אני אוהבת להתמודד עם מתכונים מורכבים ולשחק עם חומרי גלם. אני רוצה להגיש מנות שהושקעה בהן מחשבה, שדורשות היערכות ושיוצרות שילובים מרתקים ולא שגרתיים.

אבל בימים חמים כמו שעברו עלינו השבוע, אין לי מוטיבציה להיכנס למטבח. החום מכביד ולא נעים להפעיל את התנור כאשר לא רחוק ממנו פועל המזגן. לכן אני דואגת להכין מראש סלטים עשירים שמורכבים מקטניות, פסטה או דגנים לצד ירקות, דגים או גבינות או נתחי חזה עוף.

כדי לטרוח מעט ככל האפשר אני מכינה חלק מהמרכיבים מראש. במקרר שלי תמצאו תמיד בחודשי הקיץ קופסאות סגורות הרמטית שבתוכן גריסים, עדשים ירוקות ושחורות, גרגירי חומוס וקינואה מבושלים, מסוננים ומתובלים קלות בשמן זית כדי למנוע הידבקות.

גם את הרטבים שבהם אני משתמשת אני מכינה מראש, מכניסה לצנצנות ושומרת במקרר. נכון שזו התעסקות, אבל היא אורכת מקסימום כשעה, ואז אני משוחררת מהצורך לבשל לפחות ליומיים־שלושה, תלוי בכמות שהכנתי.

אחרי שהמרכיבים הבסיסיים הוכנו מראש, כל שנותר לי הוא להרכיב את הארוחה המושלמת לפי טעמי. את שאר התוספות - ירקות, עשבי תיבול, דגים, עוף או טופו - אני מכינה סמוך להרכבת המנה. בכל יום אני פותחת את המקרר ודולה מתוכו את הטעמים שאותם אני מעדיפה ומרכיבה שכבות שכבות של קטניות, דגנים, חלבונים, פחמימות וירקות. כל הטוב הזה יכול להשתנות בהתאם לטעם האישי, למצב הרוח ולסועד המזדמן.

בחרתי להציע לכם שלוש ארוחות בקערה, ואתם מוזמנים לאמץ אותם במטבח הפרטי שלכם. הראשונה עם טונה, השנייה עם נתחי חזה עוף וירקות אנטיפסטי, השלישית עם גבינה צפתית. אם לא קלעתי לטעמכם, הרכיבו את הארוחה שלכם לפי חומרי הגלם האהובים עליכם. רק שימו לב לסוג הרטבים שבהם תשתמשו: בחרו את אלו שישלימו את מנעד הטעמים המרכיבים את הארוחה שלכם.

סלט טונה, קטניות וירקות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט טונה, קטניות וירקות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סלט טונה, קטניות וירקות

החומרים (ל־4־5 מנות):
• 1 קופסת תירס מסונן
• 2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים (אפשר גם מקופסת שימורים, שטופים היטב ומסוננים)
• 2 כוסות גריסי פנינה מבושלים ומסוננים
• 3 עגבניות
• 3 גזרים
• 3 מלפפונים
• 1 בצל סגול גדול חתוך לרצועות דקות
• 2 כוסות כרוב קייל חתוך לפיסות
• 2 קופסאות נתחי טונה בשמן מסוננת

לרוטב:
• ½ כוס שמן זית
• ⅓ כוס חומץ הדרים
• ¾ כפית מלח
• 2 כפות שטוחות סוכר דמררה
• 1 שן שום גדולה כתושה

לעיטור:
• מעט עירית

אופן ההכנה:
מניחים את גרגירי התירס, החומוס וגריסי הפנינה בקופסאות נפרדות. מוסיפים כפית אחת או שתיים של שמן זית לכל קופסה ומעט מאוד מלח. מערבבים, סוגרים ושומרים במקרר.
את העגבניות, המלפפונים והגזרים חותכים לפי רצונכם: פלחים, פרוסות או קוביות.
מסדרים בצלחת או בקערה שכבות של ירק ומניחים במרכז נתחי טונה.
בצנצנת קטנה נפרדת מערבבים את כל חומרי הרוטב. לפני ההגשה יוצקים מעט מהרוטב על הסלט, מערבבים ומעטרים בעירית.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה (לאחר הכנה ראשונית): 5 דקות
סוג המנה: פרווה

סלט אנטיפסטי וחזה עוף (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט אנטיפסטי וחזה עוף (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סלט אנטיפסטי וחזה עוף

החומרים (ל־4־5 מנות):
• 3 קישואים בינוניים חתוכים לפרוסות דקות
• 1 חציל גדול וצר חתוך לפרוסות
• 2 "פרפרי" חזה עוף
• מלח, פלפל ומעט שמן זית
• 3 גזרים
• 5 צנוניות
• 2 סלקים גדולים מבושלים וקלופים
• 1 בצל סגול בינוני חתוך לרצועות
• 2 כוסות של פיסות כרוב קייל
• 2 כוסות קינואה מבושלת

לרוטב ויניגרט חרדל:
• 2 כפות חרדל דיז'ון
• 1 כפית גרגירי חרדל שלמים
• 3 כפות חומץ יין אדום
• 2 כפות מיץ לימון
• ½1 כוסות שמן זית
• ½ כפית דבש
• מלח ופלפל לפי הטעם

לעיטור:
• חופן עלי נענע

אופן ההכנה:
מחממים היטב מחבת פסים, מרססים קלות בתרסיס שמן זית וקולים את פרוסות הקישואים והחצילים משני הצדדים, עד לריכוך ושיזוף. מניחים בקופסה. מתבלים ומשמנים את נתחי חזה העוף וצולים אותם על מחבת הפסים כמה דקות מכל צד. מעבירים למשטח עבודה וחותכים את הנתחים לרצועות בעובי חצי ס"מ. שומרים בקופסה שניתנת לסגירה הרמטית.
חותכים את הגזרים והצנוניות לקוביות קטנות. חותכים את הסלקים המבושלים לרצועות (אפשר להשתמש בחותכן משונן).
מסדרים בקערה רחבה את הירקות החתוכים והמבושלים, מוסיפים את הקינואה המבושלת ורצועות העוף.
בצנצנת נפרדת מערבבים את כל חומרי הרוטב. סמוך להגשה יוצקים מהרוטב על הסלט, מעטרים בעלי נענע ומגישים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה (לאחר ההכנה הראשונית): 5 דקות
סוג המנה: בשרית

סלט ירקות, דגנים וגבינה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט ירקות, דגנים וגבינה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סלט ירקות, דגנים וגבינה

החומרים (ל־4־5 מנות):
• 4 מלפפונים
• 3 גזרים
• 5 צנוניות
• 2 כוסות חומוס מבושל ומסונן או מקופסת שימורים מסונן ושטוף
• ½ חבילה של מיקס ירקות שורש (או אחר) חתוכים לרצועות דקיקות
• 250 גרם גבינה מלוחה או צפתית 5% חתוכה לקוביות קטנות
• 1 כוס עדשים חומות מבושלות
• 1 כוס עדשים שחורות מבושלות
• 2 חופנים של עלי רוקט
• 1 כוס כרוב לבן חתוך לרצועות דקיקות
• 1 כוס נבטי חמניות
• ½ כוס אגוזי מלך קצוצים

רוטב:
• ½ כוס מיץ לימון
• ¾ כוס שמן זית
• מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם

אופן ההכנה:
חותכים את המלפפונים, הגזרים והצנוניות לקוביות קטנות. מסדרים בקערות הגשה אישיות שכבה של קוביות מלפפונים ומעליה שכבה של גרגירי חומוס ומעל ס"מ לפחות של מיקס הירקות. מעל הירקות מסדרים את קוביות הגבינה.
על שכבת הגבינה מסדרים שכבה של שני סוגי העדשים, ומעליהם שכבה של עלי רוקט, קוביות גזרים ורצועות כרוב. מסיימים עם תלוליות של צנוניות חתוכות, מעט נבטי חמניות ואגוזי מלך.
בצנצנת קטנה מערבבים את חומרי הרוטב. יוצקים מעט ממנו מעל הירקות סמוך להגשה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה (לאחר ההכנה הראשונית): 5 דקות
סוג המנה: חלבית

סלט טונה, קטניות וירקות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט טונה, קטניות וירקות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טיפסקל:

# בשלו מראש את הדגנים, הקטניות והפסטות, ושמרו בכלי סגור במקרר.
# אם בחרתם לבשל את הירקות, הקפידו על זמני בישול מדויקים. השגיחו עליהם תוך כדי בישול כדי לא להפוך אותם לרכים עד כדי דייסתיים.
# הקפידו על איזון נכון בתיבול. שמרו על הטעם הטבעי של הירקות, אך הדגישו ושדרגו את הטעם בטון מינורי.
# תבלו תמיד רק סמוך להגשה.
# ירקות קשים כמו גזר, לפת, מלפפונים, קולרבי ואפילו בצל אפשר לקלוף ולשמור יממה קודם להגשה בצנצנת שניתן לסגור אותה היטב. רק סמוך להכנה חתכו אותם לפי רצונכם: קוביות, פרוסות, פלחים, רצועות.
# יבשו היטב את הירקות, במיוחד את הירקות העליים. אפשר לייבש עלי חסה בקלות: אחרי ההשריה במים מניחים ניירות סופגים בקערה, מעליהם את החסה ומעל ניירות סופגים נוספים. שומרים בכלי מתאים במקרר.
# הכינו מראש את הרטבים ואחסנו בנפרד במכלים קטנים. סמוך למועד ההגשה צקו את הרוטב על הסלט. כך תשמרו על רעננות הסלט ובעיקר על פריכותו.
# שטפו היטב ומראש את עשבי התיבול, ושמרו במקרר בכלי מתאים או על רדיד אלומיניום.