אין כמו סיר קציצות כדי לספק אנרגיה וניחוח של בישול ביתי. אינני מכירה אדם אחד, ילד או בוגר, שאינו אוהב קציצות. הן יכולות להיות מבשר בקר, עוף, דגים, ירקות ודגנים. בשריות, צמחוניות או טבעוניות. אפויות, מטוגנות או שוחות ברוטב עגבניות פיקנטי. לקציצות, כפי שאתם מבינים, יש המון גרסאות וטכניקות הכנה, מה שמאפשר חופש ויצירתיות במטבח. 

לא פעם הן נדחסות לתוך כריך, בין פרוסות ירקות, עשבי תיבול ומטבלים, מה שהופך את הנגיסה לחוויה טעימה ומפתיעה, עם ארומה וטעם מושלם. לפעמים הן מוגשות לצד תוספת של פחמימה כמו אורז, פתיתים או תפוחי אדמה.

הפעם בחרתי להתמקד בקציצות דגים. נדרשו לי ניסיונות רבים כדי לגרום לילדיי לחבב דגים. התנהלה בביתי מלחמת התשה של ממש. האמינו לי, נדרשו לי עשרות בדיקות, וסגנונות בישול שונים עברו תחת ידיי כדי למצוא את המתכון שימצא דרך אל לבם - ללא הועיל.

גם קציצות דגים ניסיתי להציע להם. הכנתי סוגים שונים של קציצות. מטוגנות, אפויות, עם עשבי תיבול ותוספות. לפעמים טבלתי אותן ברוטב עגבניות שיזכיר להם טעמים מוכרים ואהובים של פיצה ופסטה. 

כמו במסע לגילוי הטעם ערכתי עוד ועוד ניסיונות, עד שסוף־סוף הגעתי לתוצאה המוצלחת. אלו היו קציצות שכללו כמות גדולה של עשבי תיבול. על אף הצבע, הן זכו להצלחה אדירה אצל הילדים. עד היום הן מככבות במטבחי לצד קציצות בשר וירקות, ומאפשרות לי לגוון בין הטעמים, המרכיבים וסוגי ההגשה. 

בחרתי להציע לכם הפעם שלושה מתכונים להכנת קציצות דגים: בשני מתכונים הקציצות מטוגנות ואז נכנסות לרוטב - פעם אחת לרוטב עגבניות חריף ובפעם השנייה לרוטב מתקתק. במתכון השלישי הקציצות מטוגנות ונחטפות מהמחבת בעודן חמות.

למתכונים נוספים היכנסו: https://www.pascalpr.co.il/ 

קציצות דגים ברוטב מפולפל
החומרים (ל־8־6 מנות):
לרוטב:
• ¼ כוס שמן
• 2 בצלים בינוניים, קצוצים דק
• 5 שיני שום קצוצות
• 3 כפות גדושות רסק עגבניות
• ½1 כפיות פלפלצ'ומה
• ½ כפית מלח
• ¼ כפית כרוויה (קימל) טחונה
• 1 כף חומץ טבעי
• 2 כוסות מים

לקציצות הדגים:
• 500 גרם דג נסיכת הנילוס באיכות מעולה,
או כל דג אחר, מנוקה מאדרות, טחון או קצוץ לפיסות קטנטנות
• 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
• ¼ כוס כוסברה או שמיר קצוצים
• 2 בצלים יבשים או בצלים ירוקים קצוצים דק
• 2 פרוסות לחם שהושרו במים ונסחטו או 4 כפות פירורי לחם או קמח מצה
• 1 ביצה גדולה
• 1 כפית מלח
• ½ כפית פלפל לבן
• ¼ כפית פלפלת אדומה חריפה
• שמן לטיגון

להגשה:
• ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:
להכנת הרוטב: מחממים ¼ כוס שמן בסיר רחב ונמוך. מוסיפים לו את הבצלים ואת שיני השום הקצוצות ומטגנים עד לגוון זהוב. מוסיפים את רסק העגבניות, הפלפלצ'ומה, המלח, הכרוויה והחומץ ומערבבים. יוצקים את המים תוך בחישה ומבשלים על להבה בינונית עד לרתיחה. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל כ־10 דקות.

להכנת הדגים: שמים את הדגים הטחונים או הקצוצים בקערה. מוסיפים להם את הפטרוזיליה, הכוסברה והבצלים הקצוצים, מערבבים ומוסיפים את הלחם הסחוט. לשים בידיים. מוסיפים את הביצה, המלח, הפלפל הלבן והפלפלת החריפה. לשים לעיסה אחידה.

מחממים שמן במחבת רחבה, נוטלים בידיים רטובות מעיסת הדגים וצרים כדורים בקוטר 3 ס"מ. מטגנים אותם בשמן החם משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהוב. מעבירים לנייר סופג.

ניתן להגיש את הדגים כך או להמשיך לבשל אותם ברוטב עגבניות פיקנטי. על הרוטב לכסות את הדגים. במידת הצורך אפשר להוסיף כ־¼ כוס מים. מנענעים קלות את הסיר כדי שהרוטב יצפה את הדגים בשכבה אחידה. ממשיכים לבשל כ־10 דקות, ומגישים חם לצד אורז לבן או פתיתים. מפזרים מעל מעט פטרוזיליה קצוצה.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

קציצות דגים (צילום: פסקל פרץ-רובין)קציצות דגים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

קציצות דגים ברוטב שום ועגבניות
החומרים (16 קציצות או יותר, בהתאם לקוטר):

לקציצות הדגים:
• 1 ק"ג בקלה טחון
• 3 פרוסות לחם שהושרו במים ונסחטו היטב (אפשר להחליף את הלחם ב־5 כפות שיבולת שועל טחונה)
• 2 ביצים
• ½ ראש שום כתוש
• 1 צרור פטרוזיליה קצוצה
• 1 בצל בינוני, קצוץ דק
• ½ כפית קינמון
• ½ כפית פלפלת חריפה
• ¼ כפית כמון
• מלח ופלפל לפי הטעם
• שמן לטיגון

לרוטב עגבניות:
• 3־2 כפות שמן זית
• 8 שיני שום כתושות
• 4 עגבניות מרוסקות או קופסת עגבניות מרוסקות
• 1 קופסה (100 גרם) רסק עגבניות
• 1 כפית כמון
• 1 כפית פפריקה
• 1 כוס מים
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½ כפית סוכר או דבש

אופן ההכנה:
מניחים את כל החומרים לקציצות בקערה רחבה ולשים עד ליצירת עיסה אחידה וחלקה. נוטלים מעט מהתערובת ויוצרים קציצות עגולות בקוטר 6־5 ס"מ.

מחממים שמן במחבת לטיגון רדוד (גובה השמן במחבת צריך להיות 2־3 ס"מ). מטגנים את הקציצות משני הצדדים, עד לקבלת גוון חום זהבהב. מניחים על גבי נייר סופג ומגישים מיד לצד סלט ירקות וטחינה.

לבישול ברוטב: מחממים שמן זית בסיר רחב ונמוך, מטגנים קלות את השום הקצוץ, מוסיפים את העגבניות המרוסקות, רסק העגבניות, הכמון והפפריקה ומערבבים.

מוסיפים את המים, המלח, הפלפל והסוכר. מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את קציצות הדגים. מבשלים כשתי דקות מכל צד.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 30־40 דקות
סוג המנה: פרווה

קציצות דגים מטוגנות
החומרים (ל־35־40 קציצות):
• 1 בצל גדול, חתוך לארבעה חלקים
• 1 גזר בינוני, חצוי
• חופן עלים וגבעולים של כוסברה
• חופן עלים וגבעולים של פטרוזיליה
• 6 שיני שום בינוניות
• ½ ק"ג דגים טחונים (אפשר לבחור כל דג, לפי טעמכם)
• 2־1 ביצים
• 2 כפות גדושות פירורי לחם או 2־1 פרוסות לחם, שהושרו במים ונסחטו היטב
• ½ כפית כמון
• ¼ כפית פפריקה חריפה
• 1 כפית בהרט
• מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:
מכניסים לקערת מעבד חשמלי את הבצל, הגזר, הכוסברה, הפטרוזיליה ושיני השום. מרסקים אותם במספר פולסים לקבלת מרקם אחיד.

מעבירים לקערה רחבה את עיסת הירקות, ומוסיפים לה את הדגים הטחונים, ביצה אחת, פירורי הלחם והתבלינים.

מערבבים עד לקבלת מרקם אחיד וחלק. אם העיסה מוצקה מדי, אפשר להוסיף לה את הביצה השנייה. מערבבים ומשהים במקרר כרבע שעה.

מחממים שמן במחבת רחבה ונמוכה. הטיגון הוא בשמן רדוד בגובה ½1 ס"מ, בדומה לטיגון שניצלים.

נוטלים מעט מעיסת הדגים וצרים ממנה קציצה עגולה בקוטר 3־2 ס"מ או יותר, לפי בחירתכם.

מניחים את הקציצות במחבת סמוכות זו לזו ומטגנים עד לקבלת גוון חום זהבהב סביב שולי הקציצות. הופכים את הקציצות. מטגנים עוד 3־2 דקות ומעבירים אותן לנייר סופג. בדרך זו מכינים את כל הקציצות. מצננים אותן קלות ומגישים לצד תוספת וסלט לפי טעמכם.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: 40־30 דקות
סוג המנה: פרווה