אולם אף שכבר נכתב והוסבר לא מעט על חשיבותה של הארוחה האחרונה לפני הצום, יש שמתייחסים אליה באדישות. מבשלים משהו רגיל, יומיומי, ובזה סיימו את ההכנות.
על מנת לעבור את הצום בקלות ולהרגיש טוב חשוב להשקיע מחשבה ומאמץ הרבה קודם. כך למשל, יומיים לפני הצום אני מקפידה שכל בני משפחתי ישתו המון מים - שניים עד שלושה ליטרים ליום. ומי שנוטה לסבול מכאבי ראש, לא שותה קפה יום לפני הצום.
אני נוהגת לצום מאז היותי ילדה, ועם השנים למדתי לבחור את המאכלים הכי טובים לשעת הסעודה המפסקת. רצוי שהיא תכיל כמות גדולה של חלבונים, פחמימות (פסטה, אורז, דגנים) או ירקות העשירים בפחמימות (כמו תפוחי אדמה), על מנת שייתנו הרגשת שובע.
רצוי לבחור מנות קדירה קלילות שמהותן - הכל מתבשל יחד. בשר, ירק ותוספת. עם הגשת המנה בוחרים את תוספת הפחמימות האהובה עליכם. התיבול חייב להיות קליל. לא חריף, מלוח או חמוץ מדי. כדאי להימנע ממנות מטוגנות שמקנות תחושת כובד וצימאון.
חשוב לא להגזים בכמויות המוגשות בארוחה המפסקת כדי לא להכביד. בכל זאת, מדובר בארוחה שמוגשת שעות מעטות לאחר ארוחת הצהריים.
אפשר להוסיף מבחר סלטים מירקות טריים על מנת לתת תחושת רעננות וקלילות, ולסיים במשהו מתוק. הקפידו לא לשתות משקאות ממותקים במהלך הארוחה.
בסיום הצום מתחילים במשקה חם או בלימונדה קרה ועוגה יבשה, ובהדרגה אוכלים מרקים קלילים כמו מרק עוף זך עם מעט אטריות או בצקניות עדינות, נתחי עוף ומנות מגוונות של ירק מבושל וטרי.
הפעם בחרתי להציע לכם מספר מנות שיסייעו לכם לשבור את הצום בהנאה. המנה הראשונה היא טורט המוכר בשם "בסקוטו". עוגה גבוהה ויפה, אוורירית וטעימה מאוד. אין כמו טעמה העדין בסיום הצום - פרוסה נאה של בסקוטו לצד כוס תה חם או לימונדה קרה.
כמו כן לא התאפקתי, ואני ממליצה לכם להכין גם את כיכרות הבולו המוכרות מהמטבח התוניסאי. השנה בחרתי לשנות את צורת הכיכרות וליצור עוגיות בולו רחבות, אשר לתוכן דחסתי שוקולד, בדיוק כמו שילדיי אוהבים. כל הטוב הזה מוגש לצד ריבות שהוכנו מראש: ריבת ענבים, מרקחת חבושים ועוד.
לארוחה אתם מוזמנים להכין עוף ממולא אשר מתבשל בשלמותו בנוזל - מים מתובלים בכורכום ובקינמון. נוזלים אלו הופכים למרק צח מושלם בתום הבישול הארוך, ואת העוף אפשר להגיש כמו שהוא - נתח ומלית.
אם תרצו, תוכלו לנהוג כמוני: רגע לפני ההגשה, בזמן שבני המשפחה נוגסים מהטורט והבולו ונהנים מהשתייה ומהחזרת האנרגיה לגוף, מניחים את העוף הממולא בתבנית ומכניסים לתנור לשיזוף והשחמה. כאשר הוא שזוף ויפה, חותכים ומגישים.
גמר חתימה טובה
# במקום להשתמש בסוכר רגיל אפשר להוסיף תחליף סוכר באותו היחס או טיפות סירופ אגבה.
מוסיפים בהדרגה את הקמח אל הקערה תוך כדי בחישה ולישה, עד שמתקבל בצק אחיד. הבצק יהיה דביק במקצת.
משמנים את כפות הידיים, נוטלים חופן מהבצק ומשטחים על כף היד. מניחים במרכז הבצק כפית גדושה של ממרח השוקולד. סוגרים את הבצק מעל לשוקולד ומעצבים לכדור, משטחים אותו קלות.
מסדרים ברווחים בתבניות תנור מרופדות בנייר אפייה. בדרך זו מכינים את יתר הבצק. מפזרים על העוגיות את גרגירי השומשום. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים 40־45 דקות, או עד שהעוגיות משחימות יפה.
מוסיפים לקצף שנוצר את הקמח לאט־לאט, בתנועות קיפול עדינות. מוסיפים את השקדים ואבקת האפייה ומבליעים יחד.
משמנים סיר פלא או תבנית עגולה או מוארכת ויוצקים לתוכה את התערובת. אופים בתנור בחום בינוני במשך 40 דקות.
מנקים את העוף היטב ותופרים את פתח הצוואר בחוט ומחט.
מפוררים את הבשר לסיבים או קוצצים דק ומניחים בקערה. מוסיפים את הביצים הקשות ותפוח האדמה, קולפים וחתוכים לקוביות קטנות.
קוצצים את הפטרוזיליה ומוסיפים לקערה. סוחטים את הלחם מהנוזלים ומוסיפים לקערה. מערבבים היטב ומוסיפים את מיץ הלימון, הפלפל השחור, ½ כפית מלח ו־½ כפית כורכום.
בוחשים ומוסיפים את הביצים הבלתי מבושלות תוך כדי בחישה, עד לקבלת תערובת אחידה.
אוחזים היטב את העוף וממלאים אותו בתערובת המוכנה. תופרים את הפתח בחוט ומחט.
ממלאים סיר גדול ורחב במים ומעמידים על להבה גדולה.
מוסיפים את הכורכום שנותר, המלח והקינמון. מכסים ומביאים לרתיחה. עם רתיחת הנוזלים מכניסים בזהירות את העוף הממולא, מנמיכים את הלהבה, מכסים וממשיכים לבשל על להבה נמוכה שעה וחצי עד שעתיים.
אפשר להגיש אותו כך, או להעביר אותו בשלמותו לתבנית תנור ולהכניס אותו לשיזוף ולהשחמה בתנור.