כאשר ילדיי היו צעירים, נהגתי כמו כל הורה לצייד אותם בכריכים בריאים ומזינים לבית הספר. אולם כאשר הם נשאלו מה היו מעדיפים בכריך, הצהירו שהם רוצים חמאת בוטנים ושוקולד. הסברנו שאי אפשר להכין בתדירות גבוהה כריכים המכילים את שני המרכיבים, משום שאף שהם מאוד טעימים, הם אינם מזינים. הפתרון שמצאנו היה שמדי פעם הם יקבלו את הכריך המועדף עליהם. 

ילדיי מזמן בגרו ואינם במסגרות החינוכיות, אך האהבה לחמאת בוטנים ושוקולד נותרה בעינה. כאשר אני מכינה מתוקים המבוססים על הטעמים הללו, השמחה רבה מאוד במשפחת רובין. 

לאחרונה, כאשר בני הצעיר שי חזר מהבסיס לחופשה, הוא עשה כהרגלו את סיבוב פתיחת מכסי הסירים שנחו על הכיריים, שואף מהניחוחות ומנקר מתוכם בהנאה. 

כאשר הגיע למחלקת המתוקים, בעודו פורס מעוגת השמרים מלאת השוקולד שהייתה מונחת על השיש, אמר כבדרך אגב: "אמא, מזמן לא הכנת את החטיפים משוקולד וחמאת בוטנים שהכנת לנו כשהיינו ילדים. בבקשה, תכיני אותם".

הבקשה שלו הובילה אותי להכין לו את החטיפים האהובים עליו, שמשלבים את שני הטעמים. בחרתי להציע כאן שלושה מתכונים כאלה, שמביאים לביטוי את הטעמים בהדגשים שונים בהם. פעם הם ממש נוכחים, פעם הם נבלעים במסת העוגה ופעם אחרת הם משתלבים זה בזה בצורה יפה וטעימה. 

המתכון הראשון שאותו בחרתי הוא לריסז קאפס. טעמם מושלם כאשר הם מוכנים על בסיס שוקולד מריר, ואפשר לשלב גם מעט שמנת מתוקה, מה שהקנה לחטיפי השוקולד מרקם רך ועדין, על גבול הקרמיות. גרסה זו צריכה לשהות במקרר ולהיות מוגשת על צלחת עם כפית, היות שהיא מתמוססת מהר. 

המתכון השני הוא לעוגת בראוניס נמוכה, לחה ורכה מאוד. כאשר חותכים אותה לריבועים, לא רואים כלל את חמאת הבוטנים, אך ברגע שנוגסים בהם, מיד מתפוצץ בפה טעם חמאת הבוטנים והשוקולד. עבור ילדיי הטעם של הבראוניס נותן את התחושה שקיבלו כאשר נגסו בכריך האהוב עליהם מילדותם. 

המתכון השלישי הוא לחיתוכיות שוקולד עם חמאת בוטנים. החיתוכיות עשויות משכבת בצק שאינו זקוק לאפייה אלא לקירור. מעליו מונחת שכבת שוקולד עם חמאת בוטנים, ועל כל הטוב הזה מזלפים זרזיף של חמאת בוטנים מרוככת ומדוללת במים. כך מתקבל מראה משויש. כאשר נוגסים בחיתוכיות אחרי שמוציאים אותן מהמקרר, מתקבלת הרגשה שאכלנו גלידת שוקולד בוטנים.

למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/ 

ריסז קאפס
משום שהמרקם שלהם עשיר, אני מעדיפה להכין את הריסז קאפס קטנים, בגודל כזה שמאפשר לתת ביס אחד או שניים. אפשר להכין אותם בעטרות נייר, אך מצאתי שהכי נוח להשתמש בתבניות סיליקון קטנות, כאלה שמשמשות להכנת פטיפורים קטנים.

החומרים (ל־30 ממתקים קטנטנים או 15 בינוניים):
לציפוי:
• 230 גרם שוקולד מריר קצוץ
• 4 כפות (כ־60 מ"ל) שמן, שמן קוקוס או חמאת קקאו מומסת

למלית:
• 60 גרם חמאה או שמן קוקוס
• 3 כפות סוכר דמררה
• 2־1 טיפות תמצית וניל משובחת 
• 150 גרם חמאת בוטנים
• 100 גרם חמאת בוטנים עם חתיכות קטנות של בוטנים 
• 3 כפות אבקת סוכר מנופה

אופן ההכנה:
מניחים בקלחת הנתונה מעל סיר עם מים רותחים (באן מרי) את השוקולד וממיסים (או שממיסים במספר פולסים במיקרוגל). מוסיפים את השמן, שמן הקוקוס או חמאת הקקאו המומסת ומערבבים. 

אם משתמשים בעטרות נייר קטנות, מסדרים אותן בתבנית מיני מאפינס. נוטלים מברשת וטובלים בשוקולד המומס. מברישים את עטרות הנייר או את השקעים בתבניות הסיליקון בשכבה דקה של השוקולד. חוזרים על הפעולה פעם נוספת. מכניסים למקפיא להתייצבות במשך כ־10 דקות.

ממיסים את החמאה בסיר קטן, או יוצקים לתוכו את שמן הקוקוס. מוסיפים את סוכר הדמררה ותמצית הווניל ומערבבים. מוסיפים את שני סוגי חמאת הבוטנים, מערבבים ומבשלים תוך ערבוב, עד שהתערובת מתחילה לבעבע קלות. מסירים מהכיריים, מוסיפים את אבקת הסוכר ומערבבים לתערובת חלקה. ממתינים עד שהתערובת אינה חמה למגע.

מוציאים את הגביעים מהמקפיא, יוצקים לתוכם בכפית את מלית חמאת הבוטנים ומשטחים. יוצקים מעל שוקולד מומס לכיסוי ולציפוי. מחזירים אל המקפיא לעוד 30־20 דקות להתייצבות. מקלפים בעדינות את עטרות הנייר ושומרים את הריסז קאפס במקרר בקופסה אטומה. 

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי 
סוג המנה: פרווה/חלבית

ריסז חמאת בוטנים (צילום: פסקל פרץ-רובין)ריסז חמאת בוטנים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

בראוניס חמאת בוטנים
אפשר להכין את הבראוניס הללו על בסיס חלבי או פרווה. השתמשתי כאן בכמות קטנה יחסית של חמאת בוטנים. אם רוצים טעם מודגש יותר, אפשר להגדיל את הכמות ולהוסיף עד חצי כוס.

החומרים (לתבנית בגודל 27X33 ס"מ):
• 200 גרם שוקולד מריר
• 150 גרם חמאה או "מחמאה" או ½ כוס שמן
• ½ כוס סוכר חום
• ½ כוס סילאן
• ¾ כוס בוטנים קלויים, קצוצים
• 4 ביצים
• 1 כוס קמח מלא או קמח כוסמין מלא, מנופה
• ½ כוס חלב או משקה סויה
• 1 כפית קליפת תפוז מגוררת
• 2 כפות מיץ תפוזים
• 1 כפית אבקת אפייה
• ¾ כוס חמאת בוטנים
• 3־2 חטיפי שוקולד שונים, שבורים לחתיכות, או ½ כוס שוקולד צ'יפס

לציפוי:
• ½ אבקת סוכר או ½ כוס בוטנים קלויים, גרוסים

אופן ההכנה:
מניחים את השוקולד, החמאה, הסוכר החום והסילאן בקלחת הנתונה מעל סיר עם מים וממיסים תוך בחישה, עד להמסה מלאה של כל החומרים. לחלופין ממיסים את התערובת במספר פולסים במיקרוגל.

מסירים מהאש או מוציאים מהמיקרוגל ומערבבים היטב. מוסיפים תוך בחישה מהירה את הבוטנים הגרוסים והביצים, וטורפים במהירות לקבלת עיסה אחידה וחלקה. מוסיפים בפעם או פעמיים תוך כדי טריפה את הקמח, החלב או הסויה ואת קליפת התפוז, מיץ התפוזים, אבקת האפייה, שברי השוקולד (או השוקולד צ'יפס) ומערבבים לעיסה אחידה.

מעבירים לתבנית אפייה משומנת, רצוי מרופדת בנייר אפייה, ומשטחים. נוטלים בכפית קטנה מחמאת הבוטנים ודוחסים אותה בעזרת כפית נוספת וברווחים שווים אל תוך עיסת השוקולד. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 25־20 דקות.

מצננים היטב. מפדרים באבקת סוכר או מפזרים בוטנים קלויים וגרוסים מעל. בעזרת סכין חותכים לריבועים בגודל הרצוי ומסדרים אותם בכלי שניתן לסגירה הרמטית או מניחים בעטרות נייר.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כ־40 דקות
סוג המנה: חלבית או פרווה

בראוניז חמאת בוטנים (צילום: פסקל פרץ-רובין)בראוניז חמאת בוטנים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

חיתוכיות חמאת בוטנים ושוקולד

החומרים (לתבנית בגודל 24X24 ס"מ):
לשכבת הבסיס:
• 200 גרם ביסקוויטים טחונים
• 3 כפות שקדים מולבנים טחונים
• 70 גרם חמאה מומסת או שמן קוקוס מומס
• ½ כפית תמצית וניל

לשכבת השוקולד וחמאת הבוטנים:
• 200 גרם שוקולד מריר (60% מוצקי קקאו)
• 1 כף חמאה או שמן קוקוס
• 125 מ"ל שמנת מתוקה
• 2 כפות חמאת בוטנים

לבלילת חמאת הבוטנים:
• 2 כפות חמאת בוטנים
• 5 כפות מים
• 1 כפית תמצית וניל

אופן ההכנה:
מניחים בקערה בינונית את הביסקוויטים הטחונים, מוסיפים את השקדים הטחונים, החמאה המומסת והווניל. מערבבים ולשים יחד היטב.

מרפדים תבנית בנייר אפייה, משטחים את תערובת הביסקוויטים בתבנית בשכבה אחידה ולוחצים אותה היטב. מכניסים למקרר לרבע שעה.

מניחים בקערת זכוכית את קוביות השוקולד, מוסיפים את החמאה והשמנת וממיסים במיקרוגל במספר פולסים או בסיר אדים (באן מרי).

מערבבים היטב. מבליעים את חמאת הבוטנים בשוקולד המומס עד שנוצרת בלילה אחידה.

יוצקים את בלילת השוקולד והבוטנים על שכבת הביסקוויטים ומשטחים היטב. בקערית נפרדת מערבבים את חמאת הבוטנים, המים ותמצית הווניל עד לקבלת בלילה חלקה. יוצקים אותה על פני שכבת השוקולד ובעזרת קיסם יוצרים צורות של שיש (שמיניות הלוך וחזור). מכניסים למקרר לשעתיים.

נעזרים בנייר האפייה כדי לחלץ את העוגה מהתבנית וחותכים אותה לריבועים בגודל 5X5 ס"מ או 6X6 ס"מ. שומרים במקרר עד להגשה.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: חלבית או פרווה

חיתוכיות שוקותלד וחמאת בוטנים (צילום: פסקל פרץ-רובין)חיתוכיות שוקותלד וחמאת בוטנים (צילום: פסקל פרץ-רובין)