מה עובר על מי שלא אוהב את מלאכת הבישול והאפייה כשהוא חש שישראל הפכה למעצמת אוכל. אינסטגרם שופעת תמונות של מאכלים שהוכנו בגאווה, כמעט בכל ערוץ טלוויזיה משודרות תוכניות בישול מסוגננות ומושקעות, ושלל ספרים, מגזינים קולינריים ומדורי אוכל בעיתונים נותנים את התחושה שאין איש בישראל שלא מבלה את מרבית יומו במטבח, מבשל, אופה ונהנה.

למען אלו שלא מוצאים במטבח עניין אני מקדישה את המדור שלי היום. הקפדתי לבחור מנות עיקריות שהן קלות ומהירות הכנה. כאלו שלא צריך עבורן מיומנות מקצועית מיוחדת או טכניקות הכנה מורכבות. מספיק לעקוב אחר ההסברים ולהתקדם שלב אחר שלב עד לקבלת התוצאה הרצויה, שהיא רבת רושם ומלאת טעם.

המתכון הראשון הוא לפילה סלמון מתובל, והוא מוגש לכם כאן בשתי שיטות הכנה. אתם מוזמנים לבחור את השיטה המועדפת עליכם. המתכון השני הוא לעוף בפלפל ואננס, שילוב מעניין בין מתוק לחריף, היוצר מנה מסקרנת, מיוחדת ובהחלט לא שגרתית. המתכון השלישי שבחרתי להציע לכל מי שהמטבח לא עומד בראש סדר העדיפויות שלו הוא להכנת צלי בשזיפים ומשמשים. זו מנה המשלבת בין בשר לפירות מיובשים, המקנים לתבשיל מנעד של טעמים עם נגיעות מתקתקות.

השארתי לכם את האפשרות לבחור את התוספות למנה העיקרית, ובכל זאת מצאתי לנכון להמליץ לכם על סלט טעים במיוחד המככב במטבחי: סלט משני סוגי חסה, תרד, מלפפונים, אגוזי קשיו, עגבניות שרי ורימונים או חמוציות. כל הטוב הזה מניב סלט לא שגרתי, שאפשר להגיש אותו לצד כל אחת מהמנות העיקריות המככבות פה.  

אתם מוזמנים להתגבר על הרתיעה, להיכנס למטבח, להכין בקלי קלות את אחת המנות שמובאות במדור ואולי לאחר שתגלו איך בלי מאמץ יוצאות תוצאות נפלאות - תלמדו לחבב את מלאכת הבישול.

למתכונים נוספים

פילה סלמון מתובל
אפשר להכין את המנה בשתי דרכים, כל אחת מהן מניבה תוצאה מפתיעה.
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 1 נתח פילה סלמון (½ דג)
• מלח ופלפל שחור גרוס
• 2 כפות מיץ לימון
• 2 כפות שמן זית

להכנה בשיטה הראשונה:
• 3־2 ענפי רוזמרין

להכנה בשיטה השנייה:
• ½ כפית אבקת שום

אופן ההכנה:
לפילה סלמון ברוזמרין:
מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). פורסים רדיד אלומיניום בתבנית התנור ומסדרים מעליו נייר אפייה. מניחים את הדג במרכז התבנית, כך שהעור כלפי מטה. בוזקים על הנתח מלח ופלפל שחור, מטפטפים לאורכו את מיץ הלימון ושמן הזית, ומניחים על פניו את ענפי הרוזמרין. סוגרים את רדיד האלומיניום היטב.

אופים כ־40 דקות. מוציאים מהתנור, מסירים בזהירות את רדיד האלומיניום, ופורסים למנות.

לפילה סלמון בשום: מניחים את נתח הדג על רשת בתנור, בוזקים עליו מלח, פלפל ואת אבקת השום, ומטפטפים מעט מיץ לימון טרי. צולים בגריל במשך 20 דקות מכל צד. מנמיכים את חום התנור לבינוני (180 מעלות), ואופים 15 דקות. מגישים חם.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

פילה סלמון מתובל (צילום: מיכל לנרט, מתוך הספר ''המטבח של פסקל'')
פילה סלמון מתובל (צילום: מיכל לנרט, מתוך הספר ''המטבח של פסקל'')

צלי בשר בשזיפים ומשמשים
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 1½ ק"ג בשר כתף חתוך לקוביות
• מלח לפי הטעם
• 5־4 כפות שמן
• 3 בצלים קצוצים גס
• פלפל שחור
• 3 שיני שום כתושות
• 5 כפות רוטב סויה
• 10 שזיפים מיובשים שחורים, מגולענים
• 10 משמשים מיובשים
• 8 גבעולי פטרוזיליה קצוצה
• 2 כפות אבקת מרק עוף ללא חומרים משמרים
• קורט ציפורן או זנגביל
• קורט קינמון

אופן ההכנה:
שמים בסיר רחב את קוביות הבשר, מכסים במים, מוסיפים מעט מלח, ומבשלים בסיר מכוסה כשעה וחצי עד לריכוך.

מחממים בסיר נפרד רחב וגדול את השמן, מוסיפים את הבצל, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים. מוסיפים את השום והסויה, מערבבים ומוסיפים את הבשר כולל הנוזלים שבהם הוא בושל. מערבבים ומוסיפים כוס מים, כך שהמים יכסו היטב את הבשר.

שוטפים היטב את השזיפים והמשמשים, ומוסיפים לסיר. מוסיפים את הפטרוזיליה, מערבבים, מכסים ומבשלים 10 דקות. מוסיפים את אבקת המרק, הציפורן והקינמון, ומערבבים היטב. ממשיכים לבשל בסיר מכוסה על להבה נמוכה מאוד כ־30 דקות ומגישים חם לצד תוספת של אורז לבן או קוסקוס.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים
סוג המנה: פרווה

צלי בשר עם שזיפים ומשמשים  (צילום: מיכל לנרט, מתוך הספר ''המטבח של פסקל'')
צלי בשר עם שזיפים ומשמשים (צילום: מיכל לנרט, מתוך הספר ''המטבח של פסקל'')

עוף בפלפל ואננס
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 1 כפית רוטב טבסקו
• מיץ מ־½ לימון
• 1 כף שמן
• 2 כפיות מלח
• 4 שיני שום כתושות
• 2 עופות קטנים (2½ ק"ג יחד), חתוכים למנות
• 1 קופסה (450 גרם) קוביות אננס משומר

אופן ההכנה:
מערבבים בקערית את הטבסקו, מיץ הלימון, השמן, המלח והשום. מורחים ומעסים היטב את מנות העוף בתערובת התבלינים, מסדרים אותן בכלי חסין אש, מכסים ביריעת אלומיניום ומשהים כשעה במקרר.

מחממים תנור מראש לחום בינוני (180 מעלות). מסדרים סביב העוף את קוביות האננס, מערבבים קלות, ומכסים את הכלי בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום. אופים 50 דקות. מסירים את נייר האפייה ורדיד האלומיניום, ואופים עוד 20־15 דקות, עד שהעוף שחום היטב. מגישים לצד כל תוספת אהובה כמו: פתיתים, עדשים או אורז.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: שעתיים
סוג המנה: בשרי

עוף בפלפל ואננס (צילום: מיכל לנרט, מתוך הספר ''המטבח של פסקל'')
עוף בפלפל ואננס (צילום: מיכל לנרט, מתוך הספר ''המטבח של פסקל'')

סלט חסה עשיר
החומרים:
• 1 חסה אדומה קרועה לפיסות
• 1 חסה ירוקה קרועה לפיסות
• 300 גרם עלי תרד קרועים לפיסות
• 2 מלפפונים פרוסים
• 200 גרם עגבניות שרי חצויות
• ½ כוס אגוזי קשיו קלוי
• 20 עלי ריחן (בזיליקום) טריים
• גרגירים מ־1 רימון או ½ כוס חמוציות שלמות ללא סוכר

לרוטב:
• 5 כפות שמן זית
• 1 כפית דבש
• ½ כפית חרדל (רצוי דיז'ון)
• 2 שיני שום כתושות
• 1 כף חומץ בלסמי
• 1 כפית שמן קנולה (או אחר)
• מלח ופלפל שחור גרוס טרי

אופן ההכנה:
שמים בקערה עמוקה ורחבה את החסות, התרד, המלפפונים והעגבניות. מפזרים מסביב את אגוזי הקשיו, הריחן וגרגירי הרימון.
שמים בצנצנת זכוכית בעלת מכסה את כל חומרי הרוטב, ומנערים היטב. שומרים בצד. לפני ההגשה מנערים היטב את הרוטב, ויוצקים על הירקות.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: רבע שעה
סוג המנה: פרווה